Słowem wstępu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojciechbielonski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 2

    Słowem wstępu

    Witam,
    Za kilka dni zaczynam przygodę z piwowarstwem domowym
    W pierwszej kolejności na warsztat pójdzie American IPA według przepisu P. Krzysztofa Kuli.

    Nie zaśmiecając forum chciałbym zadać tutaj kilka pytań.
    1. Można filtrować zacier za pomocą sita? Czy zacier nie będzie za bardzo napowietrzony?
    2. Na pierwsze warzenie przeprowadzić fermentację cichą w osobnym fermentatorze, czy wszystko w jednym?
    3. Wybrałem chmiele w granulacie
    Cascade 8,6% (30g - 60min, 30g - 30min, 30g- 15 min)
    Tomahawk 12,8 (15g - 15min, 15g - na zimno tydzien przed rozlewem)

    Nie za dużo? Chmiel wrzucać bezpośrednio do garnka/fermentora (przy zimnym) czy zastosować jakąś siatkę?
    Pozdrawiam,
    W.B
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Witaj
    1. Można filtrować zacier za pomocą sita? Czy zacier nie będzie za bardzo napowietrzony?

    Można ale sito może nie utrzymać ciężaru
    Napowietrzenie zacieru nie ma znaczenia.

    2. Na pierwsze warzenie przeprowadzić fermentację cichą w osobnym fermentatorze, czy wszystko w jednym?

    O co Ci chodzi? Doprecyzuj co masz na myśli.

    3. Wybrałem chmiele w granulacie
    Cascade 8,6% (30g - 60min, 30g - 30min, 30g- 15 min)
    Tomahawk 12,8 (15g - 15min, 15g - na zimno tydzien przed rozlewem)

    Nie za dużo? Chmiel wrzucać bezpośrednio do garnka/fermentora (przy zimnym) czy zastosować jakąś siatkę?

    A na jaką ilość piwa?
    Last edited by fidoangel; 2012-11-12, 20:54.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • wojciechbielonski
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.11
      • 2

      #3
      Dzięki za szybką odpowiedź.

      Raz czytałem, że po burzliwej fermentacji przelewamy wszystko znad osadu do innego fermentora, celem wyklarowania.
      Z drugiej strony ktoś sugerował odpuścić przelewanie i obie przeprowadzić w jednym zbiorniku.

      Co do chmielenia - 20L
      Pozdrawiam
      Last edited by wojciechbielonski; 2012-11-13, 00:16.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Oczywiście, że przelać na cichą czyli zlać z nad osadu po burzliwej. Można do jakiegoś gara i z powrotem do tego samego fermentora.

        Cichą można pominąć przy pszenicznych lub robionych bez zacierania czyli z brewkitów.

        Co do chmielu to trzeba by przeliczyć w jakimś programiku ale na oko wydaje się że ok.

        Ps. A zobacz co mam w stopce, posiłkuj się "kołyską piwowarską" Tam wszystko na ten etap zaawansowania znajdziesz.

        Edit: Tomahawka bym nie dawał na te 15', wyłącznie na cichą.
        Last edited by fidoangel; 2012-11-13, 12:22.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        Przetwarzanie...
        X