Witam,
Za kilka dni zaczynam przygodę z piwowarstwem domowym
W pierwszej kolejności na warsztat pójdzie American IPA według przepisu P. Krzysztofa Kuli.
Nie zaśmiecając forum chciałbym zadać tutaj kilka pytań.
1. Można filtrować zacier za pomocą sita? Czy zacier nie będzie za bardzo napowietrzony?
2. Na pierwsze warzenie przeprowadzić fermentację cichą w osobnym fermentatorze, czy wszystko w jednym?
3. Wybrałem chmiele w granulacie
Cascade 8,6% (30g - 60min, 30g - 30min, 30g- 15 min)
Tomahawk 12,8 (15g - 15min, 15g - na zimno tydzien przed rozlewem)
Nie za dużo? Chmiel wrzucać bezpośrednio do garnka/fermentora (przy zimnym) czy zastosować jakąś siatkę?
Pozdrawiam,
W.B
Za kilka dni zaczynam przygodę z piwowarstwem domowym
W pierwszej kolejności na warsztat pójdzie American IPA według przepisu P. Krzysztofa Kuli.
Nie zaśmiecając forum chciałbym zadać tutaj kilka pytań.
1. Można filtrować zacier za pomocą sita? Czy zacier nie będzie za bardzo napowietrzony?
2. Na pierwsze warzenie przeprowadzić fermentację cichą w osobnym fermentatorze, czy wszystko w jednym?
3. Wybrałem chmiele w granulacie
Cascade 8,6% (30g - 60min, 30g - 30min, 30g- 15 min)
Tomahawk 12,8 (15g - 15min, 15g - na zimno tydzien przed rozlewem)
Nie za dużo? Chmiel wrzucać bezpośrednio do garnka/fermentora (przy zimnym) czy zastosować jakąś siatkę?
Pozdrawiam,
W.B
Comment