Witam w nowym roku.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ac1949
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.01
    • 8

Witam w nowym roku.

Zagościłem na tym forum, by nawiązać kontakt z osobami mającymi wiedzę w temacie "porcelanek" i butelek.
    "Za płotem" - dosłownie, mam "śmietnisko" po dawnej hucie szkła w Wierzbniku. Zbieram na nim porcelanki, ale nie natrafiłem jeszcze na butelki. Szukam informacji o tym czy istnieje szansa na odnalezienie takowej w zasobach kolekcjonerów.
    Kontakt na majla:
    utwstar(małpa)wp(kropka)pl
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6059

Straznie mylący temat dałeś. Post ten powinien być raczej w dziale Historia.
    W temacie o hutach szkła nie kojarzę ażeby ktoś zgłosił wierzbnicką sygnaturę huty. Być może jest ona ale jako sygnatura nierozpoznana i nie powiązana z żadną z hut a może po prostu huta ta nie produkowała butelek (mogła produkować np tylko tzw szkło płaskie tzn taflowe jak szyby ale nie znam historii tego zakładu). Jeśli więc szukasz butelki z sygnaturą tej huty to obawiam się że nikt Ci takowej nie zaoferuje.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• ac1949
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.01
      • 8

Cd "witam"

Cooper pisze:
      Straznie mylący temat dałeś. Post ten powinien być raczej w dziale Historia.
      Pisząc w tym dziale chciałem przedstawić powody zarejestrowania się na tym forum.
      Nie jestem kolekcjonerem, ale może to co chcę pokazać, wzbogaci wiedzę innych.

Comment

Related Topics

Collapse

• leszcz007
        Rozwiń swoją pasję i zdobądź wiedzę na studiach "Technologia Piwowarstwa"
        leszcz007
        Technologia Piwowarstwa

Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...
        2023-09-14, 12:39
      • darekd
        Anglicyzmy do przetłumaczenia na nowym serwerze
        darekd
        Prośba o znotowanie linijka po linijce wszystkich anglicyzmów na które traficie (w nowym wątku) a chętnych anglofili o przetłumaczenie tychże do poprawnej polszczyzny, przyda mi się na później do zaktualizowania tłumaczenia.

Wg schematu [wyrażenie po angielsku] - [tłumaczenie...
        2020-11-13, 13:18
      • Glauberyt76
        Identyfikacja huty szkła.
        Glauberyt76
        Proszę o pomoc w identyfikacji huty szkła. Przezroczysta butelka, zsmknięta nieosygnowaną porcelanką. Brak oznaczeń po bokach. Na denku litery GHR. Glassen Hutt .....? No właśnie, co oznacza R - nazwę miejscowości? Jeśli tak to jakiej?
        Nie mogę wstawić zdjęcia. Nad H wyrasta...
        2018-05-20, 17:50
      • dadek
        Vojkovice 252, Pivovar Koníček
        dadek
        Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
        2023-11-22, 05:14
      • SwinskiRyjek
        Bobik słodowany
        SwinskiRyjek
        Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
        2025-02-13, 18:23
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...