Witajcie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robcio7904
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.07
    • 38

Witajcie

Witam,

dzięki przypadkowi zawędrowałem na te forum i bardzo się cieszę. Widzę tu olbrzymią skarbnicę wiedzy i szeroką rzeszę miłosników i miłosniczek bursztynowego napoju.
    Piwem zainteresowałem się jak większość z nas , w wieku słusznym. Nie obyło się bez cierpień, ale warto. Potem to już została przyjemność.
    Do niedawna cieszyłem się piwem jako produktem końcowym, przeznaczonym dla smakoszy, miłosników i zwykłych ludzi. Oczywiście ku radości ciała i duszy.
    Teraz dojrzałem i zabrałem się za historię warzenia. A jako , że kazdy z nas jest lokalnym patryjotą tedy i ja zawęziłem poszukiwania związane z mym rodzinnym miasteczkiem Ornetą (50 km na pn-zach. od Olsztyna). Kiedyś nosiło nazwę Wormditt i miało przepasną tradycję piwowarską sięgająca XIV wieku.
    Wszystko co mnie nurtuje w tym temacie wrzuciłem do działu "Historia".
    Pozdrawiam.

Related Topics

Collapse

• seba_gliwice
    Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku
    seba_gliwice
    Witam,

Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...
    2020-03-11, 18:59
  • nonFelix
    2021.10.07-09 - 12 Warszawski Festiwal Piwa
    nonFelix
    Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.

Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...
    2021-09-23, 19:47
  • pebejot
    Rožmberk nad Vltavou, Pivovar Rožmberk
    pebejot
    Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
    Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.

Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
    2024-12-31, 11:40
  • PiotrN
    Witajcie !
    PiotrN
    Mam na imię Piotr, mieszkam w Krakowie.
    Zajawiłem się piwowarstwem, choć piwowar ze mnie na razie żaden. Bardzo imponują mi amatorscy piwowarzy i ich piwa. Co do mnie to mam na koncie piwo z ekstraktów z Gozdawy, było pijalne i przyjemne, co zachęciło mnie do dalszych kroczków....
    2020-01-09, 11:10
  • bastion
    Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
    bastion
    Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
    W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
    2024-11-26, 22:29
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...