Czołem!

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pies_w_kaszkiecie
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.07
    • 1

Czołem!

Drodzy Forumowicze,
    jest to mój pierwszy post na forum, pozwólcie więc, że się przedstawię. Nazywam się Krzysiek i pochodzę ze Szczecina. Moje „piwne przebudzenie” dokonało się siedem lat temu (za sprawą doskonałego ciemnego Krusovice), kiedy to z kolegami na studiach postanowiliśmy odwiedzić czeską Pragę. To było coś w rodzaju wzięcia tej drugiej (nie pamiętam koloru, hehe ) pigułki od Morfeusza. Od tamtego wyjazdu zacząłem baczniej przyglądać się półkom z piwem w markietach. W międzyczasie w Szczecinie powstało kilka specjalistycznych sklepów z piwem, oraz browar restauracyjny no i tak to poszło i trwa sobie w najlepsze.

Ze wspomnianego wyjazdu do Czech przywiozłem trochę piwnych podkładek i kapsli. Przypomniałem sobie o jakichś luźnych sztukach, które od lat zalegały po szufladach w domu. Dodałem do tego te nowe i powstał zalążek kolekcji. Od tamtej pory zacząłem je zbierać bardziej świadomie. W sumie do tej pory raczej „dla siebie” - nie bywałem na giełdach, nie mam zbierackich kontaktów itp. Postanowiłem jednak w końcu wyjść z szafy i wejść w interakcję z żywymi ludźmi
    Mam nadzieję dzięki pomocy Waszej i Forum poszerzać dalej swoją wiedzę na temat piwa, oraz w miarę swoich skromnych możliwości być może służyć pomocą.

Pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza Pechola, którego przebudzenie jak przeczytałem również dokonało się w Pradze. Magiczne miasto!

Zdrówko!
    Krzysiek
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

Witaj na forum
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

Related Topics

Collapse

• Pancernik
      Ýaşlyk, Berk 2
      Pancernik
      Piwo przywiezione przez koleżankę właśnie z wyjazdu.
      Jasnozłote, z wysoką, nawet trwałą, niezbyt drobną pianą.
      Pachnie lekkością, nieco owocowo-jabłkowo, z nutą chmielu.
      Smakowo bez uniesień, ot, całkiem sympatyczny lager do wypicia.
      Wg ety napój ma 4,5%, w sam...
      2024-07-05, 11:21
    • Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 20:57
    • bastion
      Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
      bastion
      Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
      2023-11-27, 21:50
    • Kibi_junior
      Wymienię etykiety/podstawki na kapsle
      Kibi_junior
      Cześć,
      mam na zbyciu sporo birofiliów. Są to:
      - podstawki polskie oraz zagraniczne
      - stare polskie etykiety (od lat 60. aż do końca XX wieku)
      - kraftowe etykiety (w dużej mierze odklejane z butelek i puszek)

Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę wymienić...
      2023-03-05, 22:16
    • e-prezes
      Edit, M84!
      e-prezes
      Browar ma dwie firmowe miejscówki w Turynie i w Mediolanie (akurat nie trafiłem jak byłem) i jest dość sporym browarem kraftowym wyrosłym już z nowej fali. Ja utrafiłem w Cerqua w Boloniii na gościnnym kranie doppelbocka, więc od niego zacząłem, bo to styl dość staromodny i tym bardziej...
      2023-02-17, 18:06
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...