Powitać Wszystkich !!!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • RapTom
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 8

    Powitać Wszystkich !!!

  • RapTom
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 8

    #2
    Aaaa ... coś o mnie

    Dopiero zaczynam przygodę.
    Pierwsza warka zlana na cichą - oczywiście jak każdy początkujący z "puszki"
    Będzie to Traditional Draught Coopers'a + słód jasny Gozdawa 1,7kg
    Na razie po burzliwej z 12.5 zeszło do 3.0 i poczekam tydzień z butelkowaniem.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      A witaj, witaj.
      Nie każdy zaczyna browariactwo od puszki ale prawie każdy żałuje, że tracił czas na "piwo z konserwy"

      Może gdzieś blisko masz piwowara, który pomoże ale musiałbyś być mniej anonimowy a Premium Użytkownicy mają dodatkowo możliwość wyszukiwania użytkowników w/g miejsca zamieszkania.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • RapTom
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.12
        • 8

        #4
        Dane już uzupełnione.
        Dzięki za radę ale pozostanę na razie ze względów na warunki i doświadczenie przy puszkach.
        Wiem, że to dla Was profanacja, ale dla mnie to i tak przepaść w stosunku do sikaczy sklepowych. Nie ma problemu że z puszki będzie po 2 zł, a nie jak z zacierania po 1 - 1.5 zł. Do tej pory musiałem kupować z niszowych browarów po 4-5 zł, a za 2 zł to wiecie co jest w sklepach

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Zaczynanie od puchy nie jest złe. Ze spokojem można wchodzić w kolejne etapy wtajemniczenia
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • RapTom
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.12
            • 8

            #6
            Mam już szkło, kapsle twarde i kapslownicę stołową Grifo.
            Jeden tylko dylemat ile glukozy do nagazowania ?
            Na razie planuję 140-150g na te 21-22L

            A jeszcze jedno pytanie, jakie butelki są najmocniejsze. Mam poprzez zaprzyjaźniony sklep nieograniczony dostęp do wszelakich rodzajów. Na razie mam jedną skrzynkę po Książęcym i jedną po Żywcu. Te pierwsze zdają się solidniejsze.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              U mnie w podpisie masz linki do odpowiedzi na większość pytań .
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8

                Kalkulator nagazowania
                Każde butelki sa dobre, jeśli tylko nie przesadzisz z nagazowaniem
                ps Myśle że te 140g będzie OK
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • RapTom
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.12
                  • 8

                  #9
                  Dzięki za pomoc, kalkulator już wcześcniej obczaiłem i wychodzi mi 145g glukozy przy nasyceniu 2,5 CO2 i 22L piwa w temperaturze 20C
                  Piwo było 8 dni na burzliwej. Teraz planuję 10 dni na cichej. Mam nadzieję że nie narobię "granatów"
                  A tak z innej beczki, uwielbiam piwo marcowe. Czy wie ktoś jaki brewkit jest najbardziej zbliżony ?

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X