Cześć Wszystkim!

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Nemrod
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 3

Cześć Wszystkim!

Nazywam się Bartłomiej, jestem ze Śląska. Obecnie robię przegląd polskich piw regionalnych. Wkrótce dostanę od kumpla zestaw browaru domowego (robił z brewkita i się zniechęcił). Chciałbym tego uniknąć, w tej chwili dużo czytam, myślę o pierwszym piwie z ekstraktu (zacieranie mnie przeraża). A tematem mnie zainteresował kanał Tomasza Kopyry z youtuba.
  • Marcin1974
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.03
    • 17

Witam!

Comment

• dominik_walkowiak
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.10
      • 335

Witaj Bartłomieju
      Zacieranie to nic trudnego, sam sie o tym przekonałem, pierwsze piwko zrobiłem z puszki a kolejne z zacierania. Twoje obawy sa uzasadnione, każdy przed swoim debiutem miał obawy. Z pewnością nie unikniesz błędów, które zapewne każdy z grona piwowarów domowych popełniał przy swoich warzeniach.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
        Jadrníček, Náměšťák 12%
        darekd
        Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.

Więcej o browarze:
        https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...
        2024-11-02, 00:06
      • dadek
        Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
        dadek
        Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
        2024-09-19, 02:44
      • nuker44
        Zacieranie - Kolor Zacieru
        nuker44
        Witam, przed chwila skonczylem zacieranie i piwo ma kolor mataliczny/szary. Warzyłem weizena ze słodów z strzegomu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem dlatego zadziwił mnie kolor. Czy taki kolor jest normalny ? jest sens wogole to chmielic i zadawać drożdze ?

Składniki: ...
        2016-08-29, 21:02
      • e-prezes
        Browar Bałtów, Porter Bałtowski
        e-prezes
        Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
        2023-09-11, 16:15
      • Anahan89
        Pszeniczne a zacieranie na lenia
        Anahan89
        Hej, mam pytanie odnosnie zacierania pszenicznego na tzw. Lenia. Czy piwo wyjdzie?. Slyszalem ze wazna jest ta przerwa ferulikowa ktora wyciaga te charakterystyczne aromaty, a wygodniej byloby mi poprostu sypnac slod i odczekać te kilkadziesiat minut. Prosze o wasze porady, opinie jak widzicie sens...
        2018-01-23, 09:20
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...