Nazywam się Bartłomiej, jestem ze Śląska. Obecnie robię przegląd polskich piw regionalnych. Wkrótce dostanę od kumpla zestaw browaru domowego (robił z brewkita i się zniechęcił). Chciałbym tego uniknąć, w tej chwili dużo czytam, myślę o pierwszym piwie z ekstraktu (zacieranie mnie przeraża). A tematem mnie zainteresował kanał Tomasza Kopyry z youtuba.
Cześć Wszystkim!
Collapse
X
-
-
Witaj Bartłomieju
Zacieranie to nic trudnego, sam sie o tym przekonałem, pierwsze piwko zrobiłem z puszki a kolejne z zacierania. Twoje obawy sa uzasadnione, każdy przed swoim debiutem miał obawy. Z pewnością nie unikniesz błędów, które zapewne każdy z grona piwowarów domowych popełniał przy swoich warzeniach.Comment
Related Topics
Collapse
-
Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.
Więcej o browarze:
https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...-
Channel: Czechy
2024-11-02, 00:06 -
-
Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
-
Channel: Belgia
-
-
Witam, przed chwila skonczylem zacieranie i piwo ma kolor mataliczny/szary. Warzyłem weizena ze słodów z strzegomu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem dlatego zadziwił mnie kolor. Czy taki kolor jest normalny ? jest sens wogole to chmielic i zadawać drożdze ?
Składniki: ...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Hej, mam pytanie odnosnie zacierania pszenicznego na tzw. Lenia. Czy piwo wyjdzie?. Slyszalem ze wazna jest ta przerwa ferulikowa ktora wyciaga te charakterystyczne aromaty, a wygodniej byloby mi poprostu sypnac slod i odczekać te kilkadziesiat minut. Prosze o wasze porady, opinie jak widzicie sens...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment