witam

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BrewBros
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 10

witam

Witam wszystkich miłośników wywarów chmielowych.
    W zeszlym roku dołączyłem do grona domowych piwowarow i "uwazylem" dwie warki z kitow tym bardziej dumy jestem i szczęśliwy z mojego osiągnięcia, ponieważ piwko bardzo zasmakowalo moim kolegom. Pierwsza warka to lager, druga to stout. Co prawda Stout z zalozenia mialbyc Milk Stout'em ale cos nie wyszło i pozostalo Stoutem.
    Za to teraz zabieram sie za poważna robote, zacieranie . Pierwsze bede zacieral IPA a druga warka to czeski pilzner. Zaczne od IPA, chyba latwiejsze na pierwsze zacieranie. Zamierzam zaczac w niedzielę tylko z natłoku informacji piwowarskich i metod zacierania, dekokcyjna , infuzyjna, nie wiem co zrobic, ot taki dylemat.
    Cóż bede dalej czytał i może uda mi sie zaczac w niedziele.
    Pozdrawiam
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

Hej, zachęcam do warzenia z zacieraniem. Na początek infuzyjnie najlepiej jednotemperaturowo ;P zacieranie dekokcyjne na pierwszy raz może być skomplikowane

Comment

Related Topics

Collapse

• karolina2000
      Jak zacząć?
      karolina2000
      Jak zacząć? Jaki koszt "startowego zestawu" do browarnictwa amatorskiego? Jestem bardzo początkująca :-(...
      2022-04-01, 17:39
    • pebejot
      Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
      pebejot
      Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
      Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
      Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
      2023-12-20, 23:22
    • Orerendri
      Jak zacząć z brewkitami?
      Orerendri
      Znajomy z pracy podarował mi ostatnio butelkę samowyrobnego piwa z brewkitu. Pierwszy raz miałem z takowym do czynienia, bo wstyd się przyznać - do tej pory piłem mniej lub bardziej markowe koncerniaki. Nawet nigdy nie próbowałem piw rzemieślniczych, bo u nas trudno dostać coś, co nie pochodzi...
      2020-04-16, 09:02
    • muchor
      jakieś wskazówki, z czego zrobić mieszadło do garnka zaciernego?
      muchor
      Cześć,

Postanowiłem dokonać naturalnego przejścia z brewkitów na zacieranie i warzenie, zakupiłem garnek do pasteryzacji a la Lidl i teraz będę go powoli przystosowywał. Chcę zacząć od mieszadła - widziałem kilka fajnych projektów, ale przydałby się jakiś dobry i konkretny...
      2019-07-31, 13:12
    • darekd
      Łażany, Strzegomski Lager
      darekd
      Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu

...
      2025-03-27, 23:59
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...