Bardzo miło jest tu być, czytać materiały, podziwiać, że komuś się chciało. Jestem po jednej warce, english bitter z puchy. Mieszkam w Sulejówku, browarników z okolic zapraszam do kontaktu, chętnie się zapoznam osobiście i nauczę czegoś może? 
Dezynfekowałem płynem i wrzątkiem - wystarczyło. Dezynfekowałem dłuugo, szczególnie mycie butelek szczotą trwało. Będę więc szukał lepszych sposobów.
Dodałem cukier+ekstrakt płynny (1kg) na standardową ilość wody - piwo wyszło stosunkowo mało intensywne w smaku i pewnie lekkie % (nie sprawdzałem jeszcze). Będę kombinował z ilością wody.
Fermentacja ustała po 2 dniach w temperaturze 23 C. Od razu zlałem do butelek. Teraz poczekam dłużej.
Do butelek dodałem ekstrakt słodowy rozpuszczony w małej ilości wody. Teaz zrobię tak samo, albo dam glukozę.
Piwo smakuje drożdżowo. Czekam, aż dojrzeje.
Następne dwie puchy: Gozdawa Ambel Ale i IPA Coopers. Chyba z cichą fermentacją przed butelkowaniem.
I tak. Wnioski i dalsze kroki. A, i ciekawi mnie możliwość dodania do brzeczki np płatków dębu itp. Dodania aromatu jakimś chmielem w trakcie. Na razie zostaję przy puszkach.
Wszystko to na pewno znajdę na forum. A jak ktoś z szanownych to przeczytał i kojarzy wątek, służy poradą - bardzo będę wdzięczny za każdą inspirację.
Pozdrowienia,
Łukasz (Czeri)

Dezynfekowałem płynem i wrzątkiem - wystarczyło. Dezynfekowałem dłuugo, szczególnie mycie butelek szczotą trwało. Będę więc szukał lepszych sposobów.
Dodałem cukier+ekstrakt płynny (1kg) na standardową ilość wody - piwo wyszło stosunkowo mało intensywne w smaku i pewnie lekkie % (nie sprawdzałem jeszcze). Będę kombinował z ilością wody.
Fermentacja ustała po 2 dniach w temperaturze 23 C. Od razu zlałem do butelek. Teraz poczekam dłużej.
Do butelek dodałem ekstrakt słodowy rozpuszczony w małej ilości wody. Teaz zrobię tak samo, albo dam glukozę.
Piwo smakuje drożdżowo. Czekam, aż dojrzeje.
Następne dwie puchy: Gozdawa Ambel Ale i IPA Coopers. Chyba z cichą fermentacją przed butelkowaniem.
I tak. Wnioski i dalsze kroki. A, i ciekawi mnie możliwość dodania do brzeczki np płatków dębu itp. Dodania aromatu jakimś chmielem w trakcie. Na razie zostaję przy puszkach.
Wszystko to na pewno znajdę na forum. A jak ktoś z szanownych to przeczytał i kojarzy wątek, służy poradą - bardzo będę wdzięczny za każdą inspirację.
Pozdrowienia,

Łukasz (Czeri)
Comment