Hej!

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • resto
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 2

Hej!

Witam wszystkich! Od trzech lat amatorsko tworzę wina. Zazwyczaj gronowe, czasem owocowe. Oczekując na sezon winiarski, postanowiłem spróbować czegoś nowego, czyli zostać browarnikiem amatorem.
    W tej chwili mam nastawionego lagera (brewkit Gozdawa) z dodatkiem cukru. Na drożdżach dolnej fermentacji. Fermentacja trwa już dość długo, 23 dni. Według wczorajszego pomiaru ma już tylko 3,5* blg, więc to już końcówka.

Pozdrawiam z głośnego miasta, Ryki.
  • solfernus
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.08
    • 1025

WITAMY GŁOŚNO NA FORUM MIESZKAŃCA RYKÓW!
    Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• resto
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.02
      • 2

I tu pojawia się odwieczny problem odmiany. Ryki, jako liczba mnoga, powinno odmieniać się: kogo, czego? - Ryków. A u nas, wszyscy mówią: jadę do Ryk, jestem z Ryk...
      Wracając do temtu, lager zabutelkowany, i już wiem dlaczego nie powinno się używać cukru do brewkitów

Comment

• solfernus
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.08
        • 1025

OK. No to już ciszej bez zbędnego darcia japy. Witaj mieszkańcu Ryk. Twoje
        Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

Related Topics

Collapse

• Mar11111
          Początki z brewkitem...
          Mar11111
          Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
          ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
          2024-04-20, 14:46
        • SupeR_PiwosZ
          Głubczyce, Karlik Ciemne
          SupeR_PiwosZ
          https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/

Piwo Karlik Ciemne

Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.

Ekstr. brak infromacji
          Alk. 3,5% obj.

Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
          Piana - drobno...
          wczoraj, 09:04
        • Petitpierre
          Fortuna, Fortunatus Wild Ale Peach
          Petitpierre
          W zapachu brzoskwinia, trochę cukru kandyzowanego, konia nie ma, może źrebię, konia-ku też brak, nuta dolna więcej brzoskwini, w smaku brzoskwinia również, ale herbata brzoskwiniowa, goryczka dość wysoka i taniczna. Takie piwo owocowe, beczki ani pół, dzikości ledwo co. a 21 zł jest. Never...
          2025-02-14, 11:03
        • wojtemac
          Zestaw do domowego warzenia piwa + 3 skrzynki z butelkami
          wojtemac
          Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
          - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
          - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
          - termometr analogowy
          - ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
          2024-09-15, 11:09
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...