Cześć Wszystkim. Mam na imię Damian. Mieszkam w Warszawie, a pochodzę z małej mazowieckiej miejscowości - Łosice. Od tygodnia próbuję swoich sił z warzeniem piwa w domu
Pozdrawiam.
Za wiele nie napisze, bo dopiero zaczynam. Mam standardowy brew kit z puszka Coopers Lager. W sobotę nastawiłem brzeczke. Zamiast cukru użyłem 1kg suchego ekstraktu. Nie sprawdziłem Blg na starcie ale dzisiaj miałem 2blg. Jutro planuje zlewanie do butelek. Drożdży użyłem z zestawu. Do butelek planuje dodać 4g glukozy.
Cześć, jestem tu nowy, nie mam problemów z alkoholem :-) Jeśli wszyscy coś warzycie, to chyba wpadnę w kompleksy, ja na razie po prostu zainteresowałem się tematem piwa na fali "rewolucji"...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
Praha-Dolní Měcholupy to kolejna dzielnica w której działa browar. Krótka, piesza wycieczka z browaru Vik i meldujemy się pod browarem. W sumie to pod budynkiem gdzie jeszcze stoi 1500l warzelnia, czyli na ulicy Pod hřištěm. Krótka rozmowa z zajętym warzeniem sladkiem, szybkie foto ciasnego...
Dwa dni temu warzyłem swoje drugie domowe piwo. Tym razem (bo za pierwszym razem był to brewkit) z ekstraktu słodowego (jasny, 100% pilzneński). Na celu miałem eksperyment by na własnym przykładzie przekonać się jaka jest różnica w jakości piwa w 2 wariantach:...
Trochę tu ostatnio ciszej. Nie zmienia to faktu, że rok się kończy więc czas szykować ankietę podstawek.
Mimo okrągłego jubileuszu nie planuję żadnych ogromnych zmian. Formularze i konkrety pojawią się niedługo, a wszyscy chętni mogą już teraz, zabierać się do liczenia i porządkowania...
Comment