Witam serdecznie wszystkich.
Jestem Filip i znalazłem sobie nowe hobby . Będę warzył piwko.
Mieszkam w Komornikach /k Poznania.
Przygodę zaczynam z moim prezentem na walentynki:
Pierwszy browar jaki wykonam to LAGER Coopersa.
Koncentrat zalałem wczoraj; wszystko zgodnie z instrukcją Coopersa dołączoną do koncentratu (użyłem cukru) tj.:
Drożdze, któe były użyte:
Całość wygląda aktualnie tak:
Jakie są wasze opinie na temat takich zestawów, samego piwa i drożdży, które dołożyli?
Fermentacja się rozpoczęła- rurka fermentacyjna nie jest zbyt aktywna ale czasem jest. Temperatura fermentacji zgodnie z tym beznadziejnym temometrem ciekłokrystalicznym to ok 24 stopnie - i taką mam zamiar utrzymać przez 7 dni.. Poziom nacukrzenia na początku roztworu był 10-11 bgl.
Moje pytanko jeszcze: Dlaczego Coopers zaleca rozmieszanie koncentratu w garnku a nie od razu w fermentatorze?
Jakieś dodatkowe porady dla początkujących używających powyżej przedstawionego zestawu ?
Pozdrawiam
Jestem Filip i znalazłem sobie nowe hobby . Będę warzył piwko.
Mieszkam w Komornikach /k Poznania.
Przygodę zaczynam z moim prezentem na walentynki:
Pierwszy browar jaki wykonam to LAGER Coopersa.
Koncentrat zalałem wczoraj; wszystko zgodnie z instrukcją Coopersa dołączoną do koncentratu (użyłem cukru) tj.:
Drożdze, któe były użyte:
Całość wygląda aktualnie tak:
Jakie są wasze opinie na temat takich zestawów, samego piwa i drożdży, które dołożyli?
Fermentacja się rozpoczęła- rurka fermentacyjna nie jest zbyt aktywna ale czasem jest. Temperatura fermentacji zgodnie z tym beznadziejnym temometrem ciekłokrystalicznym to ok 24 stopnie - i taką mam zamiar utrzymać przez 7 dni.. Poziom nacukrzenia na początku roztworu był 10-11 bgl.
Moje pytanko jeszcze: Dlaczego Coopers zaleca rozmieszanie koncentratu w garnku a nie od razu w fermentatorze?
Jakieś dodatkowe porady dla początkujących używających powyżej przedstawionego zestawu ?
Pozdrawiam