Witam z Sępólna Krajeńskiego

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klucha710
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.05
    • 35

Witam z Sępólna Krajeńskiego

Witam wszystkich serdecznie.
    Jestem Szymon, piwem interesuję się stosunkowo od bardzo dawna. Do kwietnia br. moje zainteresowanie piwem kończyło się na Tyskim, Żywcu, Lechu i Specjalu (najelpiej w plenerze).
    Dzisiaj natomiast jestem po pierwszej swojej warce (z zacieraniem - Belgian Pale Ale), ślęczę godzinami dziennie i uczę się teorii powstawania piwa. Łykam książki, posty, blogi, vlogi itp. Znalazłem w końcu to, czego szukałem, pasję. Od odtwórstwa historycznego, po zbieranie znaczków, turystykę rowerową do piwa.
    Próbuję sił w sesnsoryce piwa, bo czymże jest tworzenie własnych receptur piwnych i obeznanie w stylach, kiedy nie ma się wypracowanych "zmysłów piwnych".
    Cieszę się, że mogę zostać członkiem forum, dzielić się doświadczeniem (nikłym, ale prężnie rosnącym) i uczyć się od Was.
    Jestem kolekcjonerem etykiet piwnych. Pozdrawiam wszystkich i życzę wyśmienitego smaku w piwie!
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

Witaj na forum. Nie wiem czy oprócz sensoryki interesujesz się również historią browarnictwa więc jesli nie wiesz to wiedz że w Twojej małej miejscowości do bodajże okresu II wojny światowej funkcjonował browar. Właściciel nazywał się E. Lux.
    Last edited by Cooper; 2016-05-22, 09:12.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Latarnik
      Premium Lamplighter
      🥛🥛🥛🥛
      • 2004.06
      • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
      ... do bodajże okresu II wojny światowej funkcjonował browar. Właściciel nazywał się E. Lux.
      Ja znalazlem, ze browar ten powstal okolo 1900 roku, a wlasciciel nazywal sie Ulrich Lux.
      Po zakończeniu II wojny światowej browar należał do PSS "Społem".

Witaj na forum Szymonie!
      5450 kapsli z wypitych piw
      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• klucha710
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2016.05
        • 35

Witam! Owszem, w Sępólnie istniał browar Luxów, co do konkretnej osoby, czy może imienia, sytuacja nie do końca jest jasna. Musiałbym poszperać w dokumentach. Kilka lat temu powstała "Kronika Sępólna", mająca ponad 1000 stron, więc skoro można stworzyć tak wyczerpujący annał odnośnie 10 tysięcznego miasta, to pewnie i historia browaru nie została pominięta. Jak tylko zdobędę coś konkretnego, to dam znać. Co do browaru po wojnie istniał do lat 50 tych, tak jak Kolega wyżej, bedący pod kierownictwem Społem. Jednak jak większość małych browarów został zlikwidowany. Miejsce dzisiaj jest odrestaurowane, jednak nie przypomina browaru. Miał tam powstać jakiś klub, ale całe szczęście pomysł ciągnie się już latami, więc śmiało można uznać, że został porzucony. Ucieszyłbym się, gdyby budynek został przywrócony do poprzedniej działalności, ale póki co nic mi nie wiadomo, aby ktoś w ogóle o tym myślał. W każdym razie sława browarom rzemieślniczym. Pozdrawiam!

Comment

• klucha710
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.05
          • 35

Witam!
          Ponieważ w końcu udało mi się dorwać wspomnianą kronikę Sępólna, to mogę dorzucić nieco wiadomości nt. w/w browaru. Tak jak pisałem wcześniej, kronika ma wiele stron, ale na temat samego browaru, informacje były tylko na dwóch stronach po 3-4 zdania.
          Co do samego niby właściciela E.Luxa, nadal nie wiadomo jak miał na imię, zwyczajnie w książce jest E.Lux. Wiem też, że brwar ten produkował ok. 850 hl piwa rocznie. Jakich piw? Nic na ten temat nie ma. Historia tego brwaru do II WŚ, w zasadzie tutaj by się już kończyła, natomiast po wojnie dyrektorem browaru został niejaki Józef Daroń. Na dzień dzisiejszy tyle. Pozdrawiam!

Comment

Przetwarzanie...
          X