Jestem z Warszawy i mam na imię Łukasz!
Przygoda z piwem zaczęła się od browarów restauracyjnych jakąś dekadę temu (wcześniej była pustynia jak okiem sięgnąć). Mniej więcej cztery lata temu odkryłem wielokrany. Początkowo, odwiedzając moją obecną Żonę w Poznaniu. Z czasem zobaczyłem, że u mnie w mieście jest w tym temacie niezły wybór. Zacząłem to zgłębiać. Bywałem na festiwalach, targach piwnych. Pojawiło się pytanie- dlaczego nie uwarzyć swojego piwa w domu (w moim przypadku-mieszkaniu)? Wchodziłem na browar.biz, piwo.org, w międzyczasie oglądałem Tomka Kopyrę, przeglądałem blog Doroty Chrapek. Pod koniec września nabyłem podstawowy zestaw z 2'ma fermentorami i zrobiłem z brewkitu bittera. Ostatnio zaopatrzyłem się w duży garnek i uwarzyłem z ekstraktów double ipa (z samodzielnym chmieleniem). W poniedziałek będę zlewał na cichą. Jestem teraz w trakcie kompletowania sprzętu do warzenia z zacieraniem.
Tyle na wstępie Mam nadzieję czerpać wiedzę z zakresu piwowarstwa od bardziej doświadczonych. Jeśli jest tu ktoś z Warszawy, kto ma w planach w nadchodzących dniach warzenie, chętnie zaczerpnę wiedzy praktycznej. Oczywiście również zapraszam na robienie mojego pierwszego Piwa że słodów!
Wasze zdrowie!
Przygoda z piwem zaczęła się od browarów restauracyjnych jakąś dekadę temu (wcześniej była pustynia jak okiem sięgnąć). Mniej więcej cztery lata temu odkryłem wielokrany. Początkowo, odwiedzając moją obecną Żonę w Poznaniu. Z czasem zobaczyłem, że u mnie w mieście jest w tym temacie niezły wybór. Zacząłem to zgłębiać. Bywałem na festiwalach, targach piwnych. Pojawiło się pytanie- dlaczego nie uwarzyć swojego piwa w domu (w moim przypadku-mieszkaniu)? Wchodziłem na browar.biz, piwo.org, w międzyczasie oglądałem Tomka Kopyrę, przeglądałem blog Doroty Chrapek. Pod koniec września nabyłem podstawowy zestaw z 2'ma fermentorami i zrobiłem z brewkitu bittera. Ostatnio zaopatrzyłem się w duży garnek i uwarzyłem z ekstraktów double ipa (z samodzielnym chmieleniem). W poniedziałek będę zlewał na cichą. Jestem teraz w trakcie kompletowania sprzętu do warzenia z zacieraniem.
Tyle na wstępie Mam nadzieję czerpać wiedzę z zakresu piwowarstwa od bardziej doświadczonych. Jeśli jest tu ktoś z Warszawy, kto ma w planach w nadchodzących dniach warzenie, chętnie zaczerpnę wiedzy praktycznej. Oczywiście również zapraszam na robienie mojego pierwszego Piwa że słodów!
Wasze zdrowie!
Comment