Czesc,
Jestem Pawel, 31 lat z Wroclawia. Od dluzszego czasu przymierzam sie do uwarzenia pierwsszej warki i jestem juz blizej niz dalej ... planuje zaczac od brewkitu by pozniej przejsc na kolejne etapy wtajemniczenia.
Mam pytanie dot. warunkow w ktorych piwo powinno fermentowac. Na wiekszosci filmow mowa o ok. 20 stopniach. U mnie, na poddaszu, temperatura oscyluje 23-27 stopni. Obawiam sie ze to moze "zabic" moje piwo. Widzialem na formum post dot. pudelka styropianowego, ale jak na pierwsze piwo nie chcialbym za bardzo kombinowac. Za pol roku przeprowadzam sie i w nowym miejscu bede w stanie kontrolowac lepiej temperature i osiagac <20 stopni.
Co radzicie? Probowac teraz czy odczekac jeszcze te 6 miesiecy i zaczac w lepszych warunkach?
Btw. Myslalem o zestawie
z piwem "jasne" lub "rubinowe".
Wskazowki i pomoc mile widziane
Jestem Pawel, 31 lat z Wroclawia. Od dluzszego czasu przymierzam sie do uwarzenia pierwsszej warki i jestem juz blizej niz dalej ... planuje zaczac od brewkitu by pozniej przejsc na kolejne etapy wtajemniczenia.
Mam pytanie dot. warunkow w ktorych piwo powinno fermentowac. Na wiekszosci filmow mowa o ok. 20 stopniach. U mnie, na poddaszu, temperatura oscyluje 23-27 stopni. Obawiam sie ze to moze "zabic" moje piwo. Widzialem na formum post dot. pudelka styropianowego, ale jak na pierwsze piwo nie chcialbym za bardzo kombinowac. Za pol roku przeprowadzam sie i w nowym miejscu bede w stanie kontrolowac lepiej temperature i osiagac <20 stopni.
Co radzicie? Probowac teraz czy odczekac jeszcze te 6 miesiecy i zaczac w lepszych warunkach?
Btw. Myslalem o zestawie
z piwem "jasne" lub "rubinowe".
Wskazowki i pomoc mile widziane
Comment