Czesc!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sliwa71
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.05
    • 9

    Czesc!

    Czesc,
    Jestem Pawel, 31 lat z Wroclawia. Od dluzszego czasu przymierzam sie do uwarzenia pierwsszej warki i jestem juz blizej niz dalej ... planuje zaczac od brewkitu by pozniej przejsc na kolejne etapy wtajemniczenia.
    Mam pytanie dot. warunkow w ktorych piwo powinno fermentowac. Na wiekszosci filmow mowa o ok. 20 stopniach. U mnie, na poddaszu, temperatura oscyluje 23-27 stopni. Obawiam sie ze to moze "zabic" moje piwo. Widzialem na formum post dot. pudelka styropianowego, ale jak na pierwsze piwo nie chcialbym za bardzo kombinowac. Za pol roku przeprowadzam sie i w nowym miejscu bede w stanie kontrolowac lepiej temperature i osiagac <20 stopni.
    Co radzicie? Probowac teraz czy odczekac jeszcze te 6 miesiecy i zaczac w lepszych warunkach?

    Btw. Myslalem o zestawie
    Zestawy startowe Sprzęt / różne Zestaw startowy - PuchMistrz Pro Browar domowy dla początkujących - zawierający bardziej zaawansowane elementy dla większej satysfakcji z warzenia. W zestawie także surowce na Twoje pierwsze piwo (do wyboru)! W skład Puchmistrza Pro wchodzą: pojemnik ferme


    z piwem "jasne" lub "rubinowe".
    Wskazowki i pomoc mile widziane
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23930

    #2
    Nie ma co tak demonizować temperatury pow 20 C , w lecie też się warzy przy zachowaniu odpowiedniej ostrożności . Pogoda jak teraz jest jeszcze całkiem porządna do działań piwowarskich.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • baqster
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.06
      • 2

      #3
      Na moje oko niekoniecznie musisz wynosić balon na poddasze, jest tak ciepło że spokojnie będzie fermentować w normalnym pomieszczeniu, a piwo w odróżnieniu od wina fermentuje o wiele bardziej intensywnie, I już po godzinie zaczyna pracować od zapuszczenia kita
      Ulubione przekąski do piwa:
      Pikantne skrzydełka KFC i do tego:
      sos czosnkowy

      Comment

      • baqster
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.06
        • 2

        #4
        Poleca ci od razu spróbować, patrzyłem na ten zestaw to jest oki, ja akurat zamiast wiaderka mam szklany balon od wina 25L i na jeden rzut wychodzi mi w nim około 21 litrów piwka
        A własnoręcznie poczynione piwo smakuje wyjątkowo.
        Ulubione przekąski do piwa:
        Pikantne skrzydełka KFC i do tego:
        sos czosnkowy

        Comment

        Przetwarzanie...
        X