Cześć :)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dym
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 12

Cześć :)

Hej,

Forum znam, śledzę i czerpię z niego wiedzę już od lat

Zarejestrowałem się ponieważ chciałbym wreszcie sam dołączyć do tych ciekawych dyskusji

Nick wymyśliłem na szybo, heh... nie planuje robić zadymy, po prostu między innymi bardzo lubię piwa wędzone

Jestem również piwnym chomikiem.
    Przez 1,5 roku skitrałem w piwnicy już blisko 400 piw

Leżakowanie piwa to dla mnie szczególny i fascynujący temat.

Zdrówko!
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23925

Witaj! Jakieś szczególne piwa chomikujesz czy jak leci?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Dym
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.12
      • 12

Wybieram oczywiście piwa nadające się do leżakowania
      Choć czasem coś tam poeksperymentuję hehe

W większości to nasze rodzime portery bałtyckie z tych dużych jak i najmniejszych browarów, poza tym Barley Wine (najwięcej mam tego Komesowego - cały karton), krajowe RISy, piwa refermentowane w różnych stylach, pojedyńcze butelki piw trudniej dostępnych - oczywiście takich, które piłem... jeżeli mam tylko jedną butelkę jakiegoś piwa to je wypijam, a nie wsadzam do piwnicy
      Tak samo jak dokładam kolejną warkę jakiegoś piwa, które już leżakuję to najpierw ją próbuję... także można powiedzieć, że wszystkie piwa jakie chomikuję już piłem

Gdzieś od 6 miesięcy eksperymentuję z piwami wędzonymi i daje to jak na razie dobre efekty.

W połowie września dorwałem 3 kartony Rauchbocka z Kormorana.
      Sukcesywnie wypijam kolejne butelki i obserwuję jak zmienia się w czasie... wszystko idzie w dobrym kierunku

Z resztą robię tak ze wszystkimi piwami, które leżakuję.
      Otwieram kolejne butelki w odpowiednich odstępach czasu, notuję swoje wrażenia i obserwuję jak płynący czas je zmienia.

Z piw wędzonych mam jeszcze trochę Schlenkerli, Grodziskich i jego różnych wariacji, kilkanaście butelek Pinty Jak w Dym, Sheep Szit kupione po terminie czy nawet Rhino również kupione po terminie za dosłownie grosze...

Właśnie znajdzie się też trochę piw, które nie nadają się do leżakowania ale kupowane były po terminie za np. 1zł... nie miałem zamiaru ich od razu pić więc wrzuciłem je do piwnicy i zapomniałem... kto wie, może jakieś cuda z tego wyjdą?

Mógłbym o tym pisać godzinami...
      Ciekawe obserwacje wynikają z takich eksperymentów więc był to jeden z powodów dla którego zarejestrowałem się na forum..

Między innymi chciałbym dzielić się z Wami moimi obserwacjami i wrażeniami

Zdrówko!

Comment

• Dym
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.12
        • 12

Skłamałem, bo mam jedno piwo, którego nie piłem.

Amber Po Godzinach Barley Wine, kupione za 3,70zł..

Nie miałem na niego ochoty, a przeczytałem kilka opinii, że nieułożony więc wrzuciłem do piwnicy.

Przeczytałem też że cena 12zł to za dużo... aż sprawdziłem swój paragon... 3,70zł Grand Imperial Porter hehe... komuś się pomieszało w sklepie ..

PS. Powiedzcie mi czy da się edytować swoje posty?

Chciałem dopisać treść do poprzedniego posta ale nie widzę nigdzie opcji edycji.

Comment

• tfur
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2006.05
          • 1311

przez pierwsze kilka minut po zamieszczeniu wpisu w górnym prawym rogu masz opcję 'edytuj'
          potem już wyryte w kamieniu
          cześć!
          veni, emi, bibi

Comment

• Dym
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.12
            • 12

Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie
            Bardzo dobre rozwiązanie... tak powinno być na każdym forum.

Comment

• kaczka116
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2015.10
              • 1351

Doradze. Rhino pij bo piwa Widawy zle sie starzeja i czesto ida w kwacha

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
              Nie mów hop zanim nie nachmielisz
              Untappd

Comment

• Dym
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.12
                • 12

Dzięki za wskazówkę

Wypiłem już tego piwa trochę, a w sklepie dodatkowo dorwałem 3 butelki po terminie, za które zapłaciłem kilka złotych...

Nawet jak skisną to żadna strata, no poza tym, że dobre piwo skwaśnieje ale może akurat wytrzyma i coś ciekawego z tego wyjdzie

Poza tym może dym i chmiel zabezpieczą je przed psuciem

Comment

• kaczka116
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2015.10
                  • 1351

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dym Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dzięki za wskazówkę

Wypiłem już tego piwa trochę, a w sklepie dodatkowo dorwałem 3 butelki po terminie, za które zapłaciłem kilka złotych...

Nawet jak skisną to żadna strata, no poza tym, że dobre piwo skwaśnieje ale może akurat wytrzyma i coś ciekawego z tego wyjdzie

Poza tym może dym i chmiel zabezpieczą je przed psuciem
                  Oj watpie. Ja w terminie kiedys pilem Wscieklego borsuka i skisl i Piranie i wyszly bretty

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
                  Nie mów hop zanim nie nachmielisz
                  Untappd

Comment

• Dym
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2017.12
                    • 12

Oj, to faktycznie coś się podziało...

Ja z kolei ostatnio piłem Rhino pod koniec daty i był w super formie... nie wykazywał jakiejkolwiek niepokojących objawów..

Najwyżej kwacha będę dudlał

Comment

Przetwarzanie...
                    X