Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mkocielnik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.12
    • 1

    #1

    Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku

    Witam serdecznie,
    małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
    Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

    W obu przypadkach bazowałem na tzw. "dobrych praktykach". Wykonałem wszystko z dużą rzetelnością, zgodnie z instrukcją dołączoną do zestawu i bazując na doświadczeniach innych piwowarów. Piwo w gruncie rzeczy było dobre nie mniej jednak dalekie od jakości, jakiej się spodziewałem.

    Pierwszym problemem był fakt, że piwo było nie do końca esencjonalne (końcowa ilość piwa była o 2 L mniejsza niż planowana), smakowało ono jak wodniste/rozwodnione.

    Drugim problemem był stopień nagazowania. Tworząc pierwsze piwo do butelek za pomocą miarki dodawałem glukozę. Drugim razem za pośrednictwem kalkulatora stopnia nagazowania piwa obliczyłem ilość cukru a następnie utworzyłem syrop cukrowy, którym uzupełniłem brzeczkę przed rozlaniem do butelek.
    W obu przypadkach piwa podczas procesu refermentacji pozostawiłem w temperaturze 20-22 stopnie.
    Przy rozlewaniu piwa do butelek pojawiała się piana, nie mniej jednak piwo smakowało jakby po rozlaniu do kufla leżało 2 godziny.


    Jak to się mówi "czas leczy rany", a ja po tym okresie mimo pewnego rodzaju zawodu nabrałem ochoty na kolejny proces produkcji.

    Tym razem zamiast brewkitu chcę wykonać swój własny browar od podstaw

    Analizując różne zestawy surowców napotkałem ten:

    https://www.browar.biz/centrumpiwowa...le_aipa_16_blg

    wzbudził on we mnie duże zainteresowanie.

    Żeby nie popełnić błędów opisanych powyżej, bardzo proszę Was o informację czy surowce stanowiące elementy tego zestawu są w pełni wystarczające aby postępując zgodnie z zasadami piwowarstwa utworzyć dobre/esencjonalne piwo (prawdziwą dobrą AIPE)?

    Czy może należy coś zmodyfikować np. dodać/zamieć któryś słód bądź chmiel?

    Które drożdże najlepiej wybrać?

    Oraz najważniejsze, jak obliczyć ilość cukru/glukozy żeby piwo było odpowiednio nagazowane?


    Troszkę się rozpisałem ale mam nadzieję, że znajdzie się dobra duszyczka, która w oparciu o swoje doświadczenie wspomoże przyszłego piwowara

    z góry dziękuję za odpowiedź!

Related Topics

Collapse

  • Grbuy
    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
    Grbuy
    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
    2023-11-30, 21:57
  • Mar11111
    Początki z brewkitem...
    Mar11111
    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
    2024-04-20, 15:46
  • Kamil97
    Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
    Kamil97
    Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
    W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
    2023-04-05, 17:59
  • bastion
    Słowacja, Galanta, Safarikova 430, Pivovar Galgan
    bastion
    Galanta to miasto które znam tylko z okien pociągu, gdy jadąc na trasie Bratysława- Budapeszt, dziesiątki razy już się przez nie przejeżdżało. Tym razem miałem motywację by do niego zaglądnąć. Już przed dworcem przechodząc obok osób czekających na pociąg, zostałem utwierdzony w...
    2021-11-22, 20:17
  • Grzegorz_D
    Sprzedam dużą ilość kufli,
    Grzegorz_D
    Witam, sprzedam dużą ilość kufli ok 180sztuk w tym kilka dubli, jako że wartość tej kolekcji nie jest mi znana liczę na państwa uczciwość.
    Poniżej zamieszczam link do zdjęć wszystkich kufli:
    https://tufotki.pl/Wo0c0
    Jestem ze Śląska a konkretnie z Rudy Śląskiej, odbiór tylko...
    2018-09-23, 23:04
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...