Hej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • OSH
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.06
    • 5

    #1

    Hej

    Witajcie. Na wstępie przyznam się, że nie piję piwa w ogóle (jestem abstynentem, jedynie jakieś radlery 0,0% bądź podobne wynalazki smakowe). Dlaczego w ogóle się tu więc zarejestrowałem? Otóż potrzebuję pomocy specjalistów.
    Z zawodu jestem tłumaczem języka niemieckiego i jak się pewnie domyślacie, trafił mi się tekst z dziedziny browarnictwa. Konkretnie - instrukcja obsługi warzelni dwuelementowej. Większość tekstu jest dla mnie jasna, bo zawory, rurki i inne elementy mechaniczne to mój chleb powszedni (jestem tłumaczem technicznym), ale na niemieckich wyrażeniach specjalistycznych po prostu poległem. W ogóle to na to forum trafiłem w desperackiej próbie wyszukiwania w Google konkretnych słówek, i w ten sposób natknąłem się na słownik zrobiony przez skitofa. Jestem pod OGROMNYM wrażeniem pracy, jaką wykonał, bo spora część słów z mojego tekstu w tym słowniku jest. Ale niestety nie wszystkie. Dlatego wolę zapytać tutaj, czy mogę wrzucić listę słówek, których znaczenia nie znam, a w sieci też nic znaleźć nie mogę.
    Ogólnie to pierwszy raz zetknąłem się z tematyką warzenia piwa i jestem tym wręcz zafascynowany.
    Ostatnia zmiana dokonana przez OSH; 2019-06-29, 20:11.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Witaj, pewnie możesz tu taką liste wrzucić ale czy to coś da to nie wiem. Wal do @Skitofa na priv albo do @Piwowara.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • OSH
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2019.06
      • 5

      #3
      Ano, napisałem do niego, zobaczymy, czy odpisze…

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24016

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
        Witaj, pewnie możesz tu taką liste wrzucić ale czy to coś da to nie wiem. Wal do @Skitofa na priv albo do @Piwowara.
        Pisz tutaj, od tego jest forum.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2485

          #5
          Napisał, odpisałem, zobaczymy co z tego wyjdzie.

          Comment

          • OSH
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2019.06
            • 5

            #6
            Ja teraz bardzo intensywnie pracuję nad korektą tego tekstu, ale już bardzo mi pomogłeś, za co Ci serdecznie dziękuję. Pytałem Cię tam o Hackwerk. Ponieważ to jest warzelnia dwuelementowa, więc mamy tam kocioł zacierno-warzelny, a z kolei kadź filtracyjna jest jednocześnie kadzią wirową Whirlpool. I to właśnie w kadzi jest ten nieszczęsny Hackwerk, który z tego co widzę służy do rozbijania młóta przed jego wyrzuceniem.

            Comment

            • OSH
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2019.06
              • 5

              #7
              A i jeszcze mi się pojawiły pytania:
              Co to jest Verteilschirm (po angielsku to „wort spreader”) i Bruchrast?

              Comment

              • skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2485

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika OSH
                A i jeszcze mi się pojawiły pytania:
                Co to jest Verteilschirm (po angielsku to „wort spreader”) i Bruchrast?
                Trudno tak jedno słowo przetłumaczyć bez obszerniejszego kontekstu. W pierwszym przypadku chodzi pewnie o rodzaj cyrkulatora, w drugim to pewnie przerwa po gotowaniu służąca osadzeniu się osadów.

                Comment

                • OSH
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2019.06
                  • 5

                  #9
                  Dzięki, tekst poszedł już do agencji, zobaczymy co powiedzą.…

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • photek
                    browar Cieszyn - Double IPA i Mastne
                    photek
                    Witam, jestem tu nowy. Do niedawna mogłem u siebie lokalnie kupić (w Sulejówku, mazowieckie) piwa z browaru Cieszyn, w szczególności Double IPA i - moje przeulubione - Mastne. Teraz już nie ma. Pytania:
                    - czy te piwa są w ogóle jeszcze dostępne?
                    - jeśli tak to gdzie?
                    ...
                    2024-11-01, 20:38
                  • darekd
                    Artezan, And the Planets Are Going Crazy
                    darekd
                    "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

                    15% ekstr., 6,3% alk.

                    Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
                    2024-02-25, 00:38
                  • ART
                    Przenosiny BrowarBizu na nowy serwer
                    ART
                    W najbliższym czasie będę przenosił Browar.biz i Centrum Piwowarstwa na serwer z nowym oprogramowaniem. Obecnego dwunastolatka nie jestem w stanie bezboleśnie zaktualizować, więc jest z tym trochę zachodu. Dla niektórych obecny stan to tylko niewyświetlanie się zielonej kłódeczki w przeglądarce...
                    2020-08-07, 11:09
                  • TommyCollins
                    Beczka dębowa - spora szpara na dnie beczki
                    TommyCollins
                    Witam!
                    Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
                    2024-05-15, 15:56
                  • bastion
                    Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                    bastion
                    Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                    2023-11-27, 21:50
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...