Cześć,witam wszystkich po raz pierwszy!!!. Krótko o sobie: 1. Moja pierwsza młodość przypadła na czas gospodarki powszechnego niedoboru co wiązało się z koniecznością konsumpcji piwa marki "BARBAKAN" (krótki opis:"okres przydatności do spożycia 3 dni"- to się nazywało "trwałość") - widzę na Forum parę osób którym ze względu na wiek te tematy nie są obce. 2. Moja druga młodość miała miejsce w czasie gdy w osiedlowej knajpie pojawiło się 5 (!!!) gatunków piwa i Pierwszego Maja picie było dozwolone. 3. Teraz przeżywam młodość trzecią albowiem poprzez wizytę na forum (przeglądam od dłuższego czasu) stwierdziłem, że wejście do domu rodzinnego z ogromnym pudłem zawierającym sprzęty do produkcji piwa w domu nie koniecznie świadczy o utracie równowagi psychicznej.4. Czwartą młodość pewnie przeżyję w otoczeniu fermentorów (własnych tudzież kolegów zarażonych bakcylem browarniczym). To tyle na razie. PS: Morda wypijająca piwo stout jest nie z tej ziemi - kto to wymyślił???:
Toni-krótko o sobie, czyli o mnie.
Collapse
X
-
Witam świeżo upieczonego Forumowicza! mam nadzieję że będziesz czuł sie wśród nas dobrze i pozostaniesz na dłużej, czerpiąc wiedzę o piwie i dzieląc się nią z innymi Browarowiczami!
na zdrowie!
p.s. autor mordki pozostał niestety anonimowy- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Witamy w niezbyt tu licznym gronie osób pamiętających piwo z 3-dniowym terminem przydatności do spożycia.
Ale pomyśl, czy nie warto wypełnić profilu. Twój pierwszy post, w którym przedstawiasz się w miarę szczegółowo, wkrótce odejdzie w niepamięć. A wypełniony profil zawsze pozwala się zorientować ktoś zacz. Zresztą jeśli zadomowisz się na dłużej, to sam z sibie dojrzejesz do wypełnienia profilu
Comment
-
-
Brawo - wypełniłeś profil w sposób wzorcowy.
Ale muszę przyznać, że mnie nabrałeś. Po wspomnieniach z pierwszej, drugie i trzeciej młodości myślałem, że jesteś co najmniej moim równolatkiem. A tu faktycznie młodzian z perspektywami na kolejne młodości.
Comment
-
-
To ponownie ja! 1.Odnośnie wieku i kolejnych młodości to jedynie mogę powtórzyć co mówił znajomy znachor i jego asystent tzn. "piwo konserwuje". Życzę jak najwięcej kolejnych "młodości" 2. Piwo pite w tamtych czasach było już piwem pitym świadomie (taką mam przynajmniej nadzieję) i nie wkładam kitu - było 3 dni. 3. Piwo "Lubicz" jako następca znienawidzonego BARBAKANA w tamtym czasie (88-89) dawało poczucie nadchodzącej lepszej przyszłości. Alternatywą w Krakowie było piwo Tyskie "12" które ze względu na metody spółki j-v przelewającej je do butelek w owym czasie zwane było "Parszywą Dwunastką". Największym zaskoczeniem dla mnie z tamtych lat było to, że pijąc to samo piwo w Katowicach (w tzw. U INDIAN) przed meczem narodowym w Chorzowie to "to" piwo miało wspaniały smak.
POZA TYM!! w profilu Pieczarka znalazłem info o zainteresowaniu browarem typu Rauch (Rauchenbier???). Spotkałem się z tym będąc kiedyś przejazdem w Norymberdze-przed zwiedzaniem zamku usiedliśmy na placu Albrechta Durera gdzie wtedy za 6 DM /pro stuck wypiłem piwo które miało posmak wędzonego boczku - kolega coś mówił o gotowanym i wędzonym boczku więc musieliśmy to sprawdzić i zamku w Norymberdze do tej pory nie widziałem. Jeśli masz w sobie siłę, żeby zadać informację z czego ono (to piwo) ma ten posmak to bardzo proszę bo tu jestem absolutnie jak dziecko.
Comment
-
-
Odp: Toni-krótko o sobie, czyli o mnie.
Toni napisał(a)
[..].4. Czwartą młodość pewnie przeżyję w otoczeniu fermentorów (własnych tudzież kolegów zarażonych bakcylem browarniczym). To tyle na razie. [..]
Smile żłopiący piwo jest rzeczywiście niezły.Przypuszczam , że nie konsumawałeś piwa "Hutnik" z nowosolskiego browwaru , któryż to napitek wg wieści gminnej , służył najlepiej do czyszczenia kotłów CO.
Respekt przed Chronosem jest niepotrzebny, na forum jest więcej 30-latków , niż przypuszczasz. .Last edited by ppns; 2003-05-25, 22:56.piwoppns@wp.pl
Comment
-
-
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko powiedzieć - potwierdzam.
Żywiec jest miastem które miło wspominam poprzez wizytę kolegi z Elverum z Norwegii- blisko Lillehamer (olimpiada) - szliśmy przez rynek, a Bjórn uczył się j.polskiego. Widząc reklamowy panel na ścianie baru mlecznego z napisem "DANIA Barowe" - wzruszył ramionami i powiedział: Mhmm.. Denmark - more cash for publicity than Norway". Ten bar stoi do dzisiaj!. Potwierdzam - tam też jest piwo.
Comment
-
-
Toni napisał(a)
...wypiłem piwo które miało posmak wędzonego boczku. ... Jeśli masz w sobie siłę, żeby zadać informację z czego ono (to piwo) ma ten posmak to bardzo proszę bo tu jestem absolutnie jak dziecko.
A na początku całkiem sporo informacji uzyskasz jeśli uruchomisz opcję SZUKAJ i wpiszesz słowo "rauchbier". Czytania na cały dzień.
Comment
-
-
a witam, witam - starszy "pampers" wita młodszego "pampersa" na forum.
będzie Ci tu u Nas dobrze a i poznasz wieeelu fajnych gości.
Jeśli miałbyś wieeelkie problemy ze zbytem swojego piwa to zgłaszam się do testów (możesz otworzyć nowy temat "konsument pilnie poszukiwany) - ja nie omieszkam się zgłosić.
życzę jeszcze wielu młodości - nawet pięć razy w tygodniu.redart
Comment
-
-
Witam i dziękuję za wsparcie, kiedy zmagam się z tymi wszystkimi udogodnieniami i ułatwieniami w zakresie cytowania, odpowiadania itp.oferowanymi przez Forum - się gubię!
Pomimo użytkowania internetu od '96 to jest moja bezpośrednio "pierwsza" przygoda z pisaniem tego, co myślę "na żywo" - ale jest OK! (jak mówił znajomy australijczyk - tylko trumna dla żony była trochę zbyt droga.)
P.S 1 PROFIL wypełniłem bo Pieczarek mnie z........wrócił uwagę, to się przyłożyłem.BTW to wszystko prawda, niestety!!!
P.S.2 Dla celów browarnictwa domowego oddaliłem żonę. aby móc zająć się Fermentorem ; w związku z czym nie wyobrażam sobie, że jeśli wyjdzie coś z tej warki, żeby to skonzumować "ot tak" - cos wymyślę! Będziemy w kontakcie!! - na razie piana jest tak z............awiesista ,że muszę się poradzić - co po wysłaniu tego posta niewątpliwie uczynię.
Gulp
Comment
-
-
Odp: Odp: Toni-krótko o sobie, czyli o mnie.
ppns napisał(a)
A pierwszy dzień piątej młodości przeżyjesz na pewno na giełdzie żywieckiej.
Smile żłopiący piwo jest rzeczywiście niezły.Przypuszczam , że nie konsumawałeś piwa "Hutnik" z nowosolskiego browwaru , któryż to napitek wg wieści gminnej , służył najlepiej do czyszczenia kotłów CO.
Respekt przed Chronosem jest niepotrzebny, na forum jest więcej 30-latków , niż przypuszczasz. .
Niech żyją wykopki Pils z Zielonej Góry wypijany w przerwie.Chłopak mieszkał w Rzepinie i przywoził wynalazki.Jak miło człek w poniedziałek przeżył ruski
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
Comment