L0L0 napisał(a) Witojciez. Mam pomysł. Kupię sobię krowę. Będzę od niej miał mleko.Z mleka mogę uwarzyć sery, i zrobić śmietanę. Ze śmietany masło. Później zasieję pszenicę, żyto, jęczmień i owies. Z pszenicy i żyta będzie mąka, a z jęczmienia piwo (jeszcze chmiel do posadzenia). Z owsa płatki owsiane. Z mąki zrobię chleb, z dodatkiem oczywiście wychodowanych drożdży w domu, i inne pieczywa oraz placki (z własnym masłem). Następnie trzeba posadzić buraki cukrowe i zrobić z nich cukier. Przydałoby się też posiać i posadzić cynamon, miętę, paprykę, marchewkę, bazylię, ziemniaki, buraki, ogórki, pietruszkę, kalarepę, sałatę, kapustę, kalafiory, pomidory, majeranek, cebulę, czosnek, jabłonki, gruszki, śliwki, orzechy włoskie, czereśnie, wiśnie, czarne pożeczki, czerwone pożeczki, maliny(leśne), truskawki, poziomki, słoneczniki. Z ziemniaków lub z żyta można zrobić spirytus, ze spirytusu wódkę. Z owoców wino, dżemy, kompoty i soki,albo wsadzić do słoików na zimę. Ogórki i kapustę zakisić. Z pomidorów przecier i ketchup. Ze słoneczników olej. Do przetworów, wina oraz spirytusu oczywiście używać własnego cukru. Później trzeba kupić świnię......
A tak pozatym wszyscy zdrowi...
Oczywiście żartuję
Twoje zdrowie !
Dobre wizje...
Ostatnia zmiana dokonana przez slado; 2003-12-30, 22:02.
Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
Slovany to najdalej na wschód wysunięta dzielnica Pardubic. Dostać się tu można trolejbusem 12 (przystanek Spojilská, dojście 400 m) lub pociągiem do stacji Pardubice-Pardubičky (1,5 km). Bardzo tu zielono i przyjemnie, niska zabudowa jednorodzinna przylega do lasu Studaneckého, co powoduje...
Mam nadzieję, że to nie jest niewłaściwy dział - próbowałem znaleźć odpowiednie forum, jeżeli to jest nieodpowiednie to przepraszam i proszę o przeniesienie w należyte miejsce.
Znajomy zapytał mnie (jako, że jestem piwowarem domowym), czy są firmy...
Hej koledzy, mam na sprzedaż kompletne wyposażenie browaru domowego. Wszystko opisałem w ogłoszeniu na olx: Kompletne wyposażenie browaru domowego
Może znacie kogoś kto chciałby rozpocząć przygodę z warzeniem? W razie pytań zapraszam do kontaktu
Comment