Cześć!
Mam na imię Przemek i na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie powitać.
W drugim wstępie chciałbym wyrazić swoją niekłamaną radość z powodu istnienia takiego forum. Przeglądając je natrafiłem na kilka interesujących wątków i mam nadzieję, że wraz z moim przybyciem średnia oglądalność/ poczytność nie spadnie zbyt drastycznie.
(w końcu cała Polska czyta dzieciom)
Mam do Was pytanie (a w zasadzie prośbę). W jednym z postów zauważyłem, że koleżanka piszę pracę magisterską na temat piwa. Otóż mam podobny problem. Z tym, że ja piszę pracę inżynierską i dotyczy ona ściślej browarów.
Nie studiuje technologii żywienia, marketingu ani reklamy więc dla wielu z Was temat może wydawać się dziwaczny. Brzmi: "gospodarka odpadami na przykładzie browaru w..."
No właśnie i tu zaczynają się schody. Podejście do branży piwnej nietypowe i raczej mało znane. Szukam wszelkich informacji o tym jak browary dbają o środowisko, co robią by zapobiec zanieczyszczeniom i jak im to idzie.
Oczywiście mam się skoncentrować na jednym konkretnym, dlatego na razie zbieram wszystko co jest związane z tą tematyką... a później... nie wiem. Ważne jest, że chodzi o browar jako zakład przemysłowy, nie jako markę piwa.
Tu pojawia się to pytanie/ prośba. Może ktoś z Was mógłby mi polecić jakiś browar?
Chodzi o to bym mógł wejść i porozmawiać z kimś kto zajmuje się w nim ochroną środowiska. W każdym taka osoba powinna być. Wiem, że przedstawiciele dużych browarów niechętnie wpuszczają obcych ludzi, a jeszcze niechętniej dyskutują z nimi.
Niektóre co prawda organizują bezpłatne wycieczki, ale raczej po to by pokazać linię produkcyjną, opowiadać o swojej tradycji itp.
Wiem też, że chociażby Kampania Piwowarska prowadzi praktyki (płatne), ale poszukują w tym celu informatyków, menedżerów, sprzedawców, handlowców. Ochroniarza środowiska nie potrzebują.
Innym sposobem jest dojście przez urząd gminy w której browar się znajduje. W tym urzędzie powinien się znajdować "program gospodarki odpadami dla browaru", który jest opracowywany przez same browary. I ten dokument jest dla mnie MOST WANTED. Jest też jawny w myśl ustawy o "powszechnym dostępie do informacji" i nie powinno być z tym problemów.
Czasami tylko nie pozwalają kserować, albo każą pisać podania, uiszczać opłaty skarbowe, albo nie wiadomo co jeszcze. To już w zasadzie zależy tylko od życzliwości chęci pomocy i tego nakogo się trafi.
Może więc ktoś z Was mógłby mi polecić jakiś browar, albo dać namiary na kogoś kto pracuje w wydziale ochrony środowiska w urzędzie? Byłbym bardzo wdzięczny. Ogromnie.
Oczywiście sam też szukam, ale jak ktoś ma jakieś dane z internetu, albo mógłby polecić literaturę (z tym, że wydaną najpóźniej ok. 2000r.) to też sie przyda.
Za wszelką pomoc i sugestie dziękuję.
Sorry, że tak sie rozpisałem, ale musiałem się wyżalić
Pozdrawiam serdecznie.
Przemek
Mam na imię Przemek i na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie powitać.
W drugim wstępie chciałbym wyrazić swoją niekłamaną radość z powodu istnienia takiego forum. Przeglądając je natrafiłem na kilka interesujących wątków i mam nadzieję, że wraz z moim przybyciem średnia oglądalność/ poczytność nie spadnie zbyt drastycznie.
(w końcu cała Polska czyta dzieciom)
Mam do Was pytanie (a w zasadzie prośbę). W jednym z postów zauważyłem, że koleżanka piszę pracę magisterską na temat piwa. Otóż mam podobny problem. Z tym, że ja piszę pracę inżynierską i dotyczy ona ściślej browarów.
Nie studiuje technologii żywienia, marketingu ani reklamy więc dla wielu z Was temat może wydawać się dziwaczny. Brzmi: "gospodarka odpadami na przykładzie browaru w..."
No właśnie i tu zaczynają się schody. Podejście do branży piwnej nietypowe i raczej mało znane. Szukam wszelkich informacji o tym jak browary dbają o środowisko, co robią by zapobiec zanieczyszczeniom i jak im to idzie.
Oczywiście mam się skoncentrować na jednym konkretnym, dlatego na razie zbieram wszystko co jest związane z tą tematyką... a później... nie wiem. Ważne jest, że chodzi o browar jako zakład przemysłowy, nie jako markę piwa.
Tu pojawia się to pytanie/ prośba. Może ktoś z Was mógłby mi polecić jakiś browar?
Chodzi o to bym mógł wejść i porozmawiać z kimś kto zajmuje się w nim ochroną środowiska. W każdym taka osoba powinna być. Wiem, że przedstawiciele dużych browarów niechętnie wpuszczają obcych ludzi, a jeszcze niechętniej dyskutują z nimi.
Niektóre co prawda organizują bezpłatne wycieczki, ale raczej po to by pokazać linię produkcyjną, opowiadać o swojej tradycji itp.
Wiem też, że chociażby Kampania Piwowarska prowadzi praktyki (płatne), ale poszukują w tym celu informatyków, menedżerów, sprzedawców, handlowców. Ochroniarza środowiska nie potrzebują.
Innym sposobem jest dojście przez urząd gminy w której browar się znajduje. W tym urzędzie powinien się znajdować "program gospodarki odpadami dla browaru", który jest opracowywany przez same browary. I ten dokument jest dla mnie MOST WANTED. Jest też jawny w myśl ustawy o "powszechnym dostępie do informacji" i nie powinno być z tym problemów.
Czasami tylko nie pozwalają kserować, albo każą pisać podania, uiszczać opłaty skarbowe, albo nie wiadomo co jeszcze. To już w zasadzie zależy tylko od życzliwości chęci pomocy i tego nakogo się trafi.
Może więc ktoś z Was mógłby mi polecić jakiś browar, albo dać namiary na kogoś kto pracuje w wydziale ochrony środowiska w urzędzie? Byłbym bardzo wdzięczny. Ogromnie.
Oczywiście sam też szukam, ale jak ktoś ma jakieś dane z internetu, albo mógłby polecić literaturę (z tym, że wydaną najpóźniej ok. 2000r.) to też sie przyda.
Za wszelką pomoc i sugestie dziękuję.
Sorry, że tak sie rozpisałem, ale musiałem się wyżalić
Pozdrawiam serdecznie.
Przemek
Comment