Witam wszystkich piwożłopaczy :-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopt
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.11
    • 44

    Witam wszystkich piwożłopaczy :-)

    No więc Szanowni, mam przyjemność wkęcić tu moją skromną osobę, narazie głównie w celu wyssania Waszej wiedzy, a potem - kiedy praktyka się rozwinie - kto wie... może i moje pomysły na coś się przydadzą :-)
    Na razie przymierzam się do pierwszej warki. Ma to być hefe weisen. Wiem wiem, rzuciłem się od razu na głęboką wodę, ale co zrobić... cholernie lubię to piwo. No i jeżeli ktoś zajrzał do tego tematu, to mam na dzień dobry kilka pytań:
    1) czy nie obejdzie się bez dekokcji? (mam tylko jeden duży garnek)
    2) czy obejdzie się bez klarowania? (mam tylko jeden fermentator z reduktorem osadów) Będzie oczywiście klarowanie przez pieluchę podczas przelewania brzeczki z gara do fermentatora. Nie wiem tylko, czy po fermentacji przed rozlewem do butelek, przelać jeszcze raz przez pieluchę do gara i znów do fermentatora, czy sobie to darować?
    3) spodziewam się dostać w zestawie instrukcję do warzenia (zestaw słodów i drożdży z browamatora). Ale może macie jakieś własne, sprawdzone receptury?
    Serdeczne pozdrowienia!
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    #2
    Witam serdecznie, a co do twoich pytań lepiej zadać by je było tutaj , bo tenże dział służy właśnie do tego typu pytań.
    Ps.: Uzyskanie odpowiedzi na powyższe pytania ułatwiłoby ci wypełnienie profilu, bo większość użytkowników tego forum słucha rad rodziców i nie rozmawia z nieznajomymi
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • kopt
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.11
      • 44

      #3
      Dzięki za szybką odpowiedź :-) Profil uzupełniony. Pozdrowienia

      Comment

      • berdo
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.07
        • 100

        #4
        Hoho, Kraków rośnie w siłę. Witam na forum.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Odpowiedź przeniesiona do innego tematu

          A tutaj pozostaje: witaj i powodzenia w warzeniu
          Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-11-15, 10:50.

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #6
            Witam kolegę z Krakowa. Jak najszybciej zostań LajboCKiem i często zaglądaj na nasze spotkania

            W Krakowie kilka osób warzy piwo więc zawsze możesz liczyć na rady face to face oraz wspólne zakupy surowców.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • kopt
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.11
              • 44

              #7
              Dzięki :-) Rośnie, ale ciągle jeszcze za wolno. Prawdę mówiąc jak komuś mówię, że zamierzam warzyć piwo, to ciągle spotykam się z reakcją "wielkie oczy". Ale cóż, ku zgryzocie mojej żony dostałem od teścia książkę "piwo domowe i klasztorne" i wsiąkłem :-)

              Comment

              • kopt
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.11
                • 44

                #8
                ooo, dzięki za informację i zaproszenie. Skrzętnie skorzystam :-)

                Comment

                • Pinio74
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.10
                  • 3881

                  #9
                  Witam i życzę aktywnego forumowania, Twoje zdrowie
                  BIRRARE HUMANUM EST

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    #10
                    witam! widzę, że inne lajboCKi mnie już ubiegły, ale baw się dobrze...

                    Comment

                    • kopt
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.11
                      • 44

                      #11
                      jeszcze raz wszystkim dziękuję za miłe powitanie. Zachodzę w głowę co może oznaczać nazwa "LajboCK"... Lajkonik? CK browar? He he, pewnie nieco pokrętna ta logika...

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Laj to krakowski akcent od lajkonika.
                        bock to oczywiście gatunek piwa - koźlak
                        natomiast wyodrębnione litery CK to wyraz tęsknoty za Cesarsko Królewskimi tradycjami Krakowa.

                        LajboCKi ponad wszystko
                        Last edited by Shlangbaum; 2005-11-15, 14:07. Powód: FaCeJotPe

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • kopt
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.11
                          • 44

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Laj to krakowski akcent od lajkonika.
                          bock to oczywiście gatunek piwa - koźlak
                          natomiast wyodrębnione litery CK to wyraz tęsknoty za Cesarsko Królewskimi tradycjami Krakowa.

                          LajboCKi ponad wszystko
                          no to wszystko jasne :-) Dzięki za wyjaśnienie. Pod czułym stosunkiem do koźlaka mogę śmiało się podpisać, a i wspomniane tęsknoty nie są mi obce ;-) Zatem faktycznie trzeba się będzie spotkać i zassać trochę wiedzy
                          Pozdrowienia

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #14
                            Na browar.biz występuje też jeszcze jeden ważny skrót FCJP, z którym na pewno się spotkasz gdy nie będziesz stosował polskich znaków diakrytycznych oraz zasad ortografii i gramatyki.

                            ForumCzystościJęzykaPolskiego

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • kopt
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.11
                              • 44

                              #15
                              Tacy z Was puryści? A ja z pełnym przekonaniem jestem wyznawcą dadaizmu i chętnie podyskutuję na temat sensowności absolutnej czystości języka. W takich wypadkach stosuję skrót ZPM czyli Znaj Proporcje Mociumpanie ;-)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X