Witam z Targówka (Warszawa)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gniady
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.12
    • 146

Witam z Targówka (Warszawa)

Witam wszystkich piwoszy, korzystając z okazji życzę wszystkiego dobrego w nowym roku.
    Mieszkam w Warszawie na Targówku obok teatru Rampa.
    Po spróbowaniu po raz pierwszy piwa własnej producji (takiej troszkę większej, w Browarmii) zakiełkowała w mojej głowie myśl robienia własnego piwa.
    Myśl pokiełkowała, kupiłem książkę "Domowe Piwa, Cydry, Wina ..." poczytałem, przywiozłem jęczmień (teść mi załatwił), nastawiłem do fermentacji, ale coś mi nie pasowało, no i takim oto sposobem znalazłem Wasze forum.
    Z tego piwa zapewne nic nie wyjdzie, ale mimo wszystko zakapslowałem butelki, aby przynajmniej testowo przejść wszystkie etapy.
    Teraz już nie słoduję jęczmienia, po prostu kupiłem 30 kg słodu w młynie bogutyń (na jakiś czas wystarczy, tylko żona o mało nie urodziła, kiedy zobaczyła, że wnoszę worek do mieszkania).
    Kupiłem już trochę sprzętu, zrobiłem własnoręcznie na podstawie pomysłu jednego z forumowiczów filtr do zacieru (z oplotu wężyka hydraulicznego, nie wiem jeszcze jak działa).
    Nie będę raczej bawił się w gotowe zestawy czy też ekstrakty słodowe, bo po pierwsze za drogo a po drugie za szybko. Po mojej testowej warce (jeśli tak to można nazwać) muszę powiedzieć, że jest to niezwykle męcząca a jednocześnie bardzo przyjemna praca, zwłaszcza że mój niespełna trzyletni syn pomagał mi przy tym, aż go nóżki rozbolały.
    Korzystając z okazji chciałbym zapytać czy piwo przed butelkowaniem powinno smakować jak piwo? moje tak nie smakowało.

Dodam jeszcze, że dzisiaj moja żona ma termin porodu, ale sam poród się opóźnia, stąd sylwestem w domu przy komputerze i telewizorze.

Pozdrawiam forumowiczów, jednocześnie musze powiedzieć, że forum bardzo mi pomogło w łapaniu teorii, za tydzień w sobotę będę zacierał pierwszą moją prawdziwą (mam nadzieję) warkę.
  • mluk
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.01
    • 778

Witaj krajanie

Moja żona, co prawda, nie ma dziś terminu, ale nasz syn jest przeziębiony i też siedzimy w domku.

Czerp wiedzę z forum, bo jest tu naprawdę wiele mądrości dotyczących piwa.

Aha... Bezproblemowego i szybkiego porodu życzę.

Last edited by mluk; 2006-12-31, 19:51.
    "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

Comment

• kot_z_cheshire
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.11
      • 2201

Witaj

Gratuluję powiększenia rodziny i samych dobrych warek życzę
      Młode koty mają adhd, niestety.
      Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
      Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
      Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

• Pinio74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.10
        • 3881

Ja także witam i gratuluję drugiego dzidziusia
        BIRRARE HUMANUM EST

Comment

Przetwarzanie...
        X