Dołączyłęm do Was aby czerpać wiedze na temat domowego warzenia piwa.Po artykule w Wyborczej postanowiłem iż będzie to moje hobby , niestety nie mogłem być na warsztatach więc postanowiłem czerpać wiedzę z książek, ponieważ nie znalazłem w internecie skarbnicy wiedzy na ten temat a tym bardziej podstaw.Nadal bede szukał bo trudno mi w to uwierzyć aby nie było ale i tak najbardziej zależy mi na książce którą doświadczony piwowar może mi polecić jako niebanalny podrecznik dla początkujacych.Zdrówko.
Pozdrawiam z Wrocławia!
Collapse
X
-
Witam nowego adepta sztuki piwowarskiej.
Doświadczony, o tyle o ile, piwowar może Ci polecić czytanie forum browar.biz na które właśnie trafiłeś. Lepszego źródła informacji w necie nie znalazłem, a i pozycje książkowe przebija, bo zawsze można zapytać o niezrozumiały fragment.
Na początek przejrzyj artykuły
-
-
Dziękuje starszym kolegą za przywitanie i pomoc.Artykuły objaśniły mi sprawe i pomogły trafić na "zestaw startowy" z Browamatora.Jest tam cały sprzęt jaki mi potrzeba.Pewnie kupując zwykłe wiadra było by taniej ale mi chodzi aby było łatwiej i wygodniej.Na początek pojade na gotowcach ale bez cukru.Zamówiłem też knige ich autorstwa.A więc ruszam jak tylko dotrze do mnie paczka.Wtedy to dopiero będe miał pytania Pozdrawiam.Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem
Comment
-
-
Mieszkając we Wrocławiu na pewno będziesz mógł na własnej skórze doświadczyć efektów warzenia, wystarczy tylko wcześniej umówić się z kimś kto Cię przygarnie do mieszania w kotle i na bieżąco będzie objaśniał, krok po kroku, technologię zacierania, chmielenia, wysładzania i dalszych etapów produkcji piwa.
Pozdrawiam, Twoje zdrowie
Comment
-
-
Nigdzie nie napisali że potrzebny będzie otwieracz do konserw Ale dałem rade , gotuje eię. Nie migli tego napisać jak w przepisie na zupe "do wrzącej wody 5 L dodaj zawartość 2 puszek i zamieszaj od czasu do czasu ,gotując przez 10 minut.Całą zawartość przelej do wiadra z zimną wodą (15 L ) i po wystygnięciu dołącz zawartość torebki z proszkiem i odstaw na tydzień w kąt." he he. Zobaczymy czy nic nie zrypałem.Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem
Comment
-
-
Drożdże wlałem w temperatyrze brzeczki 26 C.Brzeczke zrobiłem z brew-kita JB Mild 1,8kg. i ekstraktu słodowego JB Light 1,6 kg.Drożdże rehydrowałem.Wszystko przy użyciu wody źródlanej "galicjanka".Wyszło mi 22 l. o 12 Blg.Temperatura na dworze jest zabójcza więc po 24 godzinach w pomieszczeniu jest 27 st.C a brzeczka ma 28st.C. Nie wiem czy się tym przejmować bo piana urosła na powierzchni na dwa palce Czy moge otwierać fermentor i zaglądać tam codziennie?A może przenieść brzeczke do piwnicy tam jest 18st.C.? Jaki będzie miała wpływ zbyt duża temperatura brzeczki?Pozdrawiam.Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zyz Wyświetlenie odpowiedziNie jest dobrze.W piwnicy jest 19st.C. a w fermentorze 24 st.C. Powiedzcie jak mierzycie Blg?Nabieracie brzeczke do menzurki czy wkładacie areometr bezpośrednio do fermentora?
Witaj Zyzie w sekcji wro.
Ps. Pamiętaj o interpunkcji i spacjach, bo prędzej lub później jakiś purysta Ci to wypomni.Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
Dzięki Ci "Cyborgu" za przywitanie i podpowiedź.Mam milion pytań na sekunde ale staram sie znaleźć odpowiedzi na nie na tych forach.Nie znam jeszcze nikogo osobiście kto by warzył piwo i nie widziałem jak to się robi.Czy istnieje jakiś czat w tym temacie?Sprawdzałem dzisiaj.Brzeczka ma 22 st.C.Na powierzchni spokuj , tylko kilka wysepek.Mierzyć Blg. codziennie czy dać jej spokuj?I czy robić cichą fermentacje bo przeczytałem że to zbyt ryzykowne o tej porze roku ze względu na zanieczyszczenia w powietrzu?Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zyz Wyświetlenie odpowiedziMierzyć Blg. codziennie czy dać jej spokuj?
Blg tak naprawdę warto mierzyć, przed zadaniem drożdży i później jak piana opadnie, żeby zobaczyć czy odfermentowało do satysfakcjonującego poziomu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zyz Wyświetlenie odpowiedziI czy robić cichą fermentacje bo przeczytałem że to zbyt ryzykowne o tej porze roku ze względu na zanieczyszczenia w powietrzu?
*FCJP patrzy!Last edited by kopyr; 2007-05-28, 17:34.
Comment
-
Comment