Dołączyłęm do Was aby czerpać wiedze na temat domowego warzenia piwa.Po artykule w Wyborczej postanowiłem iż będzie to moje hobby , niestety nie mogłem być na warsztatach więc postanowiłem czerpać wiedzę z książek, ponieważ nie znalazłem w internecie skarbnicy wiedzy na ten temat a tym bardziej podstaw.Nadal bede szukał bo trudno mi w to uwierzyć aby nie było ale i tak najbardziej zależy mi na książce którą doświadczony piwowar może mi polecić jako niebanalny podrecznik dla początkujacych.Zdrówko.
Pozdrawiam z Wrocławia!
Collapse
X
-
Witam nowego adepta sztuki piwowarskiej.
Doświadczony, o tyle o ile, piwowar może Ci polecić czytanie forum browar.biz na które właśnie trafiłeś. Lepszego źródła informacji w necie nie znalazłem, a i pozycje książkowe przebija, bo zawsze można zapytać o niezrozumiały fragment.
Na początek przejrzyj artykuły -
Dziękuje starszym kolegą za przywitanie i pomoc.Artykuły objaśniły mi sprawe i pomogły trafić na "zestaw startowy" z Browamatora.Jest tam cały sprzęt jaki mi potrzeba.Pewnie kupując zwykłe wiadra było by taniej ale mi chodzi aby było łatwiej i wygodniej.Na początek pojade na gotowcach ale bez cukru.Zamówiłem też knige ich autorstwa.A więc ruszam jak tylko dotrze do mnie paczka.Wtedy to dopiero będe miał pytaniaPozdrawiam.
Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwemComment
-
Mieszkając we Wrocławiu na pewno będziesz mógł na własnej skórze doświadczyć efektów warzenia, wystarczy tylko wcześniej umówić się z kimś kto Cię przygarnie do mieszania w kotle i na bieżąco będzie objaśniał, krok po kroku, technologię zacierania, chmielenia, wysładzania i dalszych etapów produkcji piwa.
Pozdrawiam, Twoje zdrowieComment
-
Nigdzie nie napisali że potrzebny będzie otwieracz do konserwAle dałem rade , gotuje eię.
Nie migli tego napisać jak w przepisie na zupe "do wrzącej wody 5 L dodaj zawartość 2 puszek i zamieszaj od czasu do czasu ,gotując przez 10 minut.Całą zawartość przelej do wiadra z zimną wodą (15 L ) i po wystygnięciu dołącz zawartość torebki z proszkiem i odstaw na tydzień w kąt." he he. Zobaczymy czy nic nie zrypałem.
Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwemComment
-
Drożdże wlałem w temperatyrze brzeczki 26 C.Brzeczke zrobiłem z brew-kita JB Mild 1,8kg. i ekstraktu słodowego JB Light 1,6 kg.Drożdże rehydrowałem.Wszystko przy użyciu wody źródlanej "galicjanka".Wyszło mi 22 l. o 12 Blg.Temperatura na dworze jest zabójcza więc po 24 godzinach w pomieszczeniu jest 27 st.C a brzeczka ma 28st.C. Nie wiem czy się tym przejmować bo piana urosła na powierzchni na dwa palceCzy moge otwierać fermentor i zaglądać tam codziennie?A może przenieść brzeczke do piwnicy tam jest 18st.C.? Jaki będzie miała wpływ zbyt duża temperatura brzeczki?Pozdrawiam.
Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwemComment
-
Witaj Zyzie w sekcji wro.
Ps. Pamiętaj o interpunkcji i spacjach, bo prędzej lub później jakiś purysta Ci to wypomni.Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.Comment
-
Dzięki Ci "Cyborgu" za przywitanie i podpowiedź.Mam milion pytań na sekunde ale staram sie znaleźć odpowiedzi na nie na tych forach.Nie znam jeszcze nikogo osobiście kto by warzył piwo i nie widziałem jak to się robi.Czy istnieje jakiś czat w tym temacie?Sprawdzałem dzisiaj.Brzeczka ma 22 st.C.Na powierzchni spokuj , tylko kilka wysepek.Mierzyć Blg. codziennie czy dać jej spokuj?I czy robić cichą fermentacje bo przeczytałem że to zbyt ryzykowne o tej porze roku ze względu na zanieczyszczenia w powietrzu?Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwemComment
-
Zdecydowanie dać spokój*. Jeżeli chcesz mierzyć codziennie, a balingometr nie będzie ci potrzebny przy kolejnym piwie, to po prostu go zostaw w fermentorze. Oczywiście najpierw zdezynfekuj wrzątkiem lub spirytusem.
Blg tak naprawdę warto mierzyć, przed zadaniem drożdży i później jak piana opadnie, żeby zobaczyć czy odfermentowało do satysfakcjonującego poziomu.
*FCJP patrzy!Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-05-28, 17:34.Comment
Related Topics
Collapse
-
Sprzedam 3-4 skrzynki z butelkami.
15 zl/skrzynkę.
Odbiór osobisty-Kiełczów pod Wrocławiem.
tel. 663882727
Tomasz.
Ogloszenie grzećnościowe...-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2021-08-25, 15:03 -
-
W praskiej dzielnicy Bubeneč pierwszym browarkiem był Bubenečský powstały prawie równo rok temu https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132888 a od marca 2019 około 1500 m na zachód dołączył kolejny pod nazwą Lajka. Również mieści się w dużej stylowej kamienicy jakich tu pełno, przez...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam po 7 latach
Z uwagi na okoliczność, że nie mam czasu postanowiłem sprzedać co nieco.
Mam:
- 6 kegów pepsi
- 2 beczki 50L z tulejami
- chłodnicę ze stali nierdzewnej
- suszarkę, kapslownicę, butelki euro w skrzynkach,...-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
-
Channel: Niemcy
2025-02-12, 02:28 -
-
Browar z Dallas w Teksasie.
Piwo opisane jako "A fine polish Lager"
5% alk.
Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka
Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...-
Channel: USA
2025-02-05, 02:24 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment