Pozdrawiam z Wrocławia!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zyz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.05
    • 14

    Pozdrawiam z Wrocławia!

    Dołączyłęm do Was aby czerpać wiedze na temat domowego warzenia piwa.Po artykule w Wyborczej postanowiłem iż będzie to moje hobby , niestety nie mogłem być na warsztatach więc postanowiłem czerpać wiedzę z książek, ponieważ nie znalazłem w internecie skarbnicy wiedzy na ten temat a tym bardziej podstaw.Nadal bede szukał bo trudno mi w to uwierzyć aby nie było ale i tak najbardziej zależy mi na książce którą doświadczony piwowar może mi polecić jako niebanalny podrecznik dla początkujacych.Zdrówko.
    Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Witam nowego adepta sztuki piwowarskiej.
    Doświadczony, o tyle o ile, piwowar może Ci polecić czytanie forum browar.biz na które właśnie trafiłeś. Lepszego źródła informacji w necie nie znalazłem, a i pozycje książkowe przebija, bo zawsze można zapytać o niezrozumiały fragment.
    Na początek przejrzyj artykuły
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Pinio74
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.10
      • 3881

      #3
      Witam kolejnego zapaleńca, Twoje zdrowie
      BIRRARE HUMANUM EST

      Comment

      • Zyz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.05
        • 14

        #4
        Dziękuje starszym kolegą za przywitanie i pomoc.Artykuły objaśniły mi sprawe i pomogły trafić na "zestaw startowy" z Browamatora.Jest tam cały sprzęt jaki mi potrzeba.Pewnie kupując zwykłe wiadra było by taniej ale mi chodzi aby było łatwiej i wygodniej.Na początek pojade na gotowcach ale bez cukru.Zamówiłem też knige ich autorstwa.A więc ruszam jak tylko dotrze do mnie paczka.Wtedy to dopiero będe miał pytania Pozdrawiam.
        Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Witam adepta sztuki piwowarskiej, powiem tylko jedno we Wrocławiu nie zginiesz
          Jest to obecnie najmocniejsza sekcja w kraju, spotykają się co tydzień i to dość licznie.

          Comment

          • JAQBA
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.08
            • 1352

            #6
            Mieszkając we Wrocławiu na pewno będziesz mógł na własnej skórze doświadczyć efektów warzenia, wystarczy tylko wcześniej umówić się z kimś kto Cię przygarnie do mieszania w kotle i na bieżąco będzie objaśniał, krok po kroku, technologię zacierania, chmielenia, wysładzania i dalszych etapów produkcji piwa.
            Pozdrawiam, Twoje zdrowie

            Comment

            • Zyz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.05
              • 14

              #7
              Nigdzie nie napisali że potrzebny będzie otwieracz do konserw Ale dałem rade , gotuje eię. Nie migli tego napisać jak w przepisie na zupe "do wrzącej wody 5 L dodaj zawartość 2 puszek i zamieszaj od czasu do czasu ,gotując przez 10 minut.Całą zawartość przelej do wiadra z zimną wodą (15 L ) i po wystygnięciu dołącz zawartość torebki z proszkiem i odstaw na tydzień w kąt." he he. Zobaczymy czy nic nie zrypałem.
              Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #8
                Witam i życzę udanej pierwszej warki.
                Pewnie właśnie się chłodzi czekając na drożdże... a może drożdże zostały już rzucone na żer?
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • Zyz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.05
                  • 14

                  #9
                  Drożdże wlałem w temperatyrze brzeczki 26 C.Brzeczke zrobiłem z brew-kita JB Mild 1,8kg. i ekstraktu słodowego JB Light 1,6 kg.Drożdże rehydrowałem.Wszystko przy użyciu wody źródlanej "galicjanka".Wyszło mi 22 l. o 12 Blg.Temperatura na dworze jest zabójcza więc po 24 godzinach w pomieszczeniu jest 27 st.C a brzeczka ma 28st.C. Nie wiem czy się tym przejmować bo piana urosła na powierzchni na dwa palce Czy moge otwierać fermentor i zaglądać tam codziennie?A może przenieść brzeczke do piwnicy tam jest 18st.C.? Jaki będzie miała wpływ zbyt duża temperatura brzeczki?Pozdrawiam.
                  Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem

                  Comment

                  • jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

                    #10
                    Lepiej szybko przenieś fermentor do piwnicy.
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • Zyz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.05
                      • 14

                      #11
                      A jednak otworzyłem wieko i zrobiłem kilka zdjęć z lampa błyskową i w tym czasie piana opadła Przeniosłem do piwnicy.
                      Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem

                      Comment

                      • Zyz
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.05
                        • 14

                        #12
                        Nie jest dobrze.W piwnicy jest 19st.C. a w fermentorze 24 st.C. Powiedzcie jak mierzycie Blg?Nabieracie brzeczke do menzurki czy wkładacie areometr bezpośrednio do fermentora?
                        Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem

                        Comment

                        • cyborg_marcel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 3467

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zyz Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie jest dobrze.W piwnicy jest 19st.C. a w fermentorze 24 st.C. Powiedzcie jak mierzycie Blg?Nabieracie brzeczke do menzurki czy wkładacie areometr bezpośrednio do fermentora?
                          Do menzurki, coby za bardzo w brzeczce nie paprać...
                          Witaj Zyzie w sekcji wro.
                          Ps. Pamiętaj o interpunkcji i spacjach, bo prędzej lub później jakiś purysta Ci to wypomni.
                          Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                          Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                          Comment

                          • Zyz
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.05
                            • 14

                            #14
                            Dzięki Ci "Cyborgu" za przywitanie i podpowiedź.Mam milion pytań na sekunde ale staram sie znaleźć odpowiedzi na nie na tych forach.Nie znam jeszcze nikogo osobiście kto by warzył piwo i nie widziałem jak to się robi.Czy istnieje jakiś czat w tym temacie?Sprawdzałem dzisiaj.Brzeczka ma 22 st.C.Na powierzchni spokuj , tylko kilka wysepek.Mierzyć Blg. codziennie czy dać jej spokuj?I czy robić cichą fermentacje bo przeczytałem że to zbyt ryzykowne o tej porze roku ze względu na zanieczyszczenia w powietrzu?
                            Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zyz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Mierzyć Blg. codziennie czy dać jej spokuj?
                              Zdecydowanie dać spokój*. Jeżeli chcesz mierzyć codziennie, a balingometr nie będzie ci potrzebny przy kolejnym piwie, to po prostu go zostaw w fermentorze. Oczywiście najpierw zdezynfekuj wrzątkiem lub spirytusem.
                              Blg tak naprawdę warto mierzyć, przed zadaniem drożdży i później jak piana opadnie, żeby zobaczyć czy odfermentowało do satysfakcjonującego poziomu.
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zyz Wyświetlenie odpowiedzi
                              I czy robić cichą fermentacje bo przeczytałem że to zbyt ryzykowne o tej porze roku ze względu na zanieczyszczenia w powietrzu?
                              Ja bym nie robił, zwłaszcza, że to brew-kit.

                              *FCJP patrzy!
                              Last edited by kopyr; 2007-05-28, 17:34.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X