Interesuje mnie głównie historia piwa i browarnictwa - z każdym chętnie podyskutuję na ten temat. Mam w tym zakresie sporą wiedzę.
Historycy piwa i browarnictwa łączcie się!
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ats2key Wyświetlenie odpowiedziMam w tym zakresie sporą wiedzę.
Nie wiem, czy zdajecie sobie z tego sprawe ale browar Kobylepole należał swego czasu do Lecha. Nie wiem jak wygląda to teraz? Czy ktoś z was się orientyje?
Informację o tym znalazłem tutaj:
Nie wiem na ile jest to informacja prawdziwa. Proszę o info!
-
-
Oszołomienie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziNiewątpliwie, wiedza oszałamiająca.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ats2key Wyświetlenie odpowiedzi(...) Mam w tym zakresie sporą wiedzę.
Ale tez i braki Browar Kobylepole nigdy nie należał do Lecha z prostej przyczyny. Został zamknięty nim wybudowano i oddano do ekspoatacji obecny browar poznański.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
-
Lech, czy nie Lech
Z semantycznego punktu widzenia macie racje...
Jednak podszlifowalem troche wiedze i napisze tyle:
To, co dzis nazywamy Lechem, zaczelo sie wlasnie w roku 1951 (choc nazywalo sie "Zaklady Piwowarsko-Slodownicze"). Mozna sie spierac co do nazewnictwa, ale "Zaklady" zmienialy nazwe wielokrotnie i Lech jest de facto efektem ich wieloletniego "tuningowania"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ats2key Wyświetlenie odpowiedziTo, co dzis nazywamy Lechem, zaczelo sie wlasnie w roku 1951 (choc nazywalo sie "Zaklady Piwowarsko-Slodownicze"). Mozna sie spierac co do nazewnictwa, ale "Zaklady" zmienialy nazwe wielokrotnie i Lech jest de facto efektem ich wieloletniego "tuningowania"
Ale generalnie można przyjąć, że Kobylepole i Lech coś jednak łączy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziCytat za Yendrasem:
Browar [Kobylepole - przyp. arcy] zamknięto, gdy produkcję przejął zakład przy obecnej ul. Szwajcarskiej.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcyAle generalnie można przyjąć, że Kobylepole i Lech coś jednak łączyGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziNapewno Poznań
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ats2key Wyświetlenie odpowiedziZ tego co wiem, to do Huggerow nalezala przede wszystkim obecna siedziba zacnych panstwa kulczykow. Kobylepole zalozyl jakis tam polski ziemianin, ale nie wiem nic o jego wlascicielach sprzed 1951 roku...
Póki co, utwierdzasz mnie w przekonaniu że Twoja "duża wiedza" jest w rzeczywistości jakaś tam.
Comment
-
Comment