ferment jakiego chyba nie było

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mariuszu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.03
    • 3

    #1

    ferment jakiego chyba nie było

    Słuchajcie, a jest to moja pierwsza warka. Burzliwa fermentacja przebuiegła tak szybko, że jej nawet nie zauważyłem. Z 12,5 Blg w ciągu nie całych 2 dni spadło do 5 Blg. I to bez jednej banieczki w rurce. Natomiast cicha fermentacja jest tak cicha, że jej wogle nie słychać- ani jednej banieczki po dodaniu cukru do młodego piwka. Czy ktoś to rozumie?? Na zdrówko!
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mariuszu
    Słuchajcie, a jest to moja pierwsza warka. Burzliwa fermentacja przebuiegła tak szybko, że jej nawet nie zauważyłem. Z 12,5 Blg w ciągu nie całych 2 dni spadło do 5 Blg. I to bez jednej banieczki w rurce. Natomiast cicha fermentacja jest tak cicha, że jej wogle nie słychać- ani jednej banieczki po dodaniu cukru do młodego piwka. Czy ktoś to rozumie?? Na zdrówko!
    Oczywiście.
    Tak w ogóle to witaj, ten wątek służy do przywitania się, a pytania lepiej było zadać w kołysce piwowarskiej, ale jak już piszę, to odpowiem.
    Po pierwsze masz nieszczelne wieko - często się to zdarza. Burzliwa fermentacja przy drożdżach górnej fermentacji przebiega bardzo szybko, zwłaszcza jeśli temp. oscylują wokół wyższych.
    Jedno co mnie martwi, to dodanie cukru do cichej fermentacji - nie wiem czy to nawyki z winiarstwa, ale nie powinieneś tego robić. No chyba, że masz na myśli nie cichą fermentację, a refermentację w butelkach.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #3
      witam kolejnego Milickiego piwowara
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        cze ziomal
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 16:18
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • krzysztoft
          fermentacja burzliwa czy zakażenie?
          krzysztoft
          Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
          2019-04-01, 00:18
        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • Magyars
          Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
          Magyars
          Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

          50% słód pszeniczny
          50% słód pilzeński
          Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
          Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

          BLG początkowe...
          2019-12-17, 08:06
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...