ferment jakiego chyba nie było

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mariuszu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.03
    • 3

ferment jakiego chyba nie było

Słuchajcie, a jest to moja pierwsza warka. Burzliwa fermentacja przebuiegła tak szybko, że jej nawet nie zauważyłem. Z 12,5 Blg w ciągu nie całych 2 dni spadło do 5 Blg. I to bez jednej banieczki w rurce. Natomiast cicha fermentacja jest tak cicha, że jej wogle nie słychać- ani jednej banieczki po dodaniu cukru do młodego piwka. Czy ktoś to rozumie?? Na zdrówko!
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mariuszu Wyświetlenie odpowiedzi
    Słuchajcie, a jest to moja pierwsza warka. Burzliwa fermentacja przebuiegła tak szybko, że jej nawet nie zauważyłem. Z 12,5 Blg w ciągu nie całych 2 dni spadło do 5 Blg. I to bez jednej banieczki w rurce. Natomiast cicha fermentacja jest tak cicha, że jej wogle nie słychać- ani jednej banieczki po dodaniu cukru do młodego piwka. Czy ktoś to rozumie?? Na zdrówko!
    Oczywiście.
    Tak w ogóle to witaj, ten wątek służy do przywitania się, a pytania lepiej było zadać w kołysce piwowarskiej, ale jak już piszę, to odpowiem.
    Po pierwsze masz nieszczelne wieko - często się to zdarza. Burzliwa fermentacja przy drożdżach górnej fermentacji przebiega bardzo szybko, zwłaszcza jeśli temp. oscylują wokół wyższych.
    Jedno co mnie martwi, to dodanie cukru do cichej fermentacji - nie wiem czy to nawyki z winiarstwa, ale nie powinieneś tego robić. No chyba, że masz na myśli nie cichą fermentację, a refermentację w butelkach.
    blog.kopyra.com

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

witam kolejnego Milickiego piwowara
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

cze ziomal
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
        X