Witam przy kufelku!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • waldi0712
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 28

    #1

    Witam przy kufelku!

    Jestem miłośnikiem złocistego trunku , sporo lat przepracowałem przy produkcji piwa - zajmowałem się sprawami technicznymi produkcji czyli Utrzymaniem Ruchu Browaru.
    Już tego nie robię ale zamiłowanie zostało.
    Jeśli będę w czym kolwiek mógł pomóc to jestem do dyspozycji.
    Pozdrawiam wszystkich i idę na jedno jasne za wasze zdrowie!
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

    #2
    witam browarową kopalnię wiedzy na forum ,uzupełnij profil i napisz jaki to browar
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24057

      #3
      czołem! napisz moze w jakim browarze pracowałeś i kiedy żebyśmy w razie czego mogli podpytać o sprawy związane z browarem z owego okresu
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Garrota
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.12
        • 46

        #4
        Czołem,czołem! może jakieś anegdotki z życia browaru?

        Comment

        • waldi0712
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.03
          • 28

          #5
          Dopisek nazwy browaru

          Jestem miłośnikiem złocistego trunku , sporo lat przepracowałem przy produkcji piwa - zajmowałem się sprawami technicznymi produkcji czyli Utrzymaniem Ruchu Browaru Lwówek Ślaski.
          Już tego nie robię ale zamiłowanie zostało.
          Jeśli będę w czym kolwiek mógł pomóc to jestem do dyspozycji.
          Pozdrawiam wszystkich i idę na drugie dzisiaj jedno jasne za wasze zdrowie!

          Comment

          • barthez
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.07
            • 367

            #6
            Cześć - Twoje zdrowie

            Comment

            • waldi0712
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.03
              • 28

              #7
              Wzajemnie !

              Comment

              • JAQBA
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.08
                • 1352

                #8
                Witam eksperta na forum - Twoje

                Comment

                • Pinio74
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.10
                  • 3881

                  #9
                  Przyłączam się do powitań, baw się dobrze na forum, Twoje zdrowie
                  BIRRARE HUMANUM EST

                  Comment

                  • waldi0712
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.03
                    • 28

                    #10
                    Zdarzyło się kiedyś ,że przyjechali do Browaru w Lwówku Śl. przedstawiciele jakiegoś wysokiego urzędu i po spotkaniu oficjalnym postanowili zwiedzić Browar. Było to w lipcu 1992 roku. Byłem oprowadzającym więc zaczynamy spacerek : standard Warzelnia, Stacja schładzania piwa, Fermentownia, Piwnica:Leżakownia, Stacja filtrów piwa i pada pytanie :"a gdzie można wypić jedno jasne?!" odpowiadam "zaraz" i prowadzę ich do pomieszczenia obok stacji filtrów tam w szafce były szklanki i menzurki do odmierzania i równierz smakowania piwa. Po uzyskaniu telefonicznej zgody Dyrektora zaczynam częstować piwem - oczywiście panowie zażyczyli sobie szklanki 0,5 l. Więc na zdrowie: Książęce 12,5 Blg 4,5% alkohol - po dwa! - jakie dobre schłodzone prosto z tanku! superrrr!
                    Basztowe 14,0 Blg 5,2% alkohol - po dwa!
                    poprawili Rycerskim i od nowa - pomimo że pęcherz puszcza ale pijmy!
                    Wreszcie wychodzimy z chłodnej piwnicy i pierdut na rozgrzanym do "czerwoności" dziedzińcu browaru otoczonym zewsząd murami i budynkami. Chwalić Boga że ich kierowca czekał na portierni i pomógł gości wpakować do samochodu... odjechali. Nie wiem czy zapamiętali coś kolwiek z Browaru ale kaca po tym ochlaju mieli tęgiego...

                    Comment

                    • Garrota
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.12
                      • 46

                      #11
                      Przypomina mi się historia opowiadana przez mojego pradziadka. W latach 30tych ubiegłego stulecia zwiedzał browar plzneński. Chłodek , wspaniałe piwo , "gościnny" przewodnik a jak na słoneczko wyszedł z kolegami to ich z nóg zwaliło dokumentnie. Po ponad 60latach z rozżewnieniem to wspominał. A najbardziej pianę na piwie , którym ich uraczono....

                      Comment

                      • waldi0712
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.03
                        • 28

                        #12
                        Piwa produkowane metodami tradycyjnymi w otwartych fermentowniach zdecydowanie więcej czerpie walorów smakowych i jakościowych z otoczenia. Dlatego przy ściśle przestrzeganym reżimie technologicznym, i zachowaniu bezwzględnych warunków czystości otoczenia i higieny osobistej było możliwe uzyskanie piwa o wspaniałej pianie , nasyceniu CO2, klarowności i bursztynowo-miodowym zabarwieniu zaś smak takiego piwa pozostaje w duszy piwosza na zawsze. Piwa produkowane w milionach hektolitrów spowodowały zatracenie cech indywidualnych, masówka i taniocha u znakomitej większości piwoszy zniszczyła poczucie smaku i rozkoszy płynącej z sączenia powolutku zimnego , ociekającego po szklanicy rosą piwka... Cóż było ... minęło jak złoty sen.

                        Comment

                        • piowen
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.09
                          • 207

                          #13
                          Eh... Tylko westchnąć można i zamartwiać się, co też nasze dzieci i wnuki pić będą.
                          Ja trochę z innej beczki, że tak powiem. Pamiętam do dzisiaj smak wyrwanej z ogródka babci marchewki, teraz już takiej nie ma...
                          Z całym szacunkiem
                          "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

                          Comment

                          • pirackamuza
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.12
                            • 1908

                            #14
                            Witaj... no cóż mam napisać... szkoda, qrczę...
                            Toruń przeprasza za Radio Maryja
                            www.bobofruty.pl

                            Comment

                            • xpstanx
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.06
                              • 157

                              #15
                              Witam serdecznie. Bardzo miło gościć Eksperta na naszym forum, zwłaszcza z tak Szlachetnego i Wspaniałego Browaru!!! Pozdrawiam i życzę miłej lektury forum.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • AaLeX
                                Głubczyce, Special Hard
                                AaLeX
                                Kiedy zobaczyłem to piwo w Dino, byłem ciekaw, jak smakuje piwo, które ma 12% alkoholu. Inne parametry nie są podane. No więc, teraz już wiem. Na początek piana, zawsze atut Głubczyc, tutaj jest przeciętna, słaba. Zapach metaliczno-słodowy. Barwa dość jasna, jak na takie piwo. Smak? Słód...
                                2024-06-30, 18:48
                              • dadek
                                Bakov 4, Bakovský pivovar
                                dadek
                                Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                2023-06-30, 01:55
                              • heckler
                                Louka, Louka 59, Pivovar Louka
                                heckler
                                Louka to wioska leżąca u podnóża Białych Karpat. Południowo-Morawski kraj raczej słynie z produkcji wina, ale i zagęszczenie małych browarków jest tam całkiem spore.
                                Uroczyste otwarcie browaru nastąpiło 18.07, ale niestety nasze plany uczestnictwa w tej imprezie skutecznie pokrzyżowała...
                                2020-08-07, 14:15
                              • kangurpl
                                2005 - Piwne wakacje - Przy Kufelku Pilsnera
                                kangurpl
                                Pewne biuro podróży (nazwy nie podam, bo byłaby to reklama) zaczeło organizować wycieczki szlakiem czeskich browarów.
                                Inicjatywa wg mnie godna poparcia. Ja sam mam zamiar w tym roku wybrać się na taką eskapadę.
                                W programie są wieczory w piwiarniach oraz zwiedzanie kilku browarów...
                                2005-06-21, 10:40
                              • Pepek
                                Siemianowice Śląskie, Browarowa 1, Skandal
                                Pepek
                                Pub Strzelec
                                Lokalizacja: ul. Browarowa 1
                                Czynne: cały tydzień 09.00-24.00.
                                Piwa lane (0,5 l): Lech Premium i Tyskie Gronie za 3,50 zł, Strzelec full i Brok Martin (chyba) za 3,00 zł oraz Zabrze Full za 2,50 zł.
                                Knajpa w budynku frontowym zamknietego już browaru. Sala...
                                2003-09-20, 16:33
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...