witam

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • owads
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.07
    • 5

    #1

    witam

    witam,

    jestem tu nowy, wczoraj zakupiłem "mikro browar", czyli ponoć niezbędnik do wytworzenia piwa. Prawdopodobnie dzisiaj wieczorem sprobuje stworzyć moje ierwsze piwo )

    pozdrawiam
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika owads
    witam,

    jestem tu nowy, wczoraj zakupiłem "mikro browar", czyli ponoć niezbędnik do wytworzenia piwa. Prawdopodobnie dzisiaj wieczorem sprobuje stworzyć moje ierwsze piwo )

    pozdrawiam
    Witam kolejnego piwowara.
    Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to polecam co najmniej kilkugodzinną lekturę forum. Warto też przed zabraniem się do roboty zrobić sobie na kartce szczegółowy plan kolejnych czynności. To dużo ułatwia. Powodzenia.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • owads
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.07
      • 5

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Witam kolejnego piwowara.
      Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to polecam co najmniej kilkugodzinną lekturę forum. Warto też przed zabraniem się do roboty zrobić sobie na kartce szczegółowy plan kolejnych czynności. To dużo ułatwia. Powodzenia.
      cos poczytałem , do konserwy dodana jest instrukcja obsługi, musze jeszcze tylko zobaczyc jaka jest srednia dzienna temp w mojej piwnicy no i to chyba tyle.

      Potem pozostaje postępowanie zgodnie z instrukcją obsługi i powinno cos z tego byc )

      czy jest to trudniejsze niz wygląda na pierwszy rzut oka ?

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika owads
        cos poczytałem , do konserwy dodana jest instrukcja obsługi, musze jeszcze tylko zobaczyc jaka jest srednia dzienna temp w mojej piwnicy no i to chyba tyle.

        Potem pozostaje postępowanie zgodnie z instrukcją obsługi i powinno cos z tego byc )

        czy jest to trudniejsze niz wygląda na pierwszy rzut oka ?
        Im więcej poczytasz, tym mniejsza szansa na błąd, który mógłby Cię zniechęcić.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • JAQBA
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.08
          • 1352

          #5
          Pozdrawiam nowego piwowara - Twoje
          Jak tam pierwszy brewkit ?

          Comment

          • owads
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.07
            • 5

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAQBA
            Pozdrawiam nowego piwowara - Twoje
            Jak tam pierwszy brewkit ?
            jakoś nie było jeszcze czasu ale pewnie dzisiaj wieczorem uda mi sie pewnie znaleźć jakis czas, a tak przy okazji mam jakas taka puchę "coopers lager" czyli pewnie nic ambitnego i trudnego. Mam takie pytanie w sprawie temp. bo jak juz wiem powinno stac najpierw jakies 4-6 dni w temp 21-27 (opis producenta) a potem w butelkach w jakiejś 18-20 i tu moje pytanie czy jak mam w piwnicy ok 21 to czy moge to tam zanieść na fermentacje i czy butelki tez moge tam składować , czy pozrzekać az zrobi sie chłodniej ?

            pozdrawiam i dziei za odpowiedz

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika owads
              jakoś nie było jeszcze czasu ale pewnie dzisiaj wieczorem uda mi sie pewnie znaleźć jakis czas, a tak przy okazji mam jakas taka puchę "coopers lager" czyli pewnie nic ambitnego i trudnego. Mam takie pytanie w sprawie temp. bo jak juz wiem powinno stac najpierw jakies 4-6 dni w temp 21-27 (opis producenta) a potem w butelkach w jakiejś 18-20 i tu moje pytanie czy jak mam w piwnicy ok 21 to czy moge to tam zanieść na fermentacje i czy butelki tez moge tam składować , czy pozrzekać az zrobi sie chłodniej ?

              pozdrawiam i dziei za odpowiedz
              Możesz, ale lager to ci z tego na pewno nie wyjdzie.
              Raczej coś w stylu ale.
              Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-07-28, 09:12.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • owads
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.07
                • 5

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Możesz, ale lager to ci z tego na pewno nie wyjdzie.
                Raczej coś w stylu ale.
                ok , dzieki

                pewnie nastepne bede probowal juz ze slodu itp robic a nie z puszki wiec mam nadzieje ze wtedy cos lepszego nizale wyjdzie

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika owads
                  pewnie nastepne bede probowal juz ze slodu itp robic a nie z puszki wiec mam nadzieje ze wtedy cos lepszego nizale wyjdzie
                  Ale ale są bardzo dobre.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • owads
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.07
                    • 5

                    #10
                    heh... pewnie za jakies kilka tygodni bedzie mi dane ocenić

                    wydaje mi sie ze to czekanie bedzie najgorsze

                    Comment

                    • JAQBA
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.08
                      • 1352

                      #11
                      Litości owads pisz po polsku. Istnieją takie litery jak ą, ę, ś, ć, ź - przecież nie mieszkasz za granicą.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • dadek
                        Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                        dadek
                        Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                        2024-10-23, 00:37
                      • dadek
                        Czechy, Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
                        dadek
                        Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
                        Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
                        2025-01-11, 02:32
                      • dadek
                        Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                        dadek
                        Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                        2024-05-12, 23:57
                      • Prusak
                        Estonia, Tallinn, Peetri 5, Põhjala Brewery & Tap Room
                        Prusak
                        Sam browar ma oczywiście swoją markę, więc nie ma potrzeby rekomendować wizyty u źróda. Widać wyraźnie, że interes rozkręcił się na całego. Zarówno w pubie, umiejscowionym na piętrze poprzemysłowego budynku, jak i w mniejszej sali na dole, pełno, przed budynkiem kilka stolików....
                        2024-05-09, 14:31
                      • ART
                        Bydgoszcz, Grudziądzka 33, Czosnek i Oliwa
                        ART
                        Jest to właściwie restauracja. I to zdaje się nie byle jaka. Chociaż zmierzając tu od strony Biedronki, patrząc na odrapane mury tyłu lokalu i burdel od technicznego zaplecza nic na to nie wskazuje.

                        Przekraczając bramę posesji wyłania się jednak ciekawy odnowiony czerwonoceglany...
                        2023-10-17, 19:34
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...