witam

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • owads
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.07
    • 5

    witam

    witam,

    jestem tu nowy, wczoraj zakupiłem "mikro browar", czyli ponoć niezbędnik do wytworzenia piwa. Prawdopodobnie dzisiaj wieczorem sprobuje stworzyć moje ierwsze piwo )

    pozdrawiam
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika owads Wyświetlenie odpowiedzi
    witam,

    jestem tu nowy, wczoraj zakupiłem "mikro browar", czyli ponoć niezbędnik do wytworzenia piwa. Prawdopodobnie dzisiaj wieczorem sprobuje stworzyć moje ierwsze piwo )

    pozdrawiam
    Witam kolejnego piwowara.
    Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to polecam co najmniej kilkugodzinną lekturę forum. Warto też przed zabraniem się do roboty zrobić sobie na kartce szczegółowy plan kolejnych czynności. To dużo ułatwia. Powodzenia.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • owads
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.07
      • 5

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam kolejnego piwowara.
      Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to polecam co najmniej kilkugodzinną lekturę forum. Warto też przed zabraniem się do roboty zrobić sobie na kartce szczegółowy plan kolejnych czynności. To dużo ułatwia. Powodzenia.
      cos poczytałem , do konserwy dodana jest instrukcja obsługi, musze jeszcze tylko zobaczyc jaka jest srednia dzienna temp w mojej piwnicy no i to chyba tyle.

      Potem pozostaje postępowanie zgodnie z instrukcją obsługi i powinno cos z tego byc )

      czy jest to trudniejsze niz wygląda na pierwszy rzut oka ?

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika owads Wyświetlenie odpowiedzi
        cos poczytałem , do konserwy dodana jest instrukcja obsługi, musze jeszcze tylko zobaczyc jaka jest srednia dzienna temp w mojej piwnicy no i to chyba tyle.

        Potem pozostaje postępowanie zgodnie z instrukcją obsługi i powinno cos z tego byc )

        czy jest to trudniejsze niz wygląda na pierwszy rzut oka ?
        Im więcej poczytasz, tym mniejsza szansa na błąd, który mógłby Cię zniechęcić.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • JAQBA
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.08
          • 1352

          #5
          Pozdrawiam nowego piwowara - Twoje
          Jak tam pierwszy brewkit ?

          Comment

          • owads
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.07
            • 5

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAQBA Wyświetlenie odpowiedzi
            Pozdrawiam nowego piwowara - Twoje
            Jak tam pierwszy brewkit ?
            jakoś nie było jeszcze czasu ale pewnie dzisiaj wieczorem uda mi sie pewnie znaleźć jakis czas, a tak przy okazji mam jakas taka puchę "coopers lager" czyli pewnie nic ambitnego i trudnego. Mam takie pytanie w sprawie temp. bo jak juz wiem powinno stac najpierw jakies 4-6 dni w temp 21-27 (opis producenta) a potem w butelkach w jakiejś 18-20 i tu moje pytanie czy jak mam w piwnicy ok 21 to czy moge to tam zanieść na fermentacje i czy butelki tez moge tam składować , czy pozrzekać az zrobi sie chłodniej ?

            pozdrawiam i dziei za odpowiedz

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika owads Wyświetlenie odpowiedzi
              jakoś nie było jeszcze czasu ale pewnie dzisiaj wieczorem uda mi sie pewnie znaleźć jakis czas, a tak przy okazji mam jakas taka puchę "coopers lager" czyli pewnie nic ambitnego i trudnego. Mam takie pytanie w sprawie temp. bo jak juz wiem powinno stac najpierw jakies 4-6 dni w temp 21-27 (opis producenta) a potem w butelkach w jakiejś 18-20 i tu moje pytanie czy jak mam w piwnicy ok 21 to czy moge to tam zanieść na fermentacje i czy butelki tez moge tam składować , czy pozrzekać az zrobi sie chłodniej ?

              pozdrawiam i dziei za odpowiedz
              Możesz, ale lager to ci z tego na pewno nie wyjdzie.
              Raczej coś w stylu ale.
              Last edited by kopyr; 2008-07-28, 09:12.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • owads
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.07
                • 5

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Możesz, ale lager to ci z tego na pewno nie wyjdzie.
                Raczej coś w stylu ale.
                ok , dzieki

                pewnie nastepne bede probowal juz ze slodu itp robic a nie z puszki wiec mam nadzieje ze wtedy cos lepszego nizale wyjdzie

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika owads Wyświetlenie odpowiedzi
                  pewnie nastepne bede probowal juz ze slodu itp robic a nie z puszki wiec mam nadzieje ze wtedy cos lepszego nizale wyjdzie
                  Ale ale są bardzo dobre.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • owads
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.07
                    • 5

                    #10
                    heh... pewnie za jakies kilka tygodni bedzie mi dane ocenić

                    wydaje mi sie ze to czekanie bedzie najgorsze

                    Comment

                    • JAQBA
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.08
                      • 1352

                      #11
                      Litości owads pisz po polsku. Istnieją takie litery jak ą, ę, ś, ć, ź - przecież nie mieszkasz za granicą.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X