Witam wszystkich serdecznie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Iwosia
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.08
    • 4

    Witam wszystkich serdecznie

    Trafiłam tu, ponieważ od wczoraj nurtuje mnie chęć, aby spróbować warzyć piwo w warunkach domowych. Mam nadzieję, że po zapoznaniu się z artykułami uda mi się uwarzyć wspaniałe piwko. Nawiasem mówiąc, ciekawa jestem ile kobiet jest zarejestrowanych w tym portalu? Mam nadzieję, że nie jestem osamotnionym smakoszem piwka płci żeńskiej
    Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    witaj , kobiet warzących jest ci u nas dostatek
    wypełnij profil bo może piwowarka mieszka za rogiem
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • JAQBA
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.08
      • 1352

      #3
      Witam nową koleżankę, a jest ci nas tutaj dostatek, choć warzących panów chyba ciut więcej . Pozdrawiam z Wrocławia.

      Comment

      • LenDo
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.09
        • 395

        #4
        Witam i życzę powodzenia!
        "Zbieracze to szczęśliwi ludzie" J.W.Goethe

        Comment

        • pirackamuza
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.12
          • 1908

          #5
          Witaj.
          Uwarz jakiś cymesik, a wspólnie popróbujemy
          Powodzonka!
          Toruń przeprasza za Radio Maryja
          www.bobofruty.pl

          Comment

          • Iwosia
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.08
            • 4

            #6
            Dziękuję

            Dziękuję serdecznie za miłe przyjęcie.
            Dzisiaj właśnie otrzymałam pocztą "zestaw małego piwosza" i zabieram się do wytworzenia pierwszej warki. Na początek z gotowego ekstraktu nachmielonego, ale przyjdzie - mam nadzieję - czas na piwo tylko i wyłącznie MOJE. W miarę możliwości czasowych postaram się informować o efektach.
            Trzymajcie za mnie kciuki
            Pozdrawiam forumowiczów.

            Comment

            • peter007
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.06
              • 2820

              #7
              Witam i życzę udanego startu
              Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

              Comment

              • sibarh
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2005.01
                • 10387

                #8
                Witam i powodzenia
                Last edited by sibarh; 2008-08-12, 20:05.
                2800 nowe piwa opisałem na forum
                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                Comment

                • Pinio74
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.10
                  • 3881

                  #9
                  Ja także przyłączam sie do powitań, Twoje zdrowie
                  BIRRARE HUMANUM EST

                  Comment

                  • Iwosia
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.08
                    • 4

                    #10
                    Pierwsza Warka cz.1

                    Jestem w trakcie "burzliwej" fermentacji. To znaczy nie ja, tylko moje piwko. Mam nadzieję, że wszystko przebiega pomyślnie. Piana już opadła - na brzegach wewnętrznych widać brązowy osad. Czytałam, że to normalne. W związku z tym mam pytanie - nie minął tydzień, a wydaje mi się, że chyba "burzliwa" się skończyła, gdyż bardzo szybko zrobiła się duża piana - nie po kilku dniach, lecz po kilku godzinach, tym bardziej, że jest ciepło. Czy można już przelewać do "cichej", czy zaczekać "ustawowy" tydzień i dopiero wtedy przelewać? Czy nic się nie stanie, jeśli fermentacja dobiegnie końca, a ja jeszcze przetrzymam do tygodnia? Aha - i jeszcze jedna sprawa: w związku z ostatnimi anomaliami pogodowymi (dwa dni pełne grzmotów i błyskawic) nic mojemu piwku się nie stanie? Bo z tego co się orientuję, to podczas burzy mleko kwaśnieje...

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Witaj na forum, fajnie że warzysz piwko.

                      Co do odpowiedzi na Twoje pytania to nie ma lekko, nie podałaś kiedy zadano drożdże lub kiedy rozpoczęła się fermentacja, jakiej gęstości była brzeczka - ile BLG oraz w jakiej temperaturze przebiegał cały proces.

                      Wygląda z opisu, że burzliwa się skończyła ale troszkę mało danych aby na 100% powiedzieć - przelej na cichą, na 90% możesz przelać

                      Comment

                      • Iwosia
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.08
                        • 4

                        #12
                        Biję się w piersi. Ale to dlatego, że to początek mojej przygody z piwowarstwem. Już podaję bardziej szczegółowe dane. Z drożdży zrobiłam zaczyn (woda, suchy ekstrakt słodowy, drożdże), który pięknie wypracowany wlałam do brzeczki kiedy tylko wystygła do temp. 30 stopni. Gęstość została zbadana bezpośrednio po zadaniu drożdży. Wynosiła 10 BLG, ale nie jestem pewna poprawności wyniku, gdyż wydaje mi się, że temperatura badanej brzeczki była nieco wyższa niż 20 stopni (niedoświadczenie ). Fermentacja nastąpiła dosyć szybko - jeszcze w tym samym dniu - pokazała się piękna biała pianka, która utrzymywała się do dnia następnego, po czym powoli zaczęła zanikać. Początkowo temperatura fermentacji w pierwszym dniu wyniosła 30 stopni a później w kolejnych dniach zaczęła powoli spadać - teraz jest na poziomie 20 stopni. W środę (20-go sierpnia) będzie tydzień od postawienia brzeczki i w tym dniu postanowiłam zlać ja na cichą.
                        Zapomniałam dodać, że brzeczkę zrobiłam z nachmielonego słodu jęczmiennego plus nienachmielonego ekstraktu słodowego płynnego zamiast dodatku cukru.
                        Dziękuję za zainteresowanie
                        Ciąg dalszy nastąpi...

                        Comment

                        • grzech
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.04
                          • 4592

                          #13
                          Witaj, warz, ale nie bij się w piersi!

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #14
                            Spoko nic się nie stało, jeśli możesz zadawaj drożdże w 20 do 22 stopni piwo będzie smaczniejsze i fermentacja będzie trwała bliżej tygodnia niż doby. Trzymam kciuki za sukcesy piwowarskie.

                            Comment

                            • granat862
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.12
                              • 945

                              #15
                              Witam i gratuluje ronda w Radomsku
                              Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X