Witam

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyfronik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.11
    • 11

Witam

Witam serdecznie.
    Na forum trafiłem chcąc skonfrontować swoją niepochlebną opinię na temat wyrobów lokalnego browaru. Parę razy się odgrażałem, że kiedyś sam zrobię piwo - co poskutkowało tym że pod choinką znalazłem zestaw biowinu z konserwą (dzięki mojej narzeczonej). Potem czytałem, czytałem i czytałem i około tygodnia temu nastawiłem pierwszą warkę. Wprawdzie z konserwy Coopersa (European lager), ale dzięki forum bez cukru, a z ekstraktem słodowym i na drożdżach Saflager (bo w piwnicy mam 13°). Jeszcze dwie warki to na pewno będą konserwy, a potem zobaczę....
    Pozdrawiam wszystkich.
  • granat862
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.12
    • 945

Gratulacje, twoje zdrowie
    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

I tak dzięki narzeczonej mamy nowego piwowara
      Mniej książków więcej piwa

Comment

Related Topics

Collapse

• Javox
        Amber, Export
        Javox
        Nowy pomysł w Amberze.... Export
        Alko 5.6%

Piana - więcej na starcie potem niepełna warstewka.
        Lacing - nie za dużo.
        Gaz - średni.
        Barwa - jasny bursztyn.
        Aromat - zbożowość, lekka piwnica, ziołowy chmiel. Niepokojąca ostrość w kierunku octowym....
        2023-07-28, 10:10
      • Kamil97
        Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
        Kamil97
        Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
        W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
        2023-04-05, 16:59
      • darekd
        Böhmisch Brauhaus, Eisbier
        darekd
        Na to piwo z saksońskiego browaru w Großröhrsdorf nie mogłem trafić przez lata.
        O ile lodowe koźlaki są dość znane w Niemczech, to lodowe lagery (amerykańska moda l. 90-tych) już niekoniecznie.
        I choć raczej to domena amerykańskich koncernów, to zastanawiałem się jak to może...
        2022-05-09, 22:54
      • darekd
        ?, Fürst Pückler Pilsner
        darekd
        Nie wiem niestety, gdzie uwarzono to piwo. Wiem natomiast, że jest związane z odnawianym browarem w Bad Muskau przy polskiej granicy, który jest częścią przepięknego zespołu parkowo-pałacowego (park Mużakowski) związanego bardzo barwaną postacią Hermanna von Pückler-Muskau:

https://pl....
        2021-09-13, 22:48
      • Bractwo_Mocne2
        Piwo w czasach Chrobrego - jęczmienna breja czy coś a la Lambic?
        Bractwo_Mocne2
        Czytam właśnie powieść Bolesław Chrobry A. Gołubiewa, w której wszyscy (kmiecie, białki, woje, książęta) od rana do nocy raczą się piwem i właściwie wszyscy je produkują - mieszkańcy leśnych osad w ramach piwowarstwa domowego. Inni na skalę przemysłową - na początku powieści...
        2020-05-19, 18:16
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...