powitanie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bellack12
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.02
    • 2

powitanie

Witam wszystkich! Jestem nowym w zacnym gronie! Interesują mnie historie związane z browarami byłych Prus Wschodnich , a szczególnie browary dawnego powiatu bartoszyckiego - Kreis Bartenstein Ostprussen tj. Bartoszyce, Sępopol ,Górowo Iławeckie Domnau/ obecnie Domnowo/ i Friedland Ostpr. Serdecznie wszystkich pozdrawiam ! I proszę o jak nawiększą dawkę wiadomości.
  • krasnal45
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.02
    • 423

Witaj serdecznie....uzupełnij co nieco swój profil, nie bądź taki anonimowy, nikt tu nie gryzie ...poszukaj troszkę wśród tematów, za pomocą wyszukiwarki, czytaj kosztuj i baw się dobrze....Twoje zdrowie

Comment

• granat862
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.12
      • 945

Dobrze trafiłeś, twoje zdrowie
      Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• bellack12
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.02
        • 2

cd.przedstawiania

Na zdrowie! To miłe powitanie! Cóż więcej....Jestem 52 letnim facetem, który poszukuje największej ilości informacji na temat Bartenstein Ostpr.- Bartoszyce. Myślę o wydaniu książki,która w miarę obiektywnie przedstawi obraz tego miasta i ludzi .Między innymi sposób życia, bo jak wiemy wszyscy, piwo było i nadal jest jednym z ulubionych napojów. Wiem również ,że do 1945 r. w Bartoszycach było 11 restauracji, gdzie podawano ten trunek . W latach np. 60 -tych , gdzie ludności było 2 krotnie więcej niż przed wojną restauracji było słownie 3. Natomiast nie wiem czy jeszcze ktoś oprócz braci Artura i Oscara Mantau , prowadził browar . Jakie były walory tego trunku i czy pozostal po tym ślad np. etykiety , bo porcelanki bywają na aukcjach w sporych ilościach. To na razie tyle i na zdrowie!. Proszę o wiadomości.

Comment

• JAQBA
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.08
          • 1352

Witam, nie jesteś jedynym po 50 + ? na tym forum jest ich sporo .
          Korzystając z wyszukiwarki dokopiesz się do informacji na których Ci zależy (nikt nikomu pod nos gotowca nie podstawia). Zawsze istnieje możliwość, że założysz własny ciekawy temat a inni forumowicze będą kontynuować dyskusję (tylko nie powielaj załączonych już informacji bo się zrobi bałagan). Powodzenia życzę w pracy nad książką - trzymam kciuki. Twoje
          P.S. Wypełnij profil - brodacz na pasku w prawym górnym rogu.

Comment

• kucol61
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.02
            • 25

Posiadam butelki z wytloczeniem typu Herbert Mantau , Franz Thurau i porcelankę z napisem MAX WITT . Spotyka się rownież połączenie obu Mantau jakby w spólkę . Napisy sa oczywiste ale pojawia sie informacja że były rowniez rozlewnie , które sygnowały zarowno kapsle jak i butelki.

Comment

• kucol61
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.02
              • 25

Ale ani porcelanki ani butelki z napisem Oscar Mantau nie widzialem.

Comment

Przetwarzanie...
              X