Witam :]

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Axarath
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 11

Witam :]

W sumie na warzenie trafiłem przypadkiem jakieś 2 tygodnie temu.
    Jako że lubię tworzyć wiele rzeczy sam jeśli chodzi o kulinaria jeśli tak to można nazwać to od razu wziął mnie ten temat.
    Jak na razie zamierzam stworzyć zamiast 20l coś około 10l gdyż takie możliwości będę miał w domu powiedzmy nie zakupując gigantycznego garnka i fermentorów ;] (jasne że jeśli wyjdzie mi z tego coś co jak mniemam będzie nadawało się do spożycia to pewnie zainwestuję w jakiś większy garnek i fermentory ;] ).
    Zamierzam na początek stworzyć Pale Ale z tego co już poczytałem chyba w domowych warunkach na początek będzie najprostsze jeśli chodzi o zacierania sposób.
    Parę sporych garnków u mnie dostatek więc sądzę że fermentację burzliwą w takim jednym ze stali nierdzewnej mogę swobodnie spróbować. A filtrację właśnie upatrzyłem na szafie Sokowar który ma genialną wkładkę filtracyjna jak na mój gust. No a co do cichej fermentacji to balonów w piwnicy do wyboru do koloru ;].
    Więc jak już zaopatrzę się w coś do dezynfekcji, termometr, areometr i takie tam podstawy, no i trochę butelek + kapslownicę i oczywiście składniki (oczywiście cały czas jeszcze szukam receptury na powyższy trunek). To sądzę że czym prędzej się zabiorę za tworzenie.

Pozdrawiam :]
    Ostatnia zmiana dokonana przez Axarath; 2009-05-31, 06:58. Powód: przypadek zatwierdzenia
  • jarkof
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 9

Witam.
    To powodzenia i do dzieła.
    Pozdrawiam

Comment

• granat862
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.12
      • 945

Powitac przyszłego piwowara.
      Twoje zdrowie
      Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
        Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
        dadek
        Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
        2025-02-12, 02:28
      • Shedao
        Litwa, Užukampis, Galvės g. 120, Pilialaukis
        Shedao
        Pośrodku niczego stoi przeogromna karczma, przypominająca średniowieczny zajazd, a w niej - browar.

Odwiedziłem go 2 października i niestety rozczarowanie... był zamknięty. Znaczy, nie do końca, bo wszedłem do niego, i tam przechwyciła mnie pani, która poinformowała mnie, że...
        2025-01-07, 14:02
      • dadek
        Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
        dadek
        Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
        Start
        2024-10-15
        Koniec
        2024-10-15
        2024-10-16, 02:03
      • dadek
        Austria,Wiedeń,Mariahilfer Str.156-158, Brauhof Wien Fünfhaus/Kaltenhauser Botschaft
        dadek
        Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
        Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...
        2024-05-23, 01:04
      • dadek
        Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
        dadek
        Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
        2024-05-12, 23:57
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...