W sumie na warzenie trafiłem przypadkiem jakieś 2 tygodnie temu.
Jako że lubię tworzyć wiele rzeczy sam jeśli chodzi o kulinaria jeśli tak to można nazwać to od razu wziął mnie ten temat.
Jak na razie zamierzam stworzyć zamiast 20l coś około 10l gdyż takie możliwości będę miał w domu powiedzmy nie zakupując gigantycznego garnka i fermentorów ;] (jasne że jeśli wyjdzie mi z tego coś co jak mniemam będzie nadawało się do spożycia to pewnie zainwestuję w jakiś większy garnek i fermentory ;] ).
Zamierzam na początek stworzyć Pale Ale z tego co już poczytałem chyba w domowych warunkach na początek będzie najprostsze jeśli chodzi o zacierania sposób.
Parę sporych garnków u mnie dostatek więc sądzę że fermentację burzliwą w takim jednym ze stali nierdzewnej mogę swobodnie spróbować. A filtrację właśnie upatrzyłem na szafie Sokowar który ma genialną wkładkę filtracyjna jak na mój gust. No a co do cichej fermentacji to balonów w piwnicy do wyboru do koloru ;].
Więc jak już zaopatrzę się w coś do dezynfekcji, termometr, areometr i takie tam podstawy, no i trochę butelek + kapslownicę i oczywiście składniki (oczywiście cały czas jeszcze szukam receptury na powyższy trunek). To sądzę że czym prędzej się zabiorę za tworzenie.
Pozdrawiam :]
Jako że lubię tworzyć wiele rzeczy sam jeśli chodzi o kulinaria jeśli tak to można nazwać to od razu wziął mnie ten temat.
Jak na razie zamierzam stworzyć zamiast 20l coś około 10l gdyż takie możliwości będę miał w domu powiedzmy nie zakupując gigantycznego garnka i fermentorów ;] (jasne że jeśli wyjdzie mi z tego coś co jak mniemam będzie nadawało się do spożycia to pewnie zainwestuję w jakiś większy garnek i fermentory ;] ).
Zamierzam na początek stworzyć Pale Ale z tego co już poczytałem chyba w domowych warunkach na początek będzie najprostsze jeśli chodzi o zacierania sposób.
Parę sporych garnków u mnie dostatek więc sądzę że fermentację burzliwą w takim jednym ze stali nierdzewnej mogę swobodnie spróbować. A filtrację właśnie upatrzyłem na szafie Sokowar który ma genialną wkładkę filtracyjna jak na mój gust. No a co do cichej fermentacji to balonów w piwnicy do wyboru do koloru ;].
Więc jak już zaopatrzę się w coś do dezynfekcji, termometr, areometr i takie tam podstawy, no i trochę butelek + kapslownicę i oczywiście składniki (oczywiście cały czas jeszcze szukam receptury na powyższy trunek). To sądzę że czym prędzej się zabiorę za tworzenie.
Pozdrawiam :]
Comment