Wielbiciel Browaru Witnica (Stern) wita

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piotrek1972
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.01
    • 3

Wielbiciel Browaru Witnica (Stern) wita

Witam
    Urodziłem się maju, dokładnie w 2 połowie maja Ale najważniejsze było później. Otóż do szkoły średniej uczęszczałem w Witnicy, gdzie dojeżdżałem z Gorzowa Wlkp. Podróże jak wiadomo kształcą, więc przez 5 lat nauki w LO im Mikołaja Kopernika w Witnicy co roku, w ramach lekcji biologii ( temat drożdże) tudzież chemii (temat fermentacja alkoholowa) odwiedzałem Browar przy ul. M. Konopnickiej. Oczywiście działo się to w latach 1987-1992. Browar ten był wówczas miejscem magicznym! Były tam piękne stare mosiężne kadzie warzelnicze z początków XIX wieku i wykładane kafelkami wanny z brzeczką. Na poddaszu bardzo weseli pracownicy browaru specjalnymi szuflami przesypywali słód, a z magazynu chmielu rozchodził się niesamowity zapach. Pamiętam też niesamowity zapach środka dezynfekującego w pomieszczeniu z kadziami gdzie piwo leżakowało oraz dziwne urządzenie do napełniania wielkich aluminiowych beczek piwem (nie KEG, tylko beczek), z jakimiś kosmicznymi filtrami z papieru! Po latach wróciłem do Browaru w Witnicy z wycieczką. Wiele się tam zmieniło! Oj wiele! Jeden z poprzednich właścicieli oddał ponoć stare sprzęty na złom (powinien być ścigany za zniszczenie polsko-niemieckiego dziedzictwa kulturowego i zainwestował w nowe technologie. Nie na tyle jednak, aby browar zdobył jakąś znacząca część rynku. Cóż było robić. Zdegustowałem. No i zakochałem się w ich piwie. Po prostu i na zawsze chyba. Szczególnie gustuję w porterze z Witnicy, którego jakość sprawdzam organizując czasami takie małe 'Black Sabbath" w trakcie których porównuję sobie różne ciemniejsze wyroby przemysłu browarniczego. Tyle o mnie :-D Do zobaczenia na forum
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Witam miłośnika Witnickiego Browaru
    ps.kadzie nie były przypadkiem miedziane ?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

Co prawda miedzianych kadzi już nie ma ale nadal można podziwiać ten piękny widok:
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• YouPeter
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.05
        • 2379

Witaj. Miło się czyta pierwszy post o sobie nowego użytkownika tak ciekawie napisany. Wypełnij jeszcze profil (gość w okularach w prawym górnym rogu) i zapraszamy do czynnego uczestnictwa w życiu forum.
        Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Piotrek1972
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.01
          • 3

Prawda, pewnie były to kadzie miedziane, ale określenie "mosiężne" brzmi bardziej mitycznie i legendarnie :-)

Comment

Przetwarzanie...
          X