Witam!
Mam na imię Piotrek, 26 lat, mieszkam w małej miejscowości na południu woj. Mazowieckiego.
W temacie wytwarzania piwa domowego jestem jeszcze zupełnie zieloniutki i jak do tej pory wyprodukowałem tylko kilka kilogramów słodu z jęczmienia, który został zmielony i zużyty do innej fermentacji z której niestety nie powstało piwo, tylko coś mocniejszego. Aby wyjaśnić poprzednie zdanie i rozwiać w pewnym sensie wątpliwości dodam, że udzielam się też na innym forum związanym z wytwarzaniem bardziej stężonych alkoholowo trunków (alkohole-domowe.com) i tajniki ich wytwarzania już co nieco zgłębiłem, ale na owym forum temat domowego wytwarzania piwa jest bardzo słabo rozwinięty.
Zainteresowanie Piwem i jego domowym wytwarzaniem pojawiło się podczas pewnego spotkania z Przyjaciółmi i konsumpcji innych trunków. W pewnym momencie rozmowa zeszła na temat Piwa, jego rodzajów, jakie jest najlepsze, jakie kto lubi itd. Miałem już mocno w czubie bo testowana była śliwowica, z pewnej niezarejestrowanej wytwórni, ale pamiętam, jak ktoś powiedział, że dobre piwo to wyższa szkoła jazdy i że nie każdy może je zrobić. Trochę się oburzyłem na tę opinię i chciałbym kiedyś zachwycić znajomych domowej produkcji Piwem a nie tylko winem czy innymi alkoholami.
Mam to szczęście, że mam nieograniczony dostęp do jęczmienia, którego konkretny gatunek/odmianę mogę zdobyć (o uprawie nie wspomnę) oraz do chmielu, bo jest kilku rolników uprawiających go w mojej okolicy.
Tak więc jestem na Browar.biz i mam zamiar uzyskać od bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów wiedzę niezbędną do wytwarzania wpierw doskonałego słodu no i dalej Cudownego, złocistego trunku.
Upss... Troszeczkę się rozpisałem...
Witam jeszcze raz serdecznie!
Piotrek
piotrek555-26@o2.pl
Mam na imię Piotrek, 26 lat, mieszkam w małej miejscowości na południu woj. Mazowieckiego.
W temacie wytwarzania piwa domowego jestem jeszcze zupełnie zieloniutki i jak do tej pory wyprodukowałem tylko kilka kilogramów słodu z jęczmienia, który został zmielony i zużyty do innej fermentacji z której niestety nie powstało piwo, tylko coś mocniejszego. Aby wyjaśnić poprzednie zdanie i rozwiać w pewnym sensie wątpliwości dodam, że udzielam się też na innym forum związanym z wytwarzaniem bardziej stężonych alkoholowo trunków (alkohole-domowe.com) i tajniki ich wytwarzania już co nieco zgłębiłem, ale na owym forum temat domowego wytwarzania piwa jest bardzo słabo rozwinięty.
Zainteresowanie Piwem i jego domowym wytwarzaniem pojawiło się podczas pewnego spotkania z Przyjaciółmi i konsumpcji innych trunków. W pewnym momencie rozmowa zeszła na temat Piwa, jego rodzajów, jakie jest najlepsze, jakie kto lubi itd. Miałem już mocno w czubie bo testowana była śliwowica, z pewnej niezarejestrowanej wytwórni, ale pamiętam, jak ktoś powiedział, że dobre piwo to wyższa szkoła jazdy i że nie każdy może je zrobić. Trochę się oburzyłem na tę opinię i chciałbym kiedyś zachwycić znajomych domowej produkcji Piwem a nie tylko winem czy innymi alkoholami.
Mam to szczęście, że mam nieograniczony dostęp do jęczmienia, którego konkretny gatunek/odmianę mogę zdobyć (o uprawie nie wspomnę) oraz do chmielu, bo jest kilku rolników uprawiających go w mojej okolicy.
Tak więc jestem na Browar.biz i mam zamiar uzyskać od bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów wiedzę niezbędną do wytwarzania wpierw doskonałego słodu no i dalej Cudownego, złocistego trunku.
Upss... Troszeczkę się rozpisałem...
Witam jeszcze raz serdecznie!
Piotrek
piotrek555-26@o2.pl
Comment