Witam serdecznie wszystkich forumowiczów !
Mam 32 lata i moim ulubionym trunkiem jest piwo. Dotychczas spożywałem tylko piwo zakupione w sklepie, zaś w maju zapragnąłem własnego wyrobu. Zakupiłem więc "gotowca", australijskiego REAL ALE oraz akcesoria. Między innymi kapslownicę młotkową której działanie rozczarowało mnie. Rozwiązania postanowiłem poszukać w necie i tak trafiłem na Wasze forum. Zainspirował mnie sposób jaki zastosował forumowicz jkocurek robiąc z w\w kapslownicy rodzaj praski. Urządzenie genialne w swojej prostocie . Wykonałem podobne i działa bez zarzutu. Moje piwo jest w trakcie pierwszej fermentacji już 3 dni ,według instrukcji ten etap ma trwać 4-6 dni i należy przelać je do butelek. Czy może ktoś z Was podpowie mi kiedy należy przeprowadzić przelewanie? Głównym symptomem ma być zaprzestanie bulgotania lecz czy to jedyna oznaka że to koniec tego etapu fermentacji. Korzystając z okazji zapytam jeszcze jak przygotować butelki przed rozlaniem do nich piwa? Pozdrawiam tegez1.
Mam 32 lata i moim ulubionym trunkiem jest piwo. Dotychczas spożywałem tylko piwo zakupione w sklepie, zaś w maju zapragnąłem własnego wyrobu. Zakupiłem więc "gotowca", australijskiego REAL ALE oraz akcesoria. Między innymi kapslownicę młotkową której działanie rozczarowało mnie. Rozwiązania postanowiłem poszukać w necie i tak trafiłem na Wasze forum. Zainspirował mnie sposób jaki zastosował forumowicz jkocurek robiąc z w\w kapslownicy rodzaj praski. Urządzenie genialne w swojej prostocie . Wykonałem podobne i działa bez zarzutu. Moje piwo jest w trakcie pierwszej fermentacji już 3 dni ,według instrukcji ten etap ma trwać 4-6 dni i należy przelać je do butelek. Czy może ktoś z Was podpowie mi kiedy należy przeprowadzić przelewanie? Głównym symptomem ma być zaprzestanie bulgotania lecz czy to jedyna oznaka że to koniec tego etapu fermentacji. Korzystając z okazji zapytam jeszcze jak przygotować butelki przed rozlaniem do nich piwa? Pozdrawiam tegez1.
Comment