Zdrówko !

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tegez1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.06
    • 2

Zdrówko !

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów !
    Mam 32 lata i moim ulubionym trunkiem jest piwo. Dotychczas spożywałem tylko piwo zakupione w sklepie, zaś w maju zapragnąłem własnego wyrobu. Zakupiłem więc "gotowca", australijskiego REAL ALE oraz akcesoria. Między innymi kapslownicę młotkową której działanie rozczarowało mnie. Rozwiązania postanowiłem poszukać w necie i tak trafiłem na Wasze forum. Zainspirował mnie sposób jaki zastosował forumowicz jkocurek robiąc z w\w kapslownicy rodzaj praski. Urządzenie genialne w swojej prostocie . Wykonałem podobne i działa bez zarzutu. Moje piwo jest w trakcie pierwszej fermentacji już 3 dni ,według instrukcji ten etap ma trwać 4-6 dni i należy przelać je do butelek. Czy może ktoś z Was podpowie mi kiedy należy przeprowadzić przelewanie? Głównym symptomem ma być zaprzestanie bulgotania lecz czy to jedyna oznaka że to koniec tego etapu fermentacji. Korzystając z okazji zapytam jeszcze jak przygotować butelki przed rozlaniem do nich piwa? Pozdrawiam tegez1.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

Witaj
    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• tegez1
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.06
      • 2

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      Dzięki za odpowiedź. Po przeczytaniu linków przyswoiłem wiele wartościowych wiadomości ,a jednocześnie jestem zażenowany faktem jak mało wiedzy posiadam na tematy poruszane na tym forum . Pozdrawiam.

Comment