pozdrav, Tychy / Poznań

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • qbaseq
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.07
    • 100

pozdrav, Tychy / Poznań

cześć Wszystkim browar.biz user-om :-)

w sumie nie jestem takim całkowicie nowym użytkownikiem, ale dopiero teraz postanowiłem się zalogować , więc na początek kilka słów o sobie i parę wspomnień

przez pierwsze dwadzieścia kilka lat życia mieszkałem w Poznaniu na os. Rusa - czyli tuż obok browaru Lech, była wycieczka w podstawówce, były pierwsze piwne zakupy ( liceum ) w blaszaku zwanym sklepem firmowym tuż obok browaru - jakieś 15 lat temu ... ciekawe czy ktoś na forum robił tam zakupy ? było wszystko z logo Lech-a, od piwa po koszulki i otwieracze, był m.in. zapomniany już Lech Porter w butelkach 0,33, piwko dla nastolatków 10,5, łezka się w oku kręci ...

później wycieczki piwne do Czech i na Słowację - Gambrinus, Budvar, Staropramen, Vlk. Kozel, Mestan, Radegast - piwa dobre, świetne i genialne, a przede wszystkim na kieszeń licealisty i studenta, plus odkrycie że nawet piwo lekkie mało procentowe może smakować

a w 2004 roku przeprowadziłem się na Śląsk i zamieszkałem ... w Tychach, pół km. od browaru książęcego :-) i tu się zaczęło okrywanie piwnych smaków - przede wszystkim pszenica, od Paulanera i Obołonia do Corneliusa ( moja ulubiona ) , koźlak - Amberowski, portery - zaczęło się kiedyś od Lecha, dzisiaj głównie Grand Imperial, ale też Żywiec, a czasem coś nowego, piwa trapistów - La Trappe bo najpopularniejsze, ale też Orval, Rochefort i poluje na kolejne, fermentacja spontaniczna - Kriek, Geuze, a przede wszystkim Faro - pyszne z Lindemansa!, białe - Obołoń, Czernichów i Svyturys, poza tym Frater podwójny ( niestety już ex ) Ciechan Miodowy, oraz piwa z małych browarów regionalnych - miałem dziadków w puszczy Noteckiej , piwo z Czarnkowa kojarze od dziecka :-) notabene, kiedyś skosztowałem też mocno przeterminowanego ( dziadek zapomniał ... ) nie dało się go wypić, skończyło wylane w trawie

na co dzień korzystam z oferty marketów, oczywiście wybiórczo, w Katowicach Bomi i Alma, w Tychach ostatnio odkryty Alko Sklep na Bibliotecznej , a czasami sklepik firmowy obok browaru w Czarnkowie

postaram się co nieco udzielać na tym portalu, mam nadzieje że z pozytywnym skutkiem

pozdrawiam, Kuba
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Witamy. Dobrze trafiłeś.
    blog.kopyra.com

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

Witam z Wlkp
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• Promil03
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.10
        • 2833

Serdecznie witam na forum

PS. Przy browarze w Czarnkowie jest sklepik firmowy? Swojego czasu była piwiarnia, ale z tego co wiem nawet ta już nie działa.

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi

PS. Przy browarze w Czarnkowie jest sklepik firmowy? Swojego czasu była piwiarnia, ale z tego co wiem nawet ta już nie działa.
          Zamieniona na sklep firmowy
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• wassup007
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.10
            • 123

Witam. Pamiętam ten blaszak przy browrzze w Poznaniu. I te panuie na starych kasach. Oj wypiło sie tam piwek. Zwłaszcza 10,5, Lecha Portera i Wojtka z Ostrowa Wlkp. Szkoda ze juz tego sklepu niema. Teraz to tylko stoi tam M1. Pozdrawiam z Pyrlandi.

Comment

• wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

Witam również. Też doskonale pamiętam ten sklep firmowy, jak to się mówiło "na górce". W czasach kiedy latem wszędzie brakowało piwa w sklepach, tam było w prawie ciągłej sprzedaży. Dowożono je wózkami widłowymi wprost z rozlewni.

Comment

Przetwarzanie...
              X