Witam

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • whisky-blog
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.07
    • 35

    Witam

    Nie stronię od dobrego piwa, lubię wyszukiwać nowe smaczki. Piwo nie jest najbardziej lubianym przeze mnie alkoholem, ale w gorące dni whisky już tak dobrze nie smakuje...
    whisky-blog
  • genea
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.02
    • 1515

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedzi
    w gorące dni whisky już tak dobrze nie smakuje...
    Może za mało lodu wrzuciłeś do szklanki? Chociaż dobrze schłodzone piwo i tak będzie lepsze Twoje zdrowie
    Last edited by genea; 2010-07-26, 09:56.
    Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
    Bractwo Piwne

    Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
    Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

    Comment

    • whisky-blog
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.07
      • 35

      #3
      Lód z przymrużeniem oka Oczywiście bez lodu ostatnio w chłodniejszy wieczór degustowaliśmy:

      Caol Ila 25 yo, Bott. No 215 of 265, hogshead no 5388, Distt. 13th November 1984, Bottled
      19th March 2010, 54,1%%
      Zapach: liny okrętowe na schnące na słońcu, wodorosty świeże rozgrzane słońcem, morska sól
      Smak: Suchy dym, Słonawe powietrze oceaniczne,

      Caol Ila cs 28 yo, Bottled No 37 of 170, hogshead No 8154, Distt. 18th September 1980, Bottled 10th July 2009, 55,2 %
      Zapach: Kwiatki, owoce min. jabłuszko zielone - golden ?
      Smak: Rozgryzione nasiona jesionu,

      Glen Elgin 25 yo, Bottled No 77 of 211, hogshead No 2850, Distt. 1st November 1984, Bottled 11th March 2010, 42,3 %
      Zapach: korzenie, gałka muszkatowa
      Smak: korzenie, marmolada z gorzkiej pomarańczy

      Ben Nevis 25yo, Cask No. 98/35/1, Distilled in December 1984, Bottled in January 2010, 56%
      Zapach: prosto z butelki - pieprz, kiszone ogórki, z kieliszka - wiśniowy, ale taki jak przy wykonywaniu galaretki, którą można rozcieńczyć i zrobić z niej sok (babcine przepisy)
      Smak: bardzo intensywny, czarna herbata, cukierki kawowe
      whisky-blog

      Comment

      • genea
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.02
        • 1515

        #4
        Moja ciekawość domaga się zadania tego pytania Jak smakują korzenie i suchy dym?
        Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
        Bractwo Piwne

        Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
        Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Sądzę, że "korzenie" to skrót myślowy od "przypraw korzennych.
          Suchy dym rzeczywiście jest jednak intrygujący. Podobnie jak nasiona jesionu. Ciekawe ile osób je rozgryzło, że wie jak smakują i potrafi stosować je jako wzorzec smakowy?

          Comment

          • genea
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.02
            • 1515

            #6
            O właśnie! Zapomniałem o nasionach
            Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
            Bractwo Piwne

            Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
            Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

            Comment

            • whisky-blog
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.07
              • 35

              #7
              Są dwie możliwości aby poznać ten smak Zgryźć nasiona lub napić się whisky Choć ta whisky jest już nie osiągalna...
              whisky-blog

              Comment

              • kony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 1701

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedzi
                Są dwie możliwości aby poznać ten smak Zgryźć nasiona lub napić się whisky Choć ta whisky jest już nie osiągalna...
                No ale jak się tylko whisky napijesz, to skąd wiesz że smakuje jak nasiona jesionu skoro ich nie gryzłeś ? Skąd masz pewność, że nie smakuje raczej jak żołędzie w letni poranek ?
                Mnie zaintrygowało również kto chodzi i wącha liny okrętowe zboczeńcy....

                Nie odbieraj tego jako złośliwość, tak sobie żartujemy a sami też mamy czasem całkiem niewybredne odniesienia sensoryczne.
                Twoje zdrowie

                Comment

                • whisky-blog
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.07
                  • 35

                  #9
                  Hm... idąc dalej... kto wącha sieci rybackie które schną na słońcu i nie zawsze ładnie pachną
                  Te zapachy charakteryzują whisky z Islay, ale są też rejony gdzie pojawiają się zapachy kwiatków, owoców - jabłuszek, cytrusów... posmak gorzkiej czekolady, ciastek maślanych:

                  każdy rejon Szkocji kryje w sobie coś ciekawego.
                  whisky-blog

                  Comment

                  • genea
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.02
                    • 1515

                    #10
                    Kurcze zachciało mi sie kliknąć na link... I teraz mam za swoje... Siedzę i myślę.. Myślę i siedzę... I za cholerę nie wiem jak smakują rury żeliwne Nawet nie mam żadnej pod ręką żeby sobie wytworzyć wzorzec sensoryczny
                    Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
                    Bractwo Piwne

                    Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
                    Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedzi
                      (...)
                      każdy rejon Szkocji kryje w sobie coś ciekawego.
                      Masz rację, w szczególności pod względem piwnym.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • whisky-blog
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.07
                        • 35

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                        Masz rację, w szczególności pod względem piwnym.
                        O tym właśnie chciałbym się dowiedzieć na forum Nie samą whisky człowiek żyje, choć w destylarniach whisky również na pewnym etapie jest wytwarzane "piwko", które miałem okazje próbować...
                        whisky-blog

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10861

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedzi
                          O tym właśnie chciałbym się dowiedzieć na forum Nie samą whisky człowiek żyje, choć w destylarniach whisky również na pewnym etapie jest wytwarzane "piwko", które miałem okazje próbować...
                          Tak na dobry poczatek: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=87147
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedzi
                            Kurcze zachciało mi sie kliknąć na link... I teraz mam za swoje... Siedzę i myślę.. Myślę i siedzę... I za cholerę nie wiem jak smakują rury żeliwne Nawet nie mam żadnej pod ręką żeby sobie wytworzyć wzorzec sensoryczny
                            Spróbuj Brackiego.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • whisky-blog
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.07
                              • 35

                              #15
                              Bardzo ciekawe posty i ciekawa wyprawa po browarach. Na pewno w nie jednym z nich można się dowiedzieć o szczegółach mało komu znanych. Ciekaw jestem czy używają do produkcji drożdży i jakich, troszeczkę informacji o drożdżach i produkcji brzeczki oraz zacieru umieściłem tutaj - nie będę przepisywał gdyż mogą to być inne procesy niż przy produkcji prawdziwego piwa: http://whisky-blog.pl/?p=437
                              whisky-blog

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X