Nie stronię od dobrego piwa, lubię wyszukiwać nowe smaczki. Piwo nie jest najbardziej lubianym przeze mnie alkoholem, ale w gorące dni whisky już tak dobrze nie smakuje...
Witam
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedziw gorące dni whisky już tak dobrze nie smakuje...Last edited by genea; 2010-07-26, 09:56.Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
Bractwo Piwne
Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...
-
-
Lód z przymrużeniem oka Oczywiście bez lodu ostatnio w chłodniejszy wieczór degustowaliśmy:
Caol Ila 25 yo, Bott. No 215 of 265, hogshead no 5388, Distt. 13th November 1984, Bottled
19th March 2010, 54,1%%
Zapach: liny okrętowe na schnące na słońcu, wodorosty świeże rozgrzane słońcem, morska sól
Smak: Suchy dym, Słonawe powietrze oceaniczne,
Caol Ila cs 28 yo, Bottled No 37 of 170, hogshead No 8154, Distt. 18th September 1980, Bottled 10th July 2009, 55,2 %
Zapach: Kwiatki, owoce min. jabłuszko zielone - golden ?
Smak: Rozgryzione nasiona jesionu,
Glen Elgin 25 yo, Bottled No 77 of 211, hogshead No 2850, Distt. 1st November 1984, Bottled 11th March 2010, 42,3 %
Zapach: korzenie, gałka muszkatowa
Smak: korzenie, marmolada z gorzkiej pomarańczy
Ben Nevis 25yo, Cask No. 98/35/1, Distilled in December 1984, Bottled in January 2010, 56%
Zapach: prosto z butelki - pieprz, kiszone ogórki, z kieliszka - wiśniowy, ale taki jak przy wykonywaniu galaretki, którą można rozcieńczyć i zrobić z niej sok (babcine przepisy)
Smak: bardzo intensywny, czarna herbata, cukierki kawowe
Comment
-
-
Moja ciekawość domaga się zadania tego pytania Jak smakują korzenie i suchy dym?Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
Bractwo Piwne
Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...
Comment
-
-
O właśnie! Zapomniałem o nasionachZbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
Bractwo Piwne
Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedziSą dwie możliwości aby poznać ten smak Zgryźć nasiona lub napić się whisky Choć ta whisky jest już nie osiągalna...
Mnie zaintrygowało również kto chodzi i wącha liny okrętowe zboczeńcy....
Nie odbieraj tego jako złośliwość, tak sobie żartujemy a sami też mamy czasem całkiem niewybredne odniesienia sensoryczne.
Twoje zdrowie
Comment
-
-
Hm... idąc dalej... kto wącha sieci rybackie które schną na słońcu i nie zawsze ładnie pachną
Te zapachy charakteryzują whisky z Islay, ale są też rejony gdzie pojawiają się zapachy kwiatków, owoców - jabłuszek, cytrusów... posmak gorzkiej czekolady, ciastek maślanych:
każdy rejon Szkocji kryje w sobie coś ciekawego.
Comment
-
-
Kurcze zachciało mi sie kliknąć na link... I teraz mam za swoje... Siedzę i myślę.. Myślę i siedzę... I za cholerę nie wiem jak smakują rury żeliwne Nawet nie mam żadnej pod ręką żeby sobie wytworzyć wzorzec sensorycznyZbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
Bractwo Piwne
Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedzi(...)
każdy rejon Szkocji kryje w sobie coś ciekawego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziMasz rację, w szczególności pod względem piwnym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedziO tym właśnie chciałbym się dowiedzieć na forum Nie samą whisky człowiek żyje, choć w destylarniach whisky również na pewnym etapie jest wytwarzane "piwko", które miałem okazje próbować...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedziKurcze zachciało mi sie kliknąć na link... I teraz mam za swoje... Siedzę i myślę.. Myślę i siedzę... I za cholerę nie wiem jak smakują rury żeliwne Nawet nie mam żadnej pod ręką żeby sobie wytworzyć wzorzec sensoryczny
Comment
-
-
Bardzo ciekawe posty i ciekawa wyprawa po browarach. Na pewno w nie jednym z nich można się dowiedzieć o szczegółach mało komu znanych. Ciekaw jestem czy używają do produkcji drożdży i jakich, troszeczkę informacji o drożdżach i produkcji brzeczki oraz zacieru umieściłem tutaj - nie będę przepisywał gdyż mogą to być inne procesy niż przy produkcji prawdziwego piwa: http://whisky-blog.pl/?p=437
Comment
-
Comment