Witam
Collapse
X
-
Comment
-
Żeby nie było, ze nie na temat. Te ostatnie żeby nie robić kryptoreklamy, ostatnio w literaturze nazywa się jako s. pastorianus, tudzież s. cerevisiae uvarum. Sam nie wiem, która nazwa jest lepsza.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-07-29, 09:13.Comment
-
A w temacie, ja spotkałem się też z wersją s.pastorianus a carlsbergensis faktycznie pewna firma ostatnio zdaje się wykorzystywać już w reklamie swojego piwa.Comment
-
Saccharomyces cerevisiae to ogólna nazwa dla drożdży górnej fermentacji a w ich obrębie jest mnóstwo różnych szczepów, które cechują się odmienną charakterystyką w tym również różnymi optymalnymi temperaturami fermentacji. Jednak 34 stopnie to chyba już raczej w okolicach górnej granicy.Comment
-
Comment
-
Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
Bractwo Piwne
Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...Comment
-
A czy ja mówiłem, że jest złe? Jest bardzo dobre, ale czasami bardziej, czasami mniej, może być wzorcem dla poszukiwanego przez Ciebie aromatu rur żeliwnych.Comment
-
Witaj koneserze mysich trunków. Tym jesionem to zabiłeś mi ćwieka. Jak wygląda jesion? Kiedy wydaje nasiona? Muszą być dojrzałe przed rozgryzieniem? Rozgryza się prosto z drzewa, czy muszą poleżeć?
A odnośnie tych sieci rybackich - miałeś na myśli, że tamta łiski była wstrętna, czy dobra?Comment
-
Każdy ma wspomnienia smakowe, zapachowe nabywane przez całe życie.
Większość z nich pozostaje i wracają nawet z lat dzieciństwa.
Widzę, że dużo osób jest zainteresowanych whisky. Mnie natomiast na tym forum interesuje proces wytwarzania piwa. Choć o whisky zwłaszcza przy kieliszku starej dobrej whisky mógłbym opowiadać godzinami...Comment
-
). Wszystkie pozostałe Twoje opisy to co najwyżej opis zapachu.
W dzieciństwie jadłeś jesion? Dobra już się nie czepiam...
Nie przepadam za opisami typu: w łiski czuć wyrażnie zapach wacika, który w sobotę podczas wygarniania gnoju, odpadł od babcinej stopy (kąpiel tylko w niedziele), na której służył do tamowania ropiejącej rany. W smaku dominowały nutko dzięcieliny i gryki jak śnieg białej złamane lekko podwędzaną korą baobabu owiniętą drutem kolczastym. Pyszności!Comment
-
PS. Seta - jak kiedyś będziesz w Poznaniu to zapraszam do mnie, mam podłogę z jesionu - możemy pokontemplować...Ostatnia zmiana dokonana przez kony; 2010-07-29, 12:49.Comment
-
Comment
-
Umami - czyli ogólnie smak kwasów białkowych, a dokładniej jednego z aminokwasów. Do niedawna naukowcy podejrzewali, że istnieją jeszcze receptory wyczuwające smak kwasów tłuszczowych i ostatnio podobno to potwierdzono. Więc jeśli ta informacja była prawdziwa to wyróżniamy już 6 smaków.Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-07-30, 10:55.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment