Witam wszystkich serdecznie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MrHW
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.03
    • 1

    #1

    Witam wszystkich serdecznie

    Piotr, 46l, Śląsk/Gliwice - no prawie

    Znalazłem się tutaj, bo od kilku ładnych lat marzy mi się robienie piwa w domu. Oczywiście zacząłem od gotowców, kupiłem kilka Coopersów, wiaderko plastikowe 30l, kapslownice i resztę drobiazgów.

    Warka I
    - Coopers European Lager
    - cukier (bo nic innego nie miałem)
    - kranówa
    Fermentacja przebiegała dziwnie spokojnie temp 22-25stC, jakoś nie mogło zastartować, pod koniec ruszyło i zaczęło bąblować w rurce ferm. Po tygodniu do butelek 1st Blg. Przy zlewaniu próbowałem co się zrobiło i niestety nic dobrego lekko kwaśne. Po dwóch tygodniach leżakowania bardziej kwaśne. Teraz mija już miesiąc w butelkach i nadal jest niezbyt smaczne.
    Oceniam smak na lekko kwaśny przód, taki przy pierwszym łyku, potem się język przyzwyczaja i zostaje typowe lekkie piwo ale niezbyt smaczne. Szwagier mówi, ze jest posmak "akumulatorowy".

    Warka II
    - Coop. English Bitter
    - 1kg glukozy
    - 0,5 kg ekstraktu słodowego
    - cukier do butelek
    - drożdże startowane w wodzie z cukrem
    - kranówa
    Fermentacja gwałtowna po 24h i przez 1 dzień dużo piany i bąbli w rurce temp 22-25stC. Potem spokojnie aż do 1Blg. W 6 dniu do butelek i 2 tyg. leżakowania. Efekty smakowe podobne, z tym, że zdecydowanie Bitter.

    Warka III
    - Coop. Sparkling Ale
    - 0,5kg glukozy+ 0,5kg ekstraktu
    - glukoza do 20 butelek, do reszty cukierki czeskie
    - drożdże startowane
    - woda z marketu/ kranówa (mało, do rozpuszczenia ekstraktu)
    Fermentacja jak z instrukcji obsługi, najpierw piana potem cisza do 1Blg. W 7 dniu do butelek. Młode wydawało się kwaskowe, mniej niż poprzednie ale zawsze. A może to już schiza jakaś. Na razie czekam, leżakuje.

    Mycie i dezynfekcja.
    Było: wiadro myte gorąca wodą z płynem w wannie (nie mieści się w zlewie), potem myte pirosiarczanem, płukane. Butelki wymoczone w wodzie z płynem, potem szczotka, ostre płukanie w gorącej wodzie, potem płukane w piro za pomocą ustrojstwa sikajacego i jeszcze raz płukane.

    Naczytałem się o dezynfekcji więc zaostrzyłem rygor. Fermentator na kilka godzin zalałem wodą z bielinką, potem płukania itd. Butelki zalałem tą samą wodą z bielinką 1litr na 1h, potem płukania itd.

    Warka IV
    - Coop Canadian Blondie
    - 1kg glukozy
    - woda auchan (kranówka nawet po filtrowaniu ma posmak)
    - do butelek cukierki lub glukoza
    Fermentacja jak należy, temp 23-25stC do 1Blg. W 6 (wczoraj) dniu do butelek. Młode piwko miało lekką kwaśną nutę - zobaczymy.

    Mam nadzieję, że ten kwaśny przód to, jak ktoś napisał, estry dajace nuty kwiatowo owocowe, a nie bakterie. no chyba, ze ta kranówka.

    Tyle mojego doświadczenia. Teraz kombinuję z zacieraniem, jestem na etapie zbierania info. Zastanawiam się garnek zwykły czy kociołek Lidl/Clatronic.

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
    dadek
    Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
    2023-12-05, 00:56
  • darekd
    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
    darekd
    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

    Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
    ...
    2023-02-07, 23:16
  • dadek
    Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
    dadek
    Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
    2025-01-12, 18:42
  • dadek
    Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
    dadek
    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
    2023-11-22, 05:14
  • dadek
    Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 00:48
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...