Witam wszystkich z Aten

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marioate
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.04
    • 5

Witam wszystkich z Aten

Witam wszystkich od paru już ładnych latek mieszkam w Grecji i chyba tak zostanie na stale bo mimo wszystkiego co tu się ostatnio dzieje to fajny kraj a tak ogólnie to jestem z Orzesza woj. Ślaskie. Jestem wielbicielem piwa odkąd pamiętam pije go dosyć sporo ale rozsądnie w takim klimacie nie ma to jak zimne piwko ale niestety w Grecji ciężko o jakieś dobre piwo dobrze że polskich sklepów pełno ale ostatnio tak podnieśli ceny że w dobie kryzysy ciężko sobie na taki luksus pozwolić częściej. Ostatnio z kumplem siedzieliśmy i piliśmy Amstla (który o ile sięgam pamięcią tak mi nie smakował jak tu przyjechałem ale z czasem się przyzwyczaiłem), zaczęliśmy się zastanawiać czy da radę samemu zrobić piwo. Tak więc od paru dni siedze i czytam o warzeniu piwa i trochę mnie zaczęło wciągać tylko zastanawiam się jak rozwiązać problem temperatury fermentacji mam nadzieje że w tym i wielu innych problemach na początku pomoże mi to forum ale to już w osobnym temacie.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

Czy tylko Wam w tej Grecji będzie się chciało
    Witaj na forum
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• Basik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.06
      • 1308

Witaj na forum, pozdrowienia z Wrocławia

Comment

• marioate
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.04
        • 5

Pewnie że się będzie chciało może latem nie bardzo bo mało czasu robi się od rana do późnego wieczora ale jesienią i zimą to już więcej bo przez kryzys to sezon budowlany jak w Polsce a nawet powiedział bym że krótszy. Trochę korci mnie żeby wcześniej zacząć od jakiegoś brewkita ale muszę jakoś rozwiązać problem temperatury.

Comment

• leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

Masz tam ciepełko pewnie, nie chce Ci się czekać do zimy? Pomyśl nad jakimś belgiem i poszukaj drożdży, które fermentują w wyższych temperaturach.

Comment

• kony
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.08
            • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marioate Wyświetlenie odpowiedzi
            Trochę korci mnie żeby wcześniej zacząć od jakiegoś brewkita ale muszę jakoś rozwiązać problem temperatury.
            Budujesz skrzynkę ze styropianu, wkładasz do niej fermentor i zamrożone butelki PET z wodą i możesz w środku lata nawet lagery fermentować

Comment

• marioate
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.04
              • 5

Skrzynka dobra ale trochę dużo miejsca zajmuje a cały system stał by raczej w pokoju trochę mały. No to może tak piwnicy nie posiadam niestety budynek bez piwnicy mam małe pomieszczenie na dachu 3x3m latem temperatur w nim dochodzi do 50° ale ogólnie jest tam pociągnięta instalacja wodno-kanalizacyjna tak że jak coś mi z tego warzenia wyjdzie to tam wstawię jakąś starą lodówkę i tam zrobię małą warzelnie. Na razie to moja żona zanosi tam wszystko co jej nie potrzebne w domu i nie ma się tam jak ruszyć. Wracając do pokoju temp. latem ok 28° klima praktycznie 24h to taki mój męski pokoik tak że w sumie po przemyśleniach nie dużo do obniżenia na górna fermentacje, myślałem tym żeby fermentor postawić pod klimą w jakiejś misce z wodą owinąć go mokra szmata i do miski wrzucać zamrożone butelki z wodą. Zadziała to? Gdzieś na greckim forum wyczytałem że używają takich drożdży Mauribrew ale 12,5g temp. fermentacji 17°-30° ale maja rożne zdanie a wy co o nich myślicie.

Comment

Przetwarzanie...
              X