Witam wszystkich od paru już ładnych latek mieszkam w Grecji i chyba tak zostanie na stale bo mimo wszystkiego co tu się ostatnio dzieje to fajny kraj a tak ogólnie to jestem z Orzesza woj. Ślaskie. Jestem wielbicielem piwa odkąd pamiętam pije go dosyć sporo ale rozsądnie w takim klimacie nie ma to jak zimne piwko ale niestety w Grecji ciężko o jakieś dobre piwo dobrze że polskich sklepów pełno ale ostatnio tak podnieśli ceny że w dobie kryzysy ciężko sobie na taki luksus pozwolić częściej. Ostatnio z kumplem siedzieliśmy i piliśmy Amstla (który o ile sięgam pamięcią tak mi nie smakował jak tu przyjechałem ale z czasem się przyzwyczaiłem), zaczęliśmy się zastanawiać czy da radę samemu zrobić piwo. Tak więc od paru dni siedze i czytam o warzeniu piwa i trochę mnie zaczęło wciągać tylko zastanawiam się jak rozwiązać problem temperatury fermentacji mam nadzieje że w tym i wielu innych problemach na początku pomoże mi to forum ale to już w osobnym temacie.
Witam wszystkich z Aten
Collapse
X
-
Pewnie że się będzie chciało może latem nie bardzo bo mało czasu robi się od rana do późnego wieczora ale jesienią i zimą to już więcej bo przez kryzys to sezon budowlany jak w Polsce a nawet powiedział bym że krótszy. Trochę korci mnie żeby wcześniej zacząć od jakiegoś brewkita ale muszę jakoś rozwiązać problem temperatury.Comment
-
Comment
-
Skrzynka dobra ale trochę dużo miejsca zajmuje a cały system stał by raczej w pokoju trochę mały. No to może tak piwnicy nie posiadam niestety budynek bez piwnicy mam małe pomieszczenie na dachu 3x3m latem temperatur w nim dochodzi do 50° ale ogólnie jest tam pociągnięta instalacja wodno-kanalizacyjna tak że jak coś mi z tego warzenia wyjdzie to tam wstawię jakąś starą lodówkę i tam zrobię małą warzelnie. Na razie to moja żona zanosi tam wszystko co jej nie potrzebne w domu i nie ma się tam jak ruszyć. Wracając do pokoju temp. latem ok 28° klima praktycznie 24h to taki mój męski pokoik tak że w sumie po przemyśleniach nie dużo do obniżenia na górna fermentacje, myślałem tym żeby fermentor postawić pod klimą w jakiejś misce z wodą owinąć go mokra szmata i do miski wrzucać zamrożone butelki z wodą. Zadziała to? Gdzieś na greckim forum wyczytałem że używają takich drożdży Mauribrew ale 12,5g temp. fermentacji 17°-30° ale maja rożne zdanie a wy co o nich myślicie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam i pozdrawiam że Śląska Cieszyńskiego, ciekawią mnie bardzo piwne zagadnienia, jestem przekonany, że mi się tutaj spodoba.
-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
Jeśli ktoś spróbuje piwek w Eisgrub-Bräu https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-eisgrub-brau może po około 10 minutowym spacerze kontynuować piwkowanie w kolejnym browarze. Idziemy odwrotnie niż do centrum,...
-
Channel: Niemcy
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Takie browarki to lubię, cisza spokój, a wokół browaru same pola. Ptaszki śpiewają, gdzieś w oddali kombajn kosi zboże, a my w tak pięknych okolicznościach przyrody sączymy smaczne piweczka, no życie jest piękne
.
Miejscem założenia rodzinnego browaru jest...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment