Witam!

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marvinpa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.04
    • 1

Witam!

Witam wszystkich, moja obecnosc na Waszym forum zaznacza sie pisemnie dopiero teraz, choc czytelnikem bylem juz od prawie roku. Mniej wiecej od momentu, kiedy zaczalem zwracac baczniejsza uwage na to, co od czasu do czasu zdarza mi sie degustowac. Niespodzianka dla nikogo nie bedzie, ze chodzi o piwo
    Fanem (hmm, zle okreslenie - bardziej juz: smakoszem) tego trunku jakims szczegolnym nigdy nie bylem, roznicy mi nie robilo kosztowanie piw roznych koncernow. Malych browarow w zasadzie nawet nie zauwazalem. Powoli zaczelo to sie zmieniac wraz z wieksza aktywnoscia na rynku browaru z Ciechanowa, jakies 2-3 lata temu. Piwo miodne i inne warzone przez nich to bylo w owym czasie dla mnie duze zaskoczenie. Pozniej Amber i Zywe. Mali i potrafia
    No i sie zaczelo. Wedrowki po blogach, stronach internetowych, lizniecie troche historii o browarnictwie, rodzajach i roznicach w stylach. Stopniowo uzupelnialem wiedze. W tej chwili wyglada to juz nieco lepiej niz jeszcze kilka lat temu, z checia probowalem nieznanych mi gatunkow piwa: Pinta i AleBrowar robia swietna robote. Nie wszystkie mi 'podeszly' ale przynajmniej sprobowalem. I jakkolwiek bede w dalszym ciagu z checia probowal roznych nowosci, to wydaje mi sie ze jeden szczegolnie styl na dlugo bedzie dla mnie the special one: baltic porter. Dobre, bo polskie - bedac (nie)poprawny politycznie
    Pozdrawiam!

Related Topics

Collapse

• dadek
    Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
    dadek
    Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
    2025-02-09, 23:58
  • bastion
    Ukraina, Kijów, Krasnova 27, John Barleycorn ( Winetime) [ Bez wyszynku]
    bastion
    Kolejne z tajemniczych piwnych miejsc na mapie Kijowa.
    Winetime to firma zajmująca się dystrybucją napojów alkoholowych i nie tylko. Nazwa sugerowała by, że głównym punktem programu jest u nich wino. Jednak to nie jest tak do końca.
    W 2019 roku postanowili urozmaicić ofertę o...
    2023-12-28, 20:28
  • bastion
    Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
    bastion
    Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
    2023-11-27, 21:50
  • bastion
    Ukraina, Kijów, Vaclava Havla 6z, Zlak Brewery. [ Bez wyszynku]
    bastion
    Historia tego mikrusa jest pokręcona jak obecne dzieje Ukrainy. Browar rzemieślniczy Dva Kuma powstał w Severodoniecku w 2011 i tam działał kilka lat.
    Kiedy w 2014 zaczęła się zawierucha wojenna, właściciel postanowił przenieść technologie do Kijowa. Wraz z nią przyjechało dwóch
    ...
    2023-11-19, 17:21
  • AaLeX
    Głubczyce, Special Hard
    AaLeX
    Kiedy zobaczyłem to piwo w Dino, byłem ciekaw, jak smakuje piwo, które ma 12% alkoholu. Inne parametry nie są podane. No więc, teraz już wiem. Na początek piana, zawsze atut Głubczyc, tutaj jest przeciętna, słaba. Zapach metaliczno-słodowy. Barwa dość jasna, jak na takie piwo. Smak? Słód...
    2024-06-30, 17:48
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...