Praca magisterska o piwie. Potrzebna pomoc w doborze składników.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jog
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.04
    • 5

    Praca magisterska o piwie. Potrzebna pomoc w doborze składników.

    Witam wszystkich forumowiczów,

    Mam wielką przyjemność pisać swoją pracę magisterską w oparciu o badania produkcji ważenia piwa. Temat roboczy pracy brzmi: Modyfikacje technologii zacierania słodu w celu produkcji piwa naturalnie mętnego o podwyższonej zawartości związków fenolowych.

    W celu wykonania badań będę musiał nastawić około 20 brzeczek , do samych badań potrzebuję niewielkiej ilości gotowego piwa, resztę chciałbym dobrze spożytkować

    Wytyczne dotyczące gatunków piwa które dostałem są takie, że powinienem jako "bazy" użyć dwóch słodów, najlepiej zarówno jęczmiennego i pszenicznego, jednak każda z brzeczek powinna być trochę inna. Więc zasyp także powinien być modyfikowany w każdym przypadku, chociażby poprzez dodatek innych słodów.
    Dodatkowo, im bardziej niszowy słód tym lepiej, ponieważ takie badanie ma wtedy większą wartość naukową.

    Do dyspozycji mam fajny sprzęt, zaczynam produkcję od samego śrutowania i byłbym bardzo wdzięczny gdybyście pomogli mi dobrać odpowiednie receptury, najlepiej takie, żeby przynajmniej część piw mogła postać dłużej niż 2 miesiące bo w innym wypadku wysiądzie mi wątroba. :P

    Mam doświadczenie w produkcji innych alkoholi, mocniejszych i dużo mocniejszych. Z piwami przygodę miałem tylko 4 razy, z czego 3 były z brewkitów, więc nie jestem też zaawansowany. Ale podstawę znam.

    Od siebie dodam, że moimi ulubionymi gatunkami piw są właśnie przeróżne Pale Ale i pszeniczniaki, i chyba byłyby dobrym celem mojej pracy, szczególnie, że jeżeli dobrze rozumuje, Pale Ale powinno być dosyć wytrzymałym piwem ze względu na wysokie nachmielenie.

    Niestety, uczelnia nie jest w stanie zapewnić refundacji składników, więc jeżeli znacie dobre rozwiązanie w pozyskiwaniu składników "pół-hurtowo", to bardzo się z niego ucieszę.

    Z góry dziękuję za każdą pomoc!
  • TTOP
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 449

    #2
    Generalnie fajne, ale pierwsze zdania i - "ważenie"... Oby praca była poparta większą wiedzą, niż ta "zajawka" na bbizie...

    Comment

    • jog
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.04
      • 5

      #3
      Pokornie przyjmuję mój błąd ortograficzny (który może wyglądać nawet na błąd merytoryczny) i obiecuję poprawę

      Comment

      • TTOP
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.03
        • 449

        #4
        No Uzupełnij profil o info skąd jesteś, to pomoże. Wiem, że np Marusia jeździ co jakiś czas do słodowni po większe zapasy słodów i daje o tym info na forum, więc przynajmniej słód miałbyś lekko taniej.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10781

          #5
          Jak duże warki będziesz robił, czy każda ma być w innym stylu?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • jog
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.04
            • 5

            #6
            Warki chciałbym robić jak najmniejsze ze względu na koszta, a także na to, że do badania potrzebuję praktycznie tylko jednej butelki. Obawiam się jednak, że w przypadku ilości mniejszych niż standardowe mógłby być problem ze sprzętem, ponieważ mogłoby się okazać, że przy 10 litrach cała grzałka nie będzie zanurzona itd. Jak tylko będę na uczelni w następnym tygodniu to przyjrzę się dokładniej

            Nie jestem w stanie udzielić aktualnie dokładnej odpowiedzi na drugie pytanie, wydaję mi się jednak, że potrzebne będą 3-4 brzeczki z piwem tego samego typu, jednak z małymi modyfikacjami technologii zacierania słodu potrzebnego do ich wytworzenia. O ile oczywiście nie zmieni mi się temat pracy. W przyszłym tygodniu powinienem wiedzieć już dokładnie.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10781

              #7
              A jak sprzet do filtracji? Grzałka?
              Last edited by anteks; 2013-09-26, 14:51.
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • jog
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.04
                • 5

                #8
                Mam do dyspozycji urządzenie (dokładny model podam za tydzień) w którym mogę zacierać śrutę, przefiltrować, wlać ponownie i zagotować z chmielem. Mam więc możliwość zrobienia tego dosyć precyzyjnie.

                Comment

                • TTOP
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.03
                  • 449

                  #9
                  No i jak prace nad magisterką? Po tych ładnych kilku miesiącach już sporo powinieneś mieć

                  Comment

                  • jog
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.04
                    • 5

                    #10
                    Hej,
                    Pozmieniały się trochę założenia, i postanowiłem zrobić trzy piwa:
                    -pszeniczne
                    -IPA (ala Rowing Jack)
                    -(pseudo) Sahti

                    Mój temat pracy to:
                    "Zmiany zdolności do hamowania aktywności acetylo- i butyrylocholinoesterazy przez słody, brzeczki i piwa w czasie procesu produkcji wybranych gatunków piw."

                    Każde piwo muszę zrobić w trzech powtórzeniach, aktualnie zrobiłem już wszystkie pszeniczniaki, jedną IPA i dwa Sahti. Próbki piwa przed chmieleniem, po chmieleniu i po leżakowaniu mrożę, a potem będę badać aktywność.

                    Bardzo spodobało mi się robienie piw, zainwestowałem już w swój gar i "domową" aparaturę na której zaczynam zabawę z innymi piwami. Nie jestem jednak zadowolony z pracy na Braumeisterze, zarówno wydajności

                    Comment

                    • TTOP
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.03
                      • 449

                      #11
                      Coś Ci chyba obcięło wypowiedź. Fajnie, że wkręciłeś się w piwowarstwo domowe Podziel się wynikami w formie jakiejś kompilacji po obronie.

                      Comment

                      • minibrowary
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.05
                        • 28

                        #12
                        Jak każdą pracę magisterską tą także będzie można gdzieś zobaczyć/przeczytać ?

                        Comment

                        • Jurandp
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.09
                          • 8

                          #13
                          Jak wkręciłeś się w piwowarstwo domowe i chcesz popróbować innych piw domowych to wpadaj 15.03.2014 o 17.00 do Monte di Vino w Lublinie mamy spotkanie piwowarów domowych
                          Oczywiście swoje wyroby też możesz przynieść
                          Last edited by Jurandp; 2014-02-21, 09:51.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X