Witam. Piszę w dość nietypowej sprawie. Znajoma ma na studiach opisać proces produkcji piwa bezalkoholowego. Wszystko szło ok, ale do czasu. Do każdego surowca (choć może i nie tylko) potrzebuje normy. Czy jest ktoś w stanie wypisać mi numery norm (a najlepiej podać ich treści hehe) potrzebnych do produkcji piwa bezalkoholowego. Z tego co mi mówiła znalazła już jakieś normy na słód jęczmienny i chmiel, brakuje jej np na drożdże i wodę. Nie wiem czy takie istnieją, sam operuję w innych normach. Liczę na szybką odpowiedź, dzięki !
Normy w piwie bezalkoholowym
Collapse
X
-
Polskie Normy? Już nie obowiązują. -
Mówi że była wczoraj, ale niektórych brakowało. Tak to jest jak się zostawia takie rzeczy na ostatnią chwilę.
Możliwe że nie obowiązują, ale to jest tylko teoretyczne przygotowanie wszystkiego i wykładowca pewnie wymaga wszystkiego. Dlatego jakby ktoś nadal miał numery danych norm to niech pisze, powinny się przydać.Comment
-
Ostatnia znana mi norma ogólnie na piwie (nie kojarze osobnych norm na piwo b/a i alkoholowe) to PN-A-79098:1995.
Nie wiem do kiedy obowiązywała/czy jeszcze obowiązuje ale na m.in. obecnych etach Ciechana jest do dziś
Podejrzewam że jeśli był w ogóle jakiś rok w którym wycofano polskie normy to pewnie 2004 czyli data wejścia do UE ale to takie tylko moje przypuszczenie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
tutaj jakies tam informacje ale tekst jest z 2007 roku
moze tu cos bedzie ciekawego
PN-A-79082:1997
Słód browarny
PN-A-79083-10:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie siły diastatycznej słodu
PN-A-79083-11:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie liczby Hartonga
PN-A-79083-12:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie pH brzeczki laboratoryjnej
PN-A-79083-13:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie wysokocząsteczkowego Beta-glukanu
PN-A-79083-1:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Terminologia
PN-A-79083-2:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Badania organoleptyczne
PN-A-79083-3:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości ziarn o ciemnych końcach, ziarn połamanych i zanieczyszczeń
PN-A-79083-4:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie kruchości słodu
PN-A-79083-5:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie wilgotności
PN-A-79083-6:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości ekstraktu, różnicy zawartości ekstraktów, czasu scukrzania, czasu spływu brzeczki laboratoryjnej i klarowności
PN-A-79083-7:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie lepkości brzeczki laboratoryjnej
PN-A-79083-8:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie barwy brzeczki laboratoryjnej
PN-A-79083-9:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości białka ogólnego, azotu rozpuszczalnego i obliczanie liczby KolbachaLPComment
Related Topics
Collapse
-
Technologia Piwowarstwa
Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...-
Channel: Piwo - ogólne
2023-09-14, 12:39 -
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment