Witam. Piszę w dość nietypowej sprawie. Znajoma ma na studiach opisać proces produkcji piwa bezalkoholowego. Wszystko szło ok, ale do czasu. Do każdego surowca (choć może i nie tylko) potrzebuje normy. Czy jest ktoś w stanie wypisać mi numery norm (a najlepiej podać ich treści hehe) potrzebnych do produkcji piwa bezalkoholowego. Z tego co mi mówiła znalazła już jakieś normy na słód jęczmienny i chmiel, brakuje jej np na drożdże i wodę. Nie wiem czy takie istnieją, sam operuję w innych normach. Liczę na szybką odpowiedź, dzięki !
Normy w piwie bezalkoholowym
Collapse
X
-
Polskie Normy? Już nie obowiązują. -
Mówi że była wczoraj, ale niektórych brakowało. Tak to jest jak się zostawia takie rzeczy na ostatnią chwilę.
Możliwe że nie obowiązują, ale to jest tylko teoretyczne przygotowanie wszystkiego i wykładowca pewnie wymaga wszystkiego. Dlatego jakby ktoś nadal miał numery danych norm to niech pisze, powinny się przydać.Comment
-
Ostatnia znana mi norma ogólnie na piwie (nie kojarze osobnych norm na piwo b/a i alkoholowe) to PN-A-79098:1995.
Nie wiem do kiedy obowiązywała/czy jeszcze obowiązuje ale na m.in. obecnych etach Ciechana jest do dziś
Podejrzewam że jeśli był w ogóle jakiś rok w którym wycofano polskie normy to pewnie 2004 czyli data wejścia do UE ale to takie tylko moje przypuszczenie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
tutaj jakies tam informacje ale tekst jest z 2007 roku
moze tu cos bedzie ciekawego
PN-A-79082:1997
Słód browarny
PN-A-79083-10:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie siły diastatycznej słodu
PN-A-79083-11:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie liczby Hartonga
PN-A-79083-12:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie pH brzeczki laboratoryjnej
PN-A-79083-13:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie wysokocząsteczkowego Beta-glukanu
PN-A-79083-1:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Terminologia
PN-A-79083-2:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Badania organoleptyczne
PN-A-79083-3:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości ziarn o ciemnych końcach, ziarn połamanych i zanieczyszczeń
PN-A-79083-4:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie kruchości słodu
PN-A-79083-5:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie wilgotności
PN-A-79083-6:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości ekstraktu, różnicy zawartości ekstraktów, czasu scukrzania, czasu spływu brzeczki laboratoryjnej i klarowności
PN-A-79083-7:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie lepkości brzeczki laboratoryjnej
PN-A-79083-8:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie barwy brzeczki laboratoryjnej
PN-A-79083-9:1998
Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości białka ogólnego, azotu rozpuszczalnego i obliczanie liczby KolbachaLPComment
Comment