Normy w piwie bezalkoholowym

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pixtri
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.10
    • 23

    Normy w piwie bezalkoholowym

    Witam. Piszę w dość nietypowej sprawie. Znajoma ma na studiach opisać proces produkcji piwa bezalkoholowego. Wszystko szło ok, ale do czasu. Do każdego surowca (choć może i nie tylko) potrzebuje normy. Czy jest ktoś w stanie wypisać mi numery norm (a najlepiej podać ich treści hehe) potrzebnych do produkcji piwa bezalkoholowego. Z tego co mi mówiła znalazła już jakieś normy na słód jęczmienny i chmiel, brakuje jej np na drożdże i wodę. Nie wiem czy takie istnieją, sam operuję w innych normach. Liczę na szybką odpowiedź, dzięki !
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Polskie Normy? Już nie obowiązują.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Biniauer
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.06
      • 123

      #3
      Na studiach ma biblioteke i tam są wszystkie normy (ja na Polibudzie miałem) trza przysiąść i szukać.

      @zgoda nie obowiązują, ale często sanepidy, UC czy inne gremliny się na polską normę powołują

      Comment

      • pixtri
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.10
        • 23

        #4
        Mówi że była wczoraj, ale niektórych brakowało. Tak to jest jak się zostawia takie rzeczy na ostatnią chwilę.
        Możliwe że nie obowiązują, ale to jest tylko teoretyczne przygotowanie wszystkiego i wykładowca pewnie wymaga wszystkiego. Dlatego jakby ktoś nadal miał numery danych norm to niech pisze, powinny się przydać.

        Comment

        • Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6056

          #5
          Ostatnia znana mi norma ogólnie na piwie (nie kojarze osobnych norm na piwo b/a i alkoholowe) to PN-A-79098:1995.
          Nie wiem do kiedy obowiązywała/czy jeszcze obowiązuje ale na m.in. obecnych etach Ciechana jest do dziś
          Podejrzewam że jeśli był w ogóle jakiś rok w którym wycofano polskie normy to pewnie 2004 czyli data wejścia do UE ale to takie tylko moje przypuszczenie.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

          Comment

          • karol1000
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.09
            • 1823

            #6
            tutaj jakies tam informacje ale tekst jest z 2007 roku


            moze tu cos bedzie ciekawego


            PN-A-79082:1997
            Słód browarny

            PN-A-79083-10:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie siły diastatycznej słodu

            PN-A-79083-11:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie liczby Hartonga

            PN-A-79083-12:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie pH brzeczki laboratoryjnej

            PN-A-79083-13:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie wysokocząsteczkowego Beta-glukanu

            PN-A-79083-1:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Terminologia

            PN-A-79083-2:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Badania organoleptyczne

            PN-A-79083-3:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości ziarn o ciemnych końcach, ziarn połamanych i zanieczyszczeń

            PN-A-79083-4:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie kruchości słodu

            PN-A-79083-5:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie wilgotności

            PN-A-79083-6:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości ekstraktu, różnicy zawartości ekstraktów, czasu scukrzania, czasu spływu brzeczki laboratoryjnej i klarowności

            PN-A-79083-7:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie lepkości brzeczki laboratoryjnej

            PN-A-79083-8:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie barwy brzeczki laboratoryjnej

            PN-A-79083-9:1998
            Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości białka ogólnego, azotu rozpuszczalnego i obliczanie liczby Kolbacha
            LP

            Comment

            Przetwarzanie...