Piwo miodowe - praca inżynierska

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eitanss
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.11
    • 1

    Piwo miodowe - praca inżynierska

    Witam wszystkich, jestem tu nowy, mam nadzieję że trafiłem w dobre miejsce . Przechodząc do rzeczy...Jestem studentem 3 roku Akademii Morskiej na kierunku towaroznawczym. Uparłem się i w sumie dostałem zgodzę na napisanie pracy o piwie miodowym. Postawiono mi jednak warunek, co dokładnie chcę w nim zbadać ? I dlatego zjawiam się tutaj, liczę na waszą pomoc. Co takiego mogę zbadać jeśli chodzi o piwa miodowe ? Wpływ rodzaju miodu na smak piwa, na jego barwę, na poziom cukru? Czy miód sztuczny utrzymuje się dłużej w piwie niż inne poszczególne miody (lipowy, wielokwiatowy, akacjowy, gryczany itd). Liczę na wasze wsparcie
  • Lhunbleidd
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.06
    • 196

    #2
    Przyznam się szczerze, że nie rozumiem. Pytasz nas co masz badać w piwach miodowych? Jak wybierałeś temat to nie zastanowiłeś się nad tym? Dziwne.

    W każdym razie naturalnym jest zbadanie jak wpływa zastosowanie poszczególnych gatunków miodu na zapach czy smak piwa (o tych samych parametrach bazowych). Pomysł sztuczny vs naturalny tez wydaje się dobry. I chyba tyle.

    W ogóle to ciężki temat chyba, bo ten rzeczony smak czy zapach piwa może zależeć od kwadryliona czynników.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Jeśli inżyniera otrzymuje się za stwierdzenie, czy smak miodu wpływa na smak piwa, to nie ma już ratunku dla ludzkości. Wybacz, chłopie, ale to nawet śmieszne nie jest.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23956

        #4
        Jeśli sam nie masz jakiejś koncepcji to trudno będzie Ci w ogóle z pozyskaniem informacji od browarów.

        Poza rodzajem miodu, można też zerknąć jak wypada efekt dodawania miodu i jego rodzaju na różnych etapach produkcji. No i jak sobie ma taki browar radzić z pozyskiwaniem surowca.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • walec92
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.01
          • 8

          #5
          Temat może i ciekawy, ale jak się mu głębiej przyjrzeć to nie ma co wiele pisać o piwach miodowych. Smaczne są, ale jak na nie wpływa miód i jego rodzaj? Ja i tak najczęściej wybieram Łomżę Miodową Ale jest wiele innych. Badaj chłopie, jak będziesz miał wyniki to daj znać jak wyszły
          Last edited by ART; 2017-02-23, 09:41. Powód: usunięto link prowadzący gdzie indziej niż sugerowano

          Comment

          Przetwarzanie...
          X